ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Υγεία -

Ηλεία: Αναφορά-κόλαφος για την πρόεδρο του ΚΕΠΕΚ Λεχαινών

Μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου δίνουν μία άλλη πλευρά των συνθηκών στο Ιδρυμα

Αναφορά-κόλαφο για την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες μέλη του ΔΣ σε βουλευτές της Ηλείας αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το ρεπορτάζ του BBC για το κολαστήριο των Λεχαινών, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, μέλη του ΔΣ του ΚΚΠΠΔΕ (παράρτημα του οποίου είναι και το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες των Λεχαινών) δίνουν μέσω της αναφοράς μια διαφορετική εικόνα τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι -υποχρεωτικές, όπως καταγγέλλεται- συνεντεύξεις στο βρετανικό δίκτυο όσο και για τα πραγματικά προβλήματα του κέντρου.

«Δεν ασκείται συλλογική διοίκηση»

Mέλη του συμβουλίου καρφώνουν την πρόεδρο Γεωργία Τσουκαλά κάνοντας λόγο για μονομερή άσκηση εξουσίας, αποκλεισμό μελών του ΔΣ και καταπάτηση συλλογικών αποφάσεων, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη προσωπικού φαντάζει πολύ μικρό και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα μπροστά σ’ όλα αυτά που καθημερινά εφευρίσκει, σκηνοθετεί και “νομοθετεί” η πρόεδρος».

Ειδικότερα, όσον αφορά τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, καταγγέλλουν τα εξής:

- Δεν ασκείται συλλογική διοίκηση, αλλά μονομερής άσκηση εξουσίας, της οποίας γίνεται συνήθως κατάχρηση.

- Γίνονται ωμές παρεμβάσεις στο ήδη καταμερισμένο έργο και στη μονάδα ευθύνης που έχει ανατεθεί σε κάθε μέλος του ΔΣ.

- Αποκλείονται μέλη του ΔΣ από αποφάσεις και συμμετοχή σε υποθέσεις του ΚΚΠΠΔΕ.

- Τροποποιούνται και γίνονται ανακριβή τα πρακτικά συνεδριάσεων κατά το δοκούν.

- Καταπατούνται συλλογικές αποφάσεις του ΔΣ και αντικαθίστανται από νέα δεδομένα, με συνεχείς και απανωτές Πράξεις Προέδρου που λειτουργούν νομοτελειακά, χωρίς διάλογο, δεοντολογία και δημοκρατία.

Το ρεπορτάζ του BBC

Ως προς το ρεπορτάζ του BBC, μέλη του ΔΣ υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος λειτούργησε αυθαίρετα αναφορικά με το αγγλικό δίκτυο, φέρνοντας προ τετελεσμένου γεγονότος Διοικητικό Συμβούλιο, προσωπικό, εξωτερικούς συνεργάτες, ασθενείς και το περιβάλλον τους.

Όπως τονίζουν, η πρόεδρος προσπάθησε να καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα και εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη λειτουργώντας φασιστικά απέναντι σε όλους, με Πράξεις Προέδρου που υποχρέωναν τους εργαζομένους να δώσουν καταναγκαστικά συνέντευξη στο κανάλι.

Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός των καταγγελλόντων ότι η κυρία Τσουκαλά προέβη με δική της πρωτοβουλία σε εκκίνηση διαδικασίας κλεισίματος του Γηροκομείου του Πύργου, αναστατώνοντας καταρχάς τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε αυτό και τους συγγενείς τους. Στο ίδιο πλαίσιο πάγωσε τη διαδικασία εισαγωγών, ενώ άσκησε πίεση και εκφοβισμό στους εργαζομένους, προκαλώντας ανασφάλεια και την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης. 

Παράλληλα στην αναφορά επισημαίνεται ότι η πρόεδρος:

- Λειτουργεί πελατειακά, τοποθετώντας σε σημαντικές θέσεις «δικά της» άτομα (σ.σ.: αναφέρεται μια συγγενής της προέδρου και δύο φίλες της).

- Ανά εβδομάδα, ή και πιο συχνά, με απανωτές Πράξεις Προέδρου χορηγεί αρμοδιότητες και αναιρεί αποφάσεις του ΔΣ χωρίς απόφαση του ΔΣ, την οποία ζητά εκ των υστέρων.

- Εκτελεί χρέη θεραπευτικού προσωπικού παρεμβαίνοντας στη θεραπευτική διαδικασία και στον επιστημονικό σχεδιασμό.

- Ανέτρεψε όλη τη δουλειά που είχε γίνει στις Μονάδες Αρρένων και Θηλέων προκαλώντας το χάος και ιδιαίτερη αναστάτωση στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

- Προσλαμβάνει σύμβουλο χωρίς ομοφωνία, ενώ στα πρακτικά αναφέρει ομοφωνία.

- Έκανε εισαγωγή παιδιού με εισαγγελική εντολή χωρίς Πράξη Προέδρου και απόφαση ΔΣ, αφήνοντας εκτεθειμένο τον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε για τη δική της ανεπάρκεια.

- Κατά την απουσία της στο εξωτερικό, αντί να ορίσει αντικαταστάτη τον αντιπρόεδρο, που είχε γνώση των θεμάτων, όρισε με εξουσιοδότηση άλλο μέλος, το οποίο δεν έχει την παραμικρή αντίληψη των υποθέσεων των μονάδων και των συνεδριάσεων του ΔΣ.

«Ασκεί ψυχολογική βία στο προσωπικό»

Όσον αφορά μάλιστα τη συμπεριφορά της προέδρου απέναντι στους εργαζομένους, στην αναφορά τονίζεται ότι με τις πράξεις της καθαιρεί και αναιρεί την Επιστημονική Ομάδα, παρεμβαίνοντας, παρακάμπτοντας και μη λαμβάνοντας υπόψη τις θεραπευτικές διαδικασίες που ορίζονται βάσει δεοντολογίας.

Επίσης, στην καταγγελία σημειώνεται ότι η κυρία Τσουκαλά υποδεικνύει καθήκοντα και θεραπευτικές πράξεις στο θεραπευτικό προσωπικό και μιλά προσβλητικά και υποτιμητικά, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας και εκδικητικότητας. 

«Το προσωπικό βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, αφού όλη την ημέρα ασχολείται με το να “μαζεύει” ό,τι αυτή “απλώνει” προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς αλλά και να προασπίσει τη δική του ασφάλεια. Δημιουργεί (σ.σ.: η πρόεδρος) εξαιρετικά δυσάρεστες και νοσηρές συνθήκες εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη δουλειά τους ασθμαίνοντας και βαρυγκομώντας» καταλήγει η αναφορά, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κοινοποιηθεί και στον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου. 

ΚΟΡΥΦΗ