ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Με χαμηλές τιμές παραγωγού η συγκομιδή της πατάτας στην Ηλεία

Οι τιμές στην πατάτα έχουν πέσει πολύ χαμηλά αυτό το διάστημα και δεν ξεπερνούν τα 20 με 22 λεπτά το κιλό. Οι πληροφορίες μας είναι ότι η Ισπανία έχει κατακλύσει την Ευρώπη με πολύ φθηνές πατάτες


Για χαμηλές τιμές στην πατάτα κάνουν λόγω οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι ξεκίνησαν τη συγκομιδή πριν από περίπου μια εβδομάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες τιμές παραγωγού δεν ξεπερνούσαν τα 30 λεπτά το κιλό ενώ σήμερα έχουν κατρακυλήσει στα 20 λεπτά/κιλό. Παραγωγοί από την Ηλεία μας αναφέρουν ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρσι η τιμή βρισκόταν στα 50 λεπτά το κιλό. Οι ίδιοι αποδίδουν την φετινή αρνητική πορεία των τιμών στην υπερπληθώρα ξένης φθηνής πατάτας στην αγορά.

Ειδικότερα, ο πατατοπαραγωγός από τα Δουναίικα Ηλείας, κ. Ανδρέας Ψαχούλιας μας αναφέρει: «Η περιοχή μας έχει ξεκινήσει την συγκομιδή εδώ και περίπου μια εβδομάδα και ημέρα με την ημέρα αλλά και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν να συγκομίζουν. Η παραγωγή μας σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από πέρσι. Οι τιμές όμως είναι χαμηλές περίπου στα 20 λεπτά το κιλό ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο οι τιμές ήταν στα 50 λεπτά το κιλό». 
Και προσθέτει: «Τις πρώτες ημέρες φέτος η τιμή ήταν στα 30 λεπτά περίπου και σε λίγες ημέρες πέσαμε στα 20 λεπτά/κιλό. Ο λόγος είναι οι μεγάλες ποσότητες πατάτας από το εξωτερικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Τσουκαλά, πατατοπαραγωγού και προέδρου του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας: «Οι τιμές στην πατάτα έχουν πέσει πολύ χαμηλά αυτό το διάστημα και δεν ξεπερνούν τα 20 με 22 λεπτά το κιλό. Οι πληροφορίες μας είναι ότι η Ισπανία έχει κατακλύσει την Ευρώπη με πολύ φθηνές πατάτες».

ΚΟΡΥΦΗ