ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Κόβει τις συνδέσεις και στην Κορινθία η ΔΕΗ

«Θα αφορά ελάχιστες συνδέσεις επιχειρήσεων και όχι σπίτια» λέει η διοίκηση της ΔΕΗ στον Πολίτη της Κορινθίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της ΔΕΗ να ανακτήσει τουλάχιστον μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον "εντολοδόχο" για τις διακοπές ηλεκτροδότησης ΔΕΔΔΗΕ να μετρά ήδη 15.000 εκτελέσεις αποκοπών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Ανάμεσα σε αυτές τις συνδέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας proti news, θα είναι και 2000 συνδέσεις στην Κορινθία, γεγονός, πάντως, που διαψεύστηκε από την διοίκηση της ΔΕΗ στην Κόρινθο, η οποία έκανε λόγο για περιορισμένο αριθμό συνδέσεων, που δεν θα ξεπερνούν τις 100 και θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και όχι οικιακά τιμολόγια.  

Αν και διακοπές ηλεκτροδότησης ξεκινούν από όριο οφειλών 1.000 ευρώ και δύο συνεχόμενα τετράμηνα μη πληρωμών, στόχος της ΔΕΗ είναι σε πρώτη φάση οι έχοντες και κατέχοντες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν και οι "μπαταχτσήδες" που μετέρχονται διάφορες πρακτικές αποφυγής πληρωμών. 

Πρόκειται για κρίσιμο θέμα, που επιδρά στη λειτουργία της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πλέον ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς το "φιλτράρισμα" των οφειλετών, δηλαδή σε ποιες κατηγορίες ανήκουν (π.χ. ευάλωτοι, ΚΟΤ) - κάτι που διαφαίνεται και από σχετική σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

Για το μεγάλο θέμα και πρόβλημα που δημιούργησε η ΔΕΗ σε φτωχά νοικοκυριά υπήρξε παρέμβαση του ΙΝΚΑ Κορινθίας. Το ΙΝΚΑ τονίζει ότι, «από δεκάδες πενόμενους καταναλωτές-μισθωτούς των 500€, αλλά και άνεργους, έγινε αυτές τις ημέρες και συνεχίζεται και σήμερα διακοπή του ρεύματος για λογαριασμούς όχι μόνο των 5-6 χιλιάδων, αλλά και πολύ χαμηλότερα ποσά, ενώ ζητούνται εξωπραγματικά για την σημερινή οικονομική-κοινωνική κατάσταση ποσά για την επανασύνδεση. 

Είναι απαράδεκτο σήμερα να γίνεται από την μια μεριά απαλλαγή χρυσοκανθάρων από δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη να τίθεται σε κίνδυνο ζωές αναπήρων και να ταλαιπωρούνται μικρά παιδιά και γέροι. 

Το ΙΝΚΑ Κορινθίας ζήτησε από την ΔΕΗ να υπάρξει διακοπή αυτού του πογκρόμ και να κληθούν οι οφειλέτες για διακανονισμό μέσα στα πλαίσια που προκύπτουν από τα εισοδήματα τους. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση τα κόμματα , τους βουλευτές και τους Δήμους να παρέμβουν στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα».

Παράλληλα, οι διάφοροι τοπικοί φορείς αναλαμβάνουν δράσεις προστασίας των καταναλωτών. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Χιλιομοδίου και το τοπικό συμβούλιο είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε σπίτια συμπολιτών τους. Ήδη οργανώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποτρέψουν τα συνεργεία της ΔΕΗ να φτάσουν στο Χιλιομόδι. 

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Μπίτζιος, με ανακοινώσεις του στα social media καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βοηθήσουν την προσπάθεια του αυτή και από την Δευτέρα το πρωί θα υπάρχουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης στο χωριό. Στο ίδιο πλαίσιο, σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της ΔΕΗ προχώρησε την Πέμπτη το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο περιφρουρώντας την σημερινή απεργία και για να εκφραστεί η αντίθεση στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.

Διακοπές και ρευματοκλοπές
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ν. Χατζηαργυρίου, επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να εκτελεί όλες τις αποκοπές ηλεκτροδότησης που παραγγέλνουν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και ιδιώτες), σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν γίνει 15.000 διακοπές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι αποκοπές υπολογίζονται στις 100.000 μηνιαίως και αναμένεται να διεκπεραιωθούν το επόμενο δίμηνο περίπου. 

Πάντως, ιστορικά, πάνω από ένα τρίτο των οφειλετών προχωρεί τελικά σε διακανονισμό αποπληρωμής. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ο χειρισμός των αποκοπών ανερχόταν μηνιαίως έως 60.000-70.000, όμως το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός είχε πέσει δραστικά καθώς δεν γίνονταν στην ουσία διακοπές ηλεκτροδότησης. 

Η απότομη αύξηση των αιτημάτων αποκοπής δημιούργησε στον ΔΕΔΔΗΕ αρχικά πρόβλημα οργάνωσης, δεδομένου ότι είχε αδρανοποιηθεί η διαδικασία και συνακόλουθα έπρεπε να οργανωθούν με τους συνεργαζόμενους εργολάβους διακοπών, όμως πλέον βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών. Εξάλλου, στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεργάζεται ήδη με την ΡΑΕ προκειμένου να ισχύσει ένας οιονεί "Τειρεσίας" για "μπαταχτσήδες" που αλλάζουν προμηθευτές αφήνοντας χρέη.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει στον εντοπισμό και την εξάλειψη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που συνδέεται με οικονομικές απώλειες αλλά και ζητήματα ασφαλείας. Όπως επισήμανε ο Ν. Χατζηαργυρίου, έχουν οργανωθεί ειδικά συνεργεία και έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι, οι οποίοι μόνο πέρσι ανήλθαν σε 57.000 - επί συνόλου 800.000 ελέγχων ετησίως. Μόνο την περίοδο Νοέμβριος 2014-Αύγουστος 2015 εντοπίστηκαν 5.500 ρευματοκλοπές.

Σημείωσε δε ότι πράγματι οι ρευματοκλοπές δεν γίνονται μόνο από καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος αλλά και από "έχοντες" καθώς και επιχειρηματίες-επαγγελματίες, ενώ ως κίνητρο λειτουργεί τελικά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και οι αθωωτικές αποφάσεις σε σχετικές υποθέσεις που φτάνουν στη Δικαιοσύνη.

ΚΟΡΥΦΗ