ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Η υπερώριμη ποιότητα της Αρχαίας Κορίνθου.

"Νιώθω ότι αυτή η ιδιότυπη έκθεση είναι ένα μουσείο πλάϊ στο μουσείο, ένα μουσείο παραμορφωμένων ειδώλων που ανταγωνίζεται με μανία την αισθητική των αυθεντικών αντικειμένων. Και νικά".


από την Βασιλική Πλιάτσικα Πηγή: www.lifo.gr

"Ο Ντάρελ είχε δίκιο: υπάρχει κάτι πλούσιο, αισθησιακό και τριανταφυλλί στην Κόρινθο. Είναι ο θάνατος σε πλήρη άνθιση, ο θάνατος εν μέσω της λαγνείας, ξεχειλίζοντας από διαφθορά. Οι κίονες του ρωμαϊκού ναού είναι χοντροί.

Είναι σχεδόν ανατολίτικοι στις αναλογίες τους, βαρείς, κοντόχοντροι, ριζωμένοι στη γη, σαν τα πόδια ενός ελέφαντα που χτυπήθηκε από αμνησία. Παντού αυτή η θαλερότητα, η υπεραναπτυγμένη, η υπερώριμη ποιότητα επιδεικνύεται, τονισμένη από ένα τριανταφυλλί χρώμα που εκπέμπει η δύση του ήλιου." Χένρι Μίλερ,

Ο Κολοσσός του Μαρουσιού και Πρώτες Εντυπώσεις από την Ελλάδα (μτφ. Ι. Καρατζαφέρη, εκδ. Μεταίχμιο 2004).

Στον πεζόδρομο του χωριού, στις γυαλιστερές βιτρίνες των καταστημάτων ο αντικατοπτρισμός των μνημείων δίνει τον καλό αγώνα ενάντια στην στρεβλή απεικόνιση. Εντός πωλούνται πάσης φύσεως φορητά απεικάσματα που φιλοδοξούν την υπόμνηση της ελληνικής αρχαιότητας.

Το παράταιρο μέγεθος των αγαλμάτων είναι σχεδόν αστείο: η Αφροδίτη κι ο Δισκοβόλος χωράνε μια χαρά σε ένα γυάλινο ράφι. Η πληθωρικότητά τους, τα βίαια χρώματα, το ίδιο το πλήθος τους σε σοκάρει. Μοιάζουν να μαζεύτηκαν επίτηδες μπροστά στο γυαλί της βιτρίνας, ίσα-ίσα για να σε τρομάξουν και να σε απωθήσουν.

Η διαρκής επανάληψη αυτής της αισθητικής μοιάζει τελικά να μεταδίδει μια σφοδρή επιθυμία: να αποδοθούν όλα αυτά τα είδωλα "βελτιωμένα", προσαρμοσμένα στον σύγχρονο καταναλωτή με τις πρακτικές επιλογές του: υπερτονισμένα στο χρώμα, ελαττωμένα στο μέγεθος, ελαφρωμένα από την ποιότητα του αρχικού τους υλικού.

Νιώθω ότι αυτή η ιδιότυπη έκθεση είναι ένα μουσείο πλάϊ στο μουσείο, ένα μουσείο παραμορφωμένων ειδώλων που ανταγωνίζεται με μανία την αισθητική των αυθεντικών αντικειμένων. Και νικά.

 

Πηγή: http://www.lifo.gr
 

ΚΟΡΥΦΗ