ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Μοναστήρια στην Πελοπόννησο γίνονται δομές φιλοξενίας προσφύγων - Έντονες αντιδράσεις από κόσμο

Τη δημιουργία δομών φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιερά Μονή Πορετσού, η Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης αλλά και η μαθητική εστία της Φιλοθέης αναμένεται να φιλοξενήσουν μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και ασυνόδευτα παιδιά.

Ήδη σήμερα το πρωί έφθασαν οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του patrisnews.com. Στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.

Στην Δίβρη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία καθώς ενώ οι υπεύθυνοι τους είχαν ενημερώσει για εγκατάσταση προσφύγων Σύρων οικογενειών που ήταν σύμφωνοι, εν τέλει ήρθαν μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Το ίδιο συνέβη και στην Ιερά Μονή Πορετσού στα όρια Ηλείας – Αχαΐας όπου κατέφθασαν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και κάποιοι από τη Συρία.

Οι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το kalavrytanews.com έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Τελικά παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες (τρεις από Συρία και δυο από ΙΡΑΚ με τέσσερα μικρα παιδάκια). Όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση».

Δημοσιέυματα αναφέρουν ότι στη μαθητική εστία της Φιλοθέης που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 25 μαθήτριες και φοιτήτριες υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί στέγαση αλλά και σίτιση σε άλλα περίπου 50 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες με παιδιά. Οι εγκαταστάσεις στο κτίριο είναι λειτουργικές και έτοιμες και μπορούν ανά πάσα στιγμή θεωρηθεί αυτό αναγκαίο, να μεταφερθούν εκεί οι πρόσφυγες.

Επίσκοπος Ωλένης: Δεν κάνουμε διαχωρισμό στους ανθρώπους

«Η Εκκλησία του Χριστού είναι η Εκκλησία της Αγάπης. Αυτοί οι άνθρωποι για τον Α ή Β λόγο έρχονται εδώ. Θέλουν να πούμε ότι κακώς έρχονται; Κακώς έρχονται λοιπόν. Άρα, και οι Έλληνες κακώς πήγαν στην Αυστραλία, στην Αμερική ή στα διάφορα μέρη του κόσμου. Τι έπρεπε να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα; Όχι!

Θα τους φιλοξενήσουμε και εν συνεχεία η Πολιτεία θα αποφασίσει αν παραμείνουν στην Ελλάδα, επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή πάνε σε άλλες χώρες», δηλώνει στην εφημερίδα «τα Νέα» ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος με αφορμή την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού να φιλοξενηθούν στους χώρους της Ιεράς Μονής Πορετσού 50-60 γυναίκες πρόσφυγες με τα ανήλικα παιδιά τους.

«Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Ο Χριστός όλους τους ικανοποίησε; Ασφαλώς όχι. Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πάντα το νόημα και τα κίνητρα της ενέργειας του άλλου. Εμείς ούτε χρήματα θα πάρουμε ούτε τίποτα. Κάποιοι ήδη έσπευσαν να πουν ότι θα κονομήσουμε. Παραχωρούμε , απλώς, τα κτίρια και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Πολιτεία», πρόσθεσε ο Επίσκοπος Ωλένης τονίζοντας ότι «είναι σφάλμα να αφήνουμε τα ακριτικά νησιά να σηκώνουν μόνα το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Όλοι πρέπει να συνδράμουμε».

Απαντώντας σε κινδυνολογικά δημοσιεύματα που στην κίνηση της Μητρόπολης βλέπουν την παράδοση ενός ιστορικού μοναστηριού σε αλλόθρησκους, ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικότερα μητέρες μόνες με ανήλικα παιδιά. «Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι χριστιανοί ή όχι, δεν κάνουμε διαχωρισμό στους ανθρώπους», καταλήγει ο Επίσκοπος Ωλένης, θυμίζοντας το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο:

«Επείνασα γαρ και ουκ εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και ουκ εποτίσατέ με, ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με, γυμνός και ου περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή και ουκ επεσκέψασθέ με. Τότε αποκριθήσονται αυτώ και αυτοί λέγοντες, Κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα ή διψώντα ή ξένον ή γυμνόν ή ασθενή ή εν φυλακή και ου διηκονήσαμέν σοι; Τότε αποκριθήσεται αυτοίς λέγων, Αμήν λέγω υμίν, εφ’ όσον ουκ εποιήσαατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε».

https://anagnostis.org/

ΚΟΡΥΦΗ