ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ -

Κόρινθος 1908: Αποκριάτικα και άλλα

Το 1908 οι Κορίνθιοι γιόρτασαν τις αποκρηές, ως συνήθως, στο ύπαιθρο,στους δρόμους, στα διαμορφωμένα κατάλληλα για την περίσταση κέντρα και, βέβαια, σε σπίτια.

του Ματθαίου Ανδρεάδη
δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Πολίτης" στις 29/2/2008, τ. 246, σ.2

Το 1908 οι Κορίνθιοι γιόρτασαν τις αποκρηές, ως συνήθως, στο ύπαιθρο,στους δρόμους, στα διαμορφωμένα κατάλληλα για την περίσταση κέντρα και, βέβαια, σε σπίτια.

Στ΄ αλώνια της συνοικίας «Καρυώτικα-Τσακώνικα» και αλλού,όπως στους δρόμους και σε κέντρα, μασκαρεμένοι και μη, διασκέδαζαν χορεύοντας και τραγουδώντας εύθυμα δημώδη αλλά και της εποχής, ακόμη και πριάπεια άσματα, ενω ο ευκαιριακός, «εξ αμάξης», στιχουργός τάσερνε σ’ όλους, άδοντας ανάμεσα σε άλλα:

«...Ακούστε με μεγάλη συντομία τί έστι στην Κόρινθο ευθυμία.Το να μασκαρεύεσαι το εσπέρας και να προσπαθείς με 1,70 να τα φέρεις εις πέρας, η κατάστασις αυτή καλείται Αποκρηά (...).

Δυό μασκαράδες γυρνούν στους δρόμους και του ενός πονεί το πόδι και του άλλου το δόντι.Και όλοι τους φωνάζουν:Σας γνωρίσαμε

(...).Κάθε μία απο το ωραίο φύλο συμπεριπατεί με εναν φίλο. Και τέτοια είναι η καλλονή της φίλης ώστε ρωτάς ποιός ο άρρην και ποιός ο θήλυς (...).

Μεταμφιέζονται διάφορες σεβάσμιες ρεβέκκες που εκλαμβάνονται ως γυναίκες. Παρατηρών δε νεαρές κυρίες εις το καρναβάλι το υπαίθριο,πείθεσαι οτι συνήλθε το Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο

(...).Και άλλοι στο καφφέ του Βλάσση για πότο μεταβαίνουν. Και οταν η ώρα έλθει για μία ωραία του καφεσαντάν γραία Ταναγραία, δυο πότες ως ιππότες τα ξίφη τους διασταυρώνουν και πέφτουν, κράζοντας ο ένας «ίφ» και ο άλλος «ίφι»(...)

Τη χρονιά αυτή το σπίτι των αδελφών Μεντζελόπουλου, διατέθηκε τρείς φορές γι΄αποκριάτικο γλέντι. Με οργανωτική επιτροπή τους Γαρουφαλιά δικαστή, Καραβά γυμνασι-
άρχη, Βρεττό αντισυνταγματάρχη, Κακαβά και Δάλλα, δικηγόρους, την πρώτη φορά το γλέντι άρχισε την 9η βραδυνή.

Τα του δείπνου (κυλικείο,ποτά,φαγητό,κ.λπ) ανατέθηκαν στη δραστηριότητα και στις ενέργειες της γνωστής περί αυτά Σταυρούλας Βέλκου (ή Κυρά-Μιχάλαινας,που μετά από λίγο
θα παντρέψει την κόρη της Βασιλική με τον βιβλιοχαρτοπώλη Χρήστο Σκουτέρη, αδελφό του ενταύθα πράκτορα τύπου) και η οποία είχε ξενοδοχοεστιατόριο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Την δε καλλιτεχνική διεύθυνση της γιορτής είχε αναλάβει ο Γεράσιμος Ντόλας με κομπανία τραγουδιστών και ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα (οργανοπαίχτες τετράχορδου, κιθάρας, μαντολίνου κ.ά).

Δεσποινίδες, κυρίες και κύριοι, ντόπιοι και ξένοι κατέφθαναν με άμαξες «σχηματίζοντες γραφικόν και καλλιτεχνικόν σύνολον».Το εισιτήριο 10 δραχμές.

Η διασκέδαση άρχισε με ελληνικό χορό. Επακολούθησαν οι «βαλσισμοί» και στη συνέχεια οι τετράχοροι. Πολλοί νέοι,κύριοι,κυρίες και δεσποινίδες διακρίθηκαν για την χορευτική τους δεινότητα.

Την 1η πρωϊνή παρετέθηκε «μέγα, πλουσιώτατον και απολαυστικώτατον σουπέ, ικανοποιητικότατον και δια τα γούστα των κοιλιοδούλων».Και μετά πάλι χορός, μέχρι 5ης πρωϊνής.

Ο δεύτερος χορός δόθηκε μετά μια εβδομάδα, στις 5 το απόγευμα μέχρι τη 10η νυχτερινή και ο τρίτος, μέσα σε κοσμοσυρροή,την 21η.2.1908, απ΄την 10η νυχτερινή μέχρι την 5η
πρωϊνή, παρουσία του νομάρχη Π.Μπαμπάκου, του δημάρχου Αν.Αναγνωστόπουλου κ.λπ.

Με κυλικείο μόνο, που πρόσφερε «τερψιλαρύγγια ποτά,τερψίθυμα ορεκτικά» κ.ά. Αλλά και η «αβραμιαία» οικογένεια του ράφτη Νικ. Λουκόπουλου τις αποκριάτικες και φέτος μέρες έδωσε «εσπερίδα», προσκαλώντας γειτονικές της οικογένειες, ανάμεσα στις οποίες και του Νικ. Πετρόπουλου, να διασκεδάσουν.

Όπως κι΄ άλλοι. Σημειώνεται,οτι στην πόλη και παλαιά και στα επόμενα χρόνια,δεν ηταν άγνωστη η διοργάνωση συναυλιών υπέρ κοινωφελών σκοπών, όπως λ.χ,υπέρ της αναγέρσεως γυμναστηρίου,ή για την ανασύσταση της Φιλαρμονικής και «δι΄αγοράν μουσικών οργάνων», που πραγματοποιούνταν σε κέντρα, οπως κάποτε στο «λαμπρόν καφενείον» του Χρ. Λαρσινού.

Ερασιτέχνες δε μουσικοί,όπως οι κουρείς Γ. Ντόλας, Θ. Ραυτόπουλος, Σωτ.Σωτηρόπουλος, ο διδάσκαλος Μπενέκος, ο Α.Λογοθέτης φοιτητής και άλλοι καλλίφωνοι νέοι, υπό την
διεύθυνση του Θ.Ραυτοπούλου με συνοδεία μουσικών οργάνων, εκτελούσαν δημώδη και άλλα άσματα.

ΚΟΡΥΦΗ