ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Κλειστός τα σαββατοκύριακα ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Ανοιχτός τις εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 15:00, θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας...

Ανοιχτός τις εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 15:00, θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, εκεί όπου συναντιούνται η Ηλεία, η Αρκαδία και η Μεσσηνία. Ωστόσο, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα, καθώς το προσωπικό που διατέθηκε για τη φύλαξή του δεν δικαιούται αμοιβής για τα Σαββατοκύριακα.

Το πρόβλημα ανέκυψε πρόσφατα μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου μόνιμου αρχαιοφύλακα του χώρου, ο οποίος εδώ και χρόνια εργαζόταν με αυταπάρνηση, χωρίς να παίρνει άδειες και ρεπό. Το θέμα γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», «με συνέπειες τόσο για το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και για την τοπική κοινωνία», ενώ όπως ανέφεραν οι αρχαιοφύλακες, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται στην ασφάλεια του μνημείου.

«Η λύση πρέπει να είναι μόνιμη, καθώς ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένα μνημείο απομακρυσμένο, με πολλές ιδιαιτερότητες, οπότε για να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια χρειάζεται τουλάχιστον έναν μόνιμο φύλακα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια. Η Εφορεία έχει ήδη γνωστοποιήσει το πρόβλημα στην κεντρική υπηρεσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ενέργειες για την αύξηση του προσωπικού.

Στο μεταξύ, για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του χώρου, το κενό καλύφθηκε με μόνιμο προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, που εκτελεί χρέη φύλακα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν Σαββατοκύριακο, καθώς δεν καλύπτονται νομικά και ασφαλιστικά, αλλά ούτε και πρακτικά, καθώς δεν μπορούν να πληρωθούν.

Ο Ναός του Επικούρειου Απολλωνα

Βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας και αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

ΚΟΡΥΦΗ