ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Μουσική -

Μελωδικές βραδιές στο Ναύπλιο από 20 έως 29 Ιουνίου

Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ στο Φουγάρο, «Το Αηδόνι και το Ρόδο» με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη που τη συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.


Ναύπλιο
Ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ μουσικής στην Ευρώπη ανοίγει τις πύλες του από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου. Πρόκειται για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου που αποτελεί πλέον θεσμό, προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό της νότιας Ελλάδας και όχι μόνο.

Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ στο Φουγάρο, «Το Αηδόνι και το Ρόδο» με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη που τη συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.

Ο Κυπριανός Κατσαρής, κυπριακής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας, ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας που συνέπραξε με ιερά τέρατα της κλασικής μουσικής όπως οι Leonard Bernstein και Kurt Mazur ο ερμηνευτής που ηλεκτρίζει το κοινό τόσο με την άρτια τεχνική όσο και την έντονη θεατρικότητά του θα βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου, για ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Βουλευτικό το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων συνεχίζει να πράττει, από το 1998, αυτό που υπήρξε βασική της επιδίωξη: να δώσει σε νέους μουσικούς ευκαιρίες απόκτησης ορχηστρικής εμπειρίας στο συμφωνικό ρεπερτόριο. Έχοντας εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς ελληνικούς συναυλιακούς χώρους, καταφθάνει με τα 100 μέλη της στην πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου την Κυριακή 22 Ιουνίου. Τη διευθύνει ο πολύπειρος σε μουσικά παιδαγωγικά θέματα μαέστρος, Παύλος Σεργίου. Σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μείζονες στιγμές μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής με τη jazz και τη νεότερη ελληνική σύνθεση.

Την Δευτέρα 23 Ιουνίου, στο Βουλευτικό, στις 21:00 θα παρουσιαστεί η παράσταση «Της Σκηνής και της Οθόνης» με τη Χαρά Κεφαλά στο τραγούδι, τη Ντιάνα Βρανούση στο πιάνο και επιλογή διαφανειών και σχόλια από τον κριτικό και ιστορικό μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Βουλευτικό, ρεσιτάλ πιάνου από τη νεαρή σολίστ, Νεφέλη Μούσουρα που αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες Ελληνίδες πιανίστες.

H Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων ΑΤΤΙΚΑ συμπράττει με τον καταξιωμένο τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο, υπό τις οδηγίες του μαέστρου της Άρη Δημητριάδη, σε μια βραδιά, όπου η ανθρώπινη φωνή και ο γλυκός ήχος του μαντολίνου θα ταξιδέψουν το κοινό σε διαφορετικές χώρες και σε τέσσερις αιώνες μουσικής, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας την Τετάρτη 25 Ιουνίουστις 9:00 το βράδυ.

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 21:00, το TRANSCRIPTION ENSEMBLE με τους τρεις νέους καταξιωμένους σολίστ, Γιώργο Κανδυλίδη βιολί, Χρήστο Γρίμπα τσέλο, Νίκο Ζαφρανά πιάνο και με κύριο σκοπό την ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο, με το πρόγραμμά του να φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις δυνατότητες ενός ευέλικτου μουσικού συνόλου μέσα από μεταγραφές έργων που σπάνια έχει την ευκαιρία να γευθεί το κοινό.

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στο Βουλευτικό Ναυπλίου και στις 21:00, ο ποιητής Δημοσθένης Δαββέτας απαγγέλλει το ανέκδοτο ποιητικό του έργο «Ήχοι του Σύμπαντος» και οι σολίστ Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού και Δάφνη Παππού, με τη συνοδεία στο πιάνο της Κατερίνας Γκόλγκαρη ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Δροσίτη από το ομώνυμο ποιητικό κείμενο. Προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου συνεχίζεται το φεστιβάλ με μια παράσταση στο Παλαμήδι με τη «MUSICA FICTA» μια διακεκριμένη χορωδία, με έδρα την Κοπεγχάγη, η οποία παρουσιάζει θεματικά προγράμματα που εδράζονται στην πεποίθηση ότι η συνεργεία της ιστορίας, της λογοτεχνίας καθώς και της φιλοσοφίας με τη μουσική, εντείνουν την εμπειρία των θεατών.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Βουλευτικό στις 9:00 το βράδυ, με ένα μουσικό ταξίδι με την ιστορία της Σεχραζάντ και τα ωραιότερα παραμύθια της Ανατολής. Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενο και αφήγηση, Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο και Γιάννος Μαργαζιώτης βιολί.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις.

Στην ισόγειο αίθουσα του Βουλευτικού, από 20 έως και 29 Ιουνίου, θα λειτουργεί το εργαστήρι κλασικών οργάνων των Κώστα Ξυπολιά και Georgi Georgiev όπου θα παρουσιάσει τον τρόπο κατασκευής εγχόρδων μουσικών οργάνων, που θα συνοδεύεται από έκθεση με βιολιά, βιόλες και βιολοντσέλα.

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Βουλευτικό στις 8:00 το βράδυ θα γίνει αναδρομή- Χρονολόγιο στο Μουσικό Φεστιβάλ της πόλης και συναυλία από την νεαρή πιανίστρια Βάγια Ντάφλου με έργα: Beethoven, Chopin, Cimarosa.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στο Παλαμήδι, με τη λήξη της συναυλίας, στην έξοδο του κάστρου, το «ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ» θα προσφέρει ένα ποτήρι κρασί στους επισκέπτες για να απολαύσουν την πόλη από ψηλά. Την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Βουλευτικό, το 23ο Φεστιβάλ Μουσικής θα «κλείσει» το μικτό πολυφωνικό σχήμα της χορωδίας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Ναυπλιέων, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Βακαρέλης, στο μήνυμά του για τη φετινή διοργάνωση υπογραμμίζει: «Ακούγεται σχεδόν προκλητικό να συνεχίζει κανείς να διοργανώνει ένα φεστιβάλ, ενώ η χώρα έχει χτυπηθεί τόσο δραματικά τα τελευταία χρόνια. Και εγώ σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, αλλά και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε να παλέψουμε με τις ατέλειωτες οικονομικές δυσκολίες, να γίνουμε προκλητικοί και επίμονες, αλλά να μη σηκώσουμε τα χέρια και να βάλουμε τέλος στην 23χρονη ζωή του Φεστιβάλ Ναυπλίου». 

Ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, στον χαιρετισμό του για την 23η διοργάνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «κάθε χρόνο, για δύο Σαββατοκύριακα τον Ιούνιο, το Ναύπλιο κατακλύζεται από εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής από όλη την Ευρώπη». Υπογραμμίζει, ότι το φεστιβάλ ενισχύει τη γραφικότητα της πόλης και τονίζει ότι «μπορεί το κοινό του φεστιβάλ να μην έχει όλο εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά είναι ειλικρινές και ιδιαίτερα θερμό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΥΦΗ