ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Ήρθε η ώρα της πτώσης για το Σπύρο Σταματόπουλο στο Κιάτο;

Λιγότεροι από 3 μήνες απομένουν και το προεκλογικό τοπίο αρχίζει να «θερμαίνεται» και στο Δήμο Σικυωνίων, με πληθώρα υποψηφιοτήτων και έναν απερχόμενο Δήμαρχο σε ευθεία αμφισβήτηση από πολλές πλευρές.

Λιγότεροι από 3 μήνες απομένουν και το προεκλογικό τοπίο αρχίζει να «θερμαίνεται» και στο Δήμο Σικυωνίων, με πληθώρα υποψηφιοτήτων και έναν απερχόμενο Δήμαρχο σε ευθεία αμφισβήτηση από πολλές πλευρές.

Ο κ. Σπύρος Σταματόπουλος, προερχόμενος από το Φενεό, κατάφερε το 2010 να επικρατήσει των Χρ. Ζαχαριά και Τ. Χωρέμη λανσάροντας ένα νέο στυλ στα αυτοδιοικητικά της Κορινθίας, αυτό του έξυπνου και πονηρού βλάχου που «βάζει στο χέρι» τον αστικό κόσμο του Κιάτου. Με το ίδιο στυλ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και το 2014 απέναντι στον Κ. Σπανό ο οποίος ήταν υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ.  

Βέβαια, η επικράτησή του το 2014 δεν ήταν η αναμενόμενη. Απέναντι σε ένα Νεοδημοκράτη υποψήφιο με προέλευση από το ΠΑΣΟΚ, με μόλις δυο ισχυρά ψηφοδέλτια και με τον αέρα που δίνει πάντα η πρώτη 4ετία δεν κατάφερε να επικρατήσει από την πρώτη Κυριακή και χρειάστηκε και β’ γύρος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο και στις δυο εκλογές (του 2010 και 2014) είναι ότι κατά έναν «περίεργο» τρόπο ο ίδιος αύξανε τα ποσοστά του στο β’ γύρο ενώ οι αντίπαλοί του τα έβλεπαν μειωμένα.

Στις εκλογές του 2014 για παράδειγμα από τις 7691 ψήφους βρέθηκε στις 8215 ενώ ο Κ. Σπανός από τις 6808 ψήφους «κατέβηκε» στις 6583. Το αποτέλεσμα ουσιαστικά εξηγείται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών κεντροαριστερών δυνάμεων αφού όλοι μαζί έσπευσαν να βοηθήσουν τον «πασοκογενή» Δήμαρχο και το ’10 και το ’14.

Αυτή τη φορά πάντως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και η τακτική φαίνεται να αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει υποψήφιο στην περιοχή και όλες οι πληροφορίες μιλούν για ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιο Σταματόπουλου καθιστώντας τον (ανεπισήμως τουλάχιστον) έναν κομματικό υποψήφιο.

  • Ήρθε η ώρα της πτώσης;

Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που δείχνουν ότι ίσως έφτασε η ώρα της πτώσης μετά από 9 χρόνια.

Πρώτα από όλα είναι η φυσιολογική φθορά και η κούραση τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης.

Αυτή η φθορά φαίνεται και στην αδυναμία ανανέωσης του ψηφοδελτίου αφού είναι πολλοί αυτοί που καταλαβαίνουν ότι καλούνται να παίξουν απλά το ρόλο του «νεροκουβαλητή» και δεν πρόκειται να λάβουν κάποια θέση στη διοίκηση του Δήμου. Αυτό είναι λογικό, βέβαια, αφού ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει ήδη δημιουργήσει την ομάδα που τον πλαισιώνει και φυσικά δεν έχει κανένα σκοπό να την αλλάξει.

Δεύτερον εξακολουθούν να υφίστανται τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή όπως τα σκουπίδια, οι δρόμοι και το νερό. «Πατέντες επί πατεντών» φαίνεται να χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση και λύση οριστική δεν φαίνεται.

Τρίτον, παρατηρείται πλέον ένας υφέρπων πανικός ο οποίος εξηγείται από την εσφαλμένη (όπως φάνηκε στην πορεία) εντύπωση ότι μπορεί να κυριαρχήσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Οι πολλές υποψηφιότητες στις εκλογές αυτές, η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά,  τον «ροκανίζουν» ήδη από παντού και πλέον έχουν επιστρατευθεί διάφορα επικοινωνιακά τρικ.

Στην περίπτωση της υδροδότησης, για παράδειγμα, το νερό φαίνεται να είναι ίδιας ποιότητας τα τελευταία 3 χρόνια αλλά ο απερχόμενος Δήμαρχος βγήκε προεκλογικά με τις «ντουντούκες» να εμφανίσει το «μπαγιάτικο ως φρέσκο»  ενώ τον ίδιο καιρό κατέβασε εσπευσμένα και το Γ. Δέδε για τα έργα στο λιμάνι ασχέτως αν το έργο δεν έχει σχέση με το υπουργείο στο οποίο είναι γ.γ. ο τελευταίος. 

Και ποιος καταφεύγει σε επικοινωνιακά τρικ; Αυτός που είτε δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο ή καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και άρα ήρθε η ώρα για τις «αλχημείες».

Τέταρτον, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όραμα, κάποια κατεύθυνση, κάποιο αφήγημα για την περιοχή τα επόμενα χρόνια, ουσιαστικά δηλαδή ο κόσμος θα κληθεί να ψηφίσει με μόνο κριτήριο την διαχείριση, όσον αφορά το πρόσωπο του Δημάρχου.

Τέλος, αυτό τo επικοινωνιακό στυλ του βλάχου (με σακίδιο στην πλάτη όμως και γυαλί John Lennon) δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλέον την ίδια πέραση. Και ο Χατζηχρήστος να είσαι, καλό είναι να αλλάζεις ρεπερτόριο που και που. 

ΚΟΡΥΦΗ