ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Kαταρροϊκός πυρετός: Αύξηση κρουσμάτων στη Λακωνία και εμφάνιση σε περιοχές της Αρκαδίας

Ο καταρροϊκός πυρετός - όπως επισημαίνει η Κτηνιατρική υπηρεσία - είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου, που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού καταγράφηκαν στην Αρκαδία, στις Κολλίνες του δήμου Τρίπολης και στον Πραστό του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Όπως δήλωσε η προϊστάμενη στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Σοφία Σταματοπούλου, ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε ήδη ότι προβλέπεται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα και το σχέδιο επείγουσας επέμβασης κατά του καταρροϊκού πυρετού».

Ο καταρροϊκός πυρετός - όπως επισημαίνει η Κτηνιατρική υπηρεσία - είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου, που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου και μολύνει πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Υπογραμμίζεται ότι, το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία καλεί τους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν τα ζώα τους και να προβαίνουν εβδομαδιαίως σε εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις, για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού.

Σημειώνεται ότι κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού είχαν καταγραφεί πρόσφατα και στη Λακωνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η προϊστάμενη της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Βασιλική Θεοχαράκου, «συνεχίζονται τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε πολλές περιοχές της Λακωνίας. Παίρνουμε δείγματα και κάνουμε ελέγχους αλλά έχουμε έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση της νόσου».

ΚΟΡΥΦΗ