ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Με αντιφάσεις το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κορινθίας - “Τέρμα τα πειράματα”

Βαρυσήμαντο κήρυγμα του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου με αφορμή τον εορτασμό της Θεοτόκου - Με αντιφάσεις η ομιλία του - "Η Εκκλησία πολιτεύεται, δεν συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται κανένα" - «Κανείς δεν αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα, ούτε αυτούς που το κατευθύνουν» - "Αντιστρατευόμαστε τις βουλήσεις τους"

Απάντηση σε όσους θα ήθελαν να τον δουν να μιλά περισσότερο για τα προβλήματα του κόσμου και λιγότερο για αυτά της Εκκλησίας, έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος με αφορμή τον εορτασμό της Θεοτόκου. 

Στην ομιλία του λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος ξεκαθάρισε ότι "τέρμα τα πειράματα" αν και ο ίδιος έδωσε μία διαφορετική εκδοχή για το ερώτημα προς απάντηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί πιστοί τον προτρέπουν προφορικά αλλά και γραπτά (;) να ηγηθεί πιθανότατα κάποιας πολιτικής (;) πρωτοβουλίας και να κηρύξει την "Επανάσταση" (;) απέναντι στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Δεν ξέρουμε ποιοί μπορεί να είναι αυτοί οι «ψεκασμένοι» που τον προτρέπουν σε τέτοιες ενέργειες, αφού γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία είναι μια εξουσία παράλληλη προς την πολιτική και η οποία καλό για όλους θα ήταν να παραμείνει ως τέτοια.

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η απάντηση του προς όλους αυτούς είναι ότι  "η Εκκλησία πολιτεύεται, δεν συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται κανένα". Βέβαια ψάξαμε στη wikipedia και είδαμε ότι το ρήμα "πολιτεύομαι" σημαίνει "συμμετέχω, παίρνω ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή ενός τόπου επιδιώκοντας πολιτική σταδιοδρομία (συνήθ. την εκλογή μου ως αιρετού άρχοντα)". 

Πιθανώς πάντως ο Σεβασμιώτατος να εννοούσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στα κοινά αλλά δεν έχει σκοπό εμπλοκής αν και από όσο καταλαβαίνουμε πιθανώς να γνωρίζει καλύτερα Ελληνικά από όσα εμείς. 

Στη συνέχεια , ο Σεβασμιώτατος είπε ότι «κανείς δεν αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα, ούτε αυτούς που το κατευθύνουν».
Βέβαια παρακάτω άρχισε να αποστασιοποιείται λέγοντας ότι «νομοθεσίες έξω από την πίστη μας, μας αναστατώνουν. Και μας κάνουν να αντιστρατευόμεθα τις βουλήσεις τους».
Άρα, δεν αντιστρατευόμαστε αυτούς που το κατευθύνουν αλλά αντιστρατευόμαστε τις βουλήσεις τους;;

Περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε να αγγίξει και το θέμα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και αναρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν σήμερα τα απαραίτητα. Ο ίδιος έδωσε και την απάντηση. Γιατί αυτά «συγκεντρώνονται στα θυλάκια λίγων ατόμων που κινούν τα νήματα» και κάνουν ό,τι αυτοί νομίζουν. «Και αυτό το ονομάζουν δημοκρατία και πολίτευμα» κατέληξε με νόημα.

Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, αναρωτήθηκε ότι «ακόμη και εάν γίνει επανάσταση, ποιοι θα έρθουν και τι θα γίνει;». Αυτό βέβαια, είναι ένα διαχρονικό ερώτημα (και) για την Εκκλησία, από την πτώση της Κων/πολης και έπειτα. Και εδώ νομίζουμε συμπυκνώνεται και το νόημα της όλης ομιλίας. Διότι σε δύσκολους καιρούς δεν είναι ώρα για ρίσκα για όσους έχουν μάθει να λειτουργούν σε "safe mode".

