ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων εξαρθρώθηκε στη Μεσσηνία

Ετοιμάζονταν να βγάλουν στο «σφυρί» πολύτιμα αρχαία αντικείμενα των ελληνιστικών χρόνων - Οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα – Αναζητούνται οι συνεργοί τους

Πολύτιμα αρχαία αντικείμενα των ελληνιστικών χρόνων ετοιμαζόταν να βγάλει στο «σφυρί» μια σπείρα αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Δύο σπασμένα γυναικεία αγάλματα, μία πήλινη υδρία, τρία κεφάλια αρχαίων αγαλματιδίων και ένα ακέραιο μελαμβαφές πινάκιο βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας 55χρονος κάτοικος Καλαμάτας.

Στην κατοχή του 55χρονου βρέθηκαν ακόμη δυο χάλκινα ομοιώματα πτηνού και τετράποδου, ένα χάλκινο αγαλματίδιο, ένα ακέραιο αγαλματίδιο και τμήματα ενός πήλινου, 550 ευρώ και ψηφιακές φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαιότητες οι οποίες δεν έχουν βρεθεί και οι έρευνες συνεχίζονται.

Αμέσως μετά, σε ξενοδοχείο της Κυπαρισσίας συνελήφθη ένας 41χρονος Αλβανός συνεργός του που είχε μεταφέρει τα αρχαία αντικείμενα στην Καλαμάτα πριν από λίγες ημέρες, με αυτοκίνητο το οποίο ανήκει σε μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων κάτοικο Αττικής. Στη μεταφορά μαζί του ήταν ένας 43χρονος από τη Ρόδο, που αναζητείται με ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Κυπαρισσίας αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Μάλιστα, συγγενικό του πρόσωπο είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για άλλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Τα ευρήματα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας που βεβαίωσε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου. Οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, η οποία τους άσκησε δίωξη για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, ενώ οι συνεργοί τους αναζητούνται.

ΚΟΡΥΦΗ