ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Κινηματογράφος -

Μηδενίζοντας το κοντέρ για δέκατη χρονιά στην Καλαμάτα

Το περιφερειακό Φεστιβάλ Μηδέν γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και πλημμυρίζει για άλλη μια φορά με κινούμενες εικόνες στο Ιστορικο Κέντρο Καλαμάτας από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου


Το περιφερειακό Φεστιβάλ Μηδέν γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και πλημμυρίζει για άλλη μια φορά με κινούμενες εικόνες στο Ιστορικο Κέντρο Καλαμάτας από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου
Το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας θα ζωντανέψει για άλλη μια φορά, τη δέκατη συγκεκριμένη, χάρη στο Φεστιβάλ βιντεοτέχνης, Μηδέν. Για τους οπαδούς των κινούμενων εικόνων, τους υποψιασμένους σινεφίλ, τους φιλοπερίεργους φιλότεχνους ή και εκείνους που βρίσκονται ανυποψίαστοι στην Καλαμάτα και αναζητούν μια κάποια ποιότητα στις καλοκαιρινές βραδιές τους, περισσότερα από 250 έργα βιντεοτέχνης από κάθε γωνιά του πλανήτη θα προβάλλονται από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου στη μεσσηνιακή πόλη. Σημαντική λεπτομέρεια: η είσοδος θα είναι ελεύθερη όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρονιά της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης, του πρώτου ελληνικού φεστιβάλ βιντεοτέχνης σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, το οποίο αργά αλλά σταθερά απέκτησε διεθνή εμβέλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φεστιβάλ δέχεται σταθερά τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 1000 συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες.

«Το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει πάρει μια θέση ανάμεσα στα πιο γνωστά φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς και οι συνεργασίες μας αυξάνονται συνέχεια» λέει η Γιούλα Παπαδοπούλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ για τη φετινή χρονιά και ιθύνων νους της μαζί με τη Μαργαρίτα Σταυράκη και τον Γιώργο Δημητρακόπουλο. «Θα θέλαμε όμως να δουλέψουμε πιο πολύ και το θεωρητικό μέρος, να επεκτείνουμε το αρχείο μας και να προωθήσουμε περισσότερο την ελληνική βιντεοτέχνη στο εξωτερικό. Νομίζω πως η ελληνική βιντεοτέχνη - και η ελληνική τέχνη γενικότερα - χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη χώρα. Ένας λόγος που έχουμε επιλέξει να κάνουμε το φεστιβάλ σε εξωτερικό αστικό χώρο, και πάντα με ελεύθερη είσοδο, είναι κι αυτός. Πιστεύουμε ότι αυτό βοήθησε να "κερδίσουμε" ανθρώπους που πιθανόν ποτέ δε θα προσέγγιζαν τη βιντεοτέχνη από μόνοι τους και να δημιουργήσουμε στην Καλαμάτα ένα εξαιρετικό κοινό, με οξυμένο πλέον αισθητικό κριτήριο, γι' αυτή τη μορφή τέχνης που αγαπάμε».

Από το κέντρο της πόλης

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Οθωνος φέτος, και έτσι θα σηματοδοτήσουν μια καινούργια αρχή, πιστή στο πνεύμα της εκκίνησης από το μηδέν που διέπει σταθερά τους ανθρώπους που πρωτοξεκίνησαν αυτή την τόσο ζωντανή και φρέσκια πρωτοβουλία. Οι παράλληλες εκδηλώσεις και οι ειδικές προβολές θα φιλοξενηθούν και σε άλλους χώρους του Ιστορικού Κέντρου όπως στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο dk design studio, ή στο Barfly, ενώ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου REX θα λάβει χώρα μια ειδική παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του φεστιβάλ σε συνδυασμό με ομιλία του αντιπρύτανη της ΑΣΚΤ (και πρωτοπόρου καλλιτέχνη των Νέων Μέσων) Μάνθου Σαντοριναίου, με τίτλο " Ήτανε μια φορά ένα φεστιβάλ ή οι μεγάλες διοργανώσεις στην εποχή της κρίσης" (Πέμπτη 3/7).