Αυτά με την ομιλία του Μητροπολίτη.

Πιθανώς, βέβαια, μερικοί να παρανόησαν (εσκεμμένα;) το σκεπτικό της ανάρτησης μας 2 ημέρες πριν την ομιλία του Μητροπολίτη για μια ουσιαστικότερη παρέμβαση του στα δεινά του απλού κόσμου. Κάποιοι, πιθανώς να είδαν ότι θα θέλαμε να τον δούμε ως έναν "ιμάμη" με πολιτική επιρροή. Μόνο ως αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε.

Ο Μητροπολίτης, θεωρητικά, είναι ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους της Κορινθίας και η όποια παρέμβαση του σε συνδυασμό με τη δύναμη της Εκκλησίας θα μπορούσε να δώσει μια ελπίδα.
Μία ελπίδα, ότι ο απλός κόσμος δεν είναι μόνος του, αλλά υπάρχουν στέρεες δυνάμεις γύρω του.

Πνευματικές δυνάμεις που θα καταγγείλουν την φτωχοποίησή του, θα διεκδικήσουν πράγματα για λογαριασμό του (όταν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες πλέον αδυνατούν) και όχι να περιμένουν να δώσουν αόριστες απαντήσεις και μόνο όταν τους "τσιγκλάνε".
Έτσι είναι Σεβασμιώτατε.Για να τον συνδράμουν και όχι να εξετάσουν το πορτοφόλι του.

Και για να μην ξεχάσουμε και το λόγο της αρχικής ανάρτησης, ο οποίος δεν ήταν κάποια γιορτή, αλλά τα παράπονά του για το γεγονός ότι απλός κόσμος δεν καταθέτει πλέον στην Εκκλησία, κάτι από το περίσσευμά του.

Ο απλός κόσμος είναι πρόβατα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί και όχι ως «γελάδια προς άρμεγμα».

Ο Μητροπολίτης έχουμε ξαναπεί είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, με (εξαιρετική δεινότητα ρήτορα που δεν έχουμε συναντήσει σε κανέναν πολιτικό στην Κορινθία τουλάχιστον) πολύ πιο έξυπνος από αρκετούς πολιτικούς της χώρας.

Εάν έχει οραματιστεί τον εαυτό του μόνο ως διαχειριστή καλό θα είναι να παραμείνει στα διαχειριστικά του καθήκοντα αλλά θα λάβει και τις ανάλογες απαντήσεις από τον κόσμο. Μέσω πορτοφολιού ή πληκτρολογίου.
Εάν βλέπει τον εαυτό του ως οραματιστή και πρωταγωνιστή στην κοινωνία (και όχι στην πολιτική), θα πρέπει να εξετάσει και το όποιο ρίσκο συνεπάγεται.

Δεν γίνονται όλα.

Και να μην αμφισβητούμε άμεσα και ευθέως πολιτικές αλλά και να καταλογίζουμε ευθύνες γενικώς και αορίστως σε αυτούς που ενθυλακώνουν «τα απαραίτητα». Και να παραπονούμαστε για νομοθεσίες αλλά και να παραπονούμαστε και για τον κόσμο που δεν ανοίγει το πορτοφόλι του. Και «δεν αντιστρατευόμαστε τη δημοκρατία» αλλά και «αντιστρατευόμεθα τις βουλήσεις αυτών που ηγούνται του πολιτεύματος»

Τέλος, όσον αφορά τα περί «Γκιουλέν» και «επανάστασης» τι να πω … θαυμάζω την εφευρετικότητα κάποιων ανθρώπων και την ικανότητα τους στην «ντρίμπλα» και το "πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα" .

Κ.Ρ.

Υ.Γ. Το βίντεο με την ομιλία του μπορείτε να το βρείτε κάπου στο Διαδίκτυο. Η Μητρόπολη δεν έκανε τον κόπο να μας το στείλει. 

ΚΟΡΥΦΗ