Το πρόγραμμα
Ανάμεσα στους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού προγράμματος: η ενότητα "Build your own world", που εστιάζει στη δυνατότητα κατασκευής πολλαπλών πραγματικοτήτων μέσα από την τέχνη, η ενότητα "F for female", που διερευνά θέματα σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα, και οι ενότητες "Dance Ι και ΙΙ" που συνιστούν ένα αφιέρωμα στις διαφορετικές εκδοχές videodance, ενώ ταυτόχρονα αποτίουν φόρο τιμής σε μια άλλη μορφή τέχνης που έχει αναδείξει και αγαπήσει η Καλαμάτα. Επίσης, ένα αφιέρωμα στην Ελληνική βιντεοτέχνη ("Μην είναι τα ψηλά βουνά; I και ΙΙ") και μια μεταμεσονύκτια ενότητα αφιερωμένη στην αγάπη χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, με έμφαση στους προβληματισμούς - και τα προβλήματα - της LGBT κοινότητας ("LOVE"). Τις επιλογές της καλλιτεχνικής ομάδας συμπληρώνουν ενότητες αφιερωμένες στο animation ("Loading animation") και τις ψηφιακές εκδοχές της βιντεοτέχνης ("I never promised you a real garden"), καθώς και μια σειρά από ενότητες που αναδεικνύουν διάφορες εκδοχές και μορφοπλαστικές τάσεις της βιντεοτέχνης και της τέχνης γενικότερα, εστιάζοντας σε έννοιες όπως το χρώμα, ο χρόνος, το βίωμα, η αφήγηση, και αναδεικνύουν πάνω απ' όλα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία ("Color", "Mind Landscapes", "Still Life" κ. α). Περισσότερο υπαρξιακή, τόσο από ατομική και κοινωνική, όσο και από πολιτική σκοπιά, η ενότητα "Get Over It", που θα κλείσει το φεστιβάλ, μας καλεί να ξεπεράσουμε παλιούς φόβους και κοινωνικές συμβάσεις (και κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό) και να ξεκινήσουμε πάλι από το... μηδέν!
Εκτός από τις θεματικές ενότητες που επιμελήθηκε η καλλιτεχνική ομάδα του φεστιβάλ επιλέγοντας από τις φετινές συμμετοχές, θα παρουσιαστούν επίσης μια σειρά από ενδιαφέροντα αφιερώματα:

 - Επιλογές από φεστιβάλ και επιμελητές του εξωτερικού (προσκεκλημένοι φέτος το Oslo Screen Festival/Νορβηγία, το φεστιβάλ Cologne OFF/Γερμανία, η πλατφόρμα CYLAND/Ρωσία και οι επιμελήτριες Raffaella Barbato/Ιταλία και Kika Nicolela/Βραζιλία)

 - Ενα ειδικό αφιέρωμα στις πρώτες ταινίες μικρού μήκους διάσημων σκηνοθετών της 7ης Τέχνης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse

 - Ενα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελληνική βιντεοτέχνη, και ειδικότερα στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως μέσο το βίντεο

 - Ενα αφιέρωμα στη φοιτητική δημιουργία, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί μια ενότητα φοιτητικών έργων από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) σε επιμέλεια της καθηγήτριας του τμήματος - και πρωτοπόρου της βιντεοτέχνης - Μαριάννας Στραπατσάκη, μια ενότητα από τη Σχολή Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας σε επιμέλεια του καθηγητή της σχολής Βασίλειου Μπούζα (ο οποίος έχει μάλιστα καταγωγή από την Καλαμάτα) και ένα αφιέρωμα στο Εργαστήριο Πολυμέσων και το Ελληνογαλλικό Master της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) «Τέχνη Εικονική Πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Paris 8. Για την παρουσίαση του θα παρευρίσκεται στο φεστιβάλ ο Μάνθος Σαντοριναίος και μια ομάδα φοιτητών, που θα παρουσιάσουν έργα εικονικής πραγματικότητας και project του Εργαστηρίου Πολυμέσων και του μεταπτυχιακού.

Οι εκδηλώσεις του Festival Μηδέν 2014 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και με τη συνεργασία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse και του Καλλιτεχνικού Στεκιού.
Πληροφορίες και ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Festival Μηδέν: www.festivalmiden.grκαι στο facebook: www.facebook.com/festivalmiden

http://www.tovima.gr/
 

ΚΟΡΥΦΗ