ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

H Νέα Δημοκρατία σε «σταυροδρόμι»

Τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» στη Νέα Δημοκρατία ενόψει της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την αρχηγία – Ποιοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι το «τέρμα» - Πως εμπλέκεται το Κορινθιακό «στοιχείο» στην εκλογή.

Οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν και εντείνονται τις τελευταίες ημέρες παρά τις κάποιες αρχικές σκέψεις για «πάγωμα» για κάποιους μήνες με δεδομένη την κατάσταση τόσο στη χώρα όσο και στο κόμμα.

Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων πέφτουν «βροχή» τις τελευταίες 2 εβδομάδες, όμως η κατάθεσή τους είναι μία άλλη υπόθεση. Ήδη, από το εσωκομματικό «παιχνίδι» έφυγαν δυο υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί, αυτή του Παν. Ψωμιάδη αλλά και αυτή του Π. Τατούλη (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου) που δεν πήρε το απαραίτητο «πράσινο φως» το βράδυ της Δευτέρας από την Εφορευτική Επιτροπή για να καταθέσει την υποψηφιότητά του.

Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή που λέει ότι ο Περιφερειάρχης δεν κατάφερε τελικά να συλλέξει τις απαιτούμενες 50 υπογραφές ωστόσο αυτό που διέρρευσε στον Τύπο ήταν ότι «κόπηκε» βάσει καταστατικού, αφού όπως και να το κάνουμε οι εντυπώσεις μετρούν. Εικασίες όλα αυτά βέβαια.

Οι ρεαλιστικές πάντως εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την κατάθεση δυο, το πολύ τριών υποψηφιοτήτων. Όσον αφορά τον αριθμό των μελών που θα υποστηρίξουν με τις υπογραφές τους την μία ή την άλλη υποψηφιότητα η κατάσταση είναι συγκεκριμένη.

Η Πολιτική Επιτροπή έχει 150 αιρετά μέλη και σε αυτά προστίθενται και κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως βουλευτές, Δήμαρχοι, στελέχη της ΟΝΝΕΔ, κλπ. Με αυτή λοιπόν την πραγματικότητα υπολογίζεται ότι το σύνολο των μελών που θα κληθούν να υπογράψουν υπέρ των υποψηφιοτήτων θα είναι περίπου 450-500 μέλη.

Τα μέλη πάντως που κατάγονται από την Κορινθία και συμμετέχουν στην Πολιτική Επιτροπή είναι 6 και είναι οι Χρ. Δήμας, Πελ. Καλλίρης, Κατ. Οικονόμου, Παν. Παγώνης και Παν. Πέτρινας.

Οι τελευταίες πληροφορίες (σ.σ. Τε- τάρτη βράδυ) λένε ότι μέχρι στιγμής τις 50 απαιτούμενες υπογραφές έχουν ήδη εξασφαλίσει ο Β. Μειμαράκης και ο Απ. Τζιτζικώστας ενώ μέχρι την Παρασκευή τον αριθμό αυτό πιθανότατα θα έχει εξασφαλίσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Άδ. Γεωργιάδης φαίνεται να μην τα καταφέρνει ενώ και ο Μ. Βορίδης με ανακοίνωσή του την Τρίτη έθεσε εαυτόν εκτός διαδικασίας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το γεγονός της ύπαρξης 500 μελών λογικά θα οδηγούσε σε πολλές υποψηφιότητες αλλά φαίνεται ότι ο κάθε υποψήφιος μπορεί να δεσμεύσει πολλές περισσότερες υπογραφές (π.χ. 200) μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο κάποιον άλλο υποψήφιο.

Οι πληροφορίες από Αθήνα κάνουν λόγο για τηλέφωνα που έχουν πάρει «φωτιά», για στελέχη που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους εν αναμονή και της επισημοποίησης της υποψηφιότητας Μειμαράκη αλλά και για ένα κλίμα αγωνίας για να μην χαθεί η ενότητα.

Η κυρίαρχη τάση που επικρατεί σε όλες τις πλευρές είναι η ανανέωση. Βέβαια, στην πολιτική η όποια έννοια μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές ερμηνείες, οπότε θα είναι σημαντικό για το κοινό που θα ψηφίσει να ξέρει τι είδους ανανέωση εννοεί ο κάθε υποψήφιος. Αυτό μάλλον θα το δούμε όλοι επί του πρακτέου και πιθανότατα εκ των υστέρων.

Ο βουλευτής Χρίστος Δήμας τονίζει ότι «όποιος και να εκλεγεί θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η ενότητα στην παράταξη και όλοι να σεβαστούμε το όποιο αποτέλεσμα ώστε να ισχυροποιηθεί και να διευρυνθεί η εκλογική της βάση».

Η Κατ. Οικονόμου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, σημειώνει ότι «Δεν είναι θέμα μόνο των προσώπων αλλά και της ιδεολογίας που δεν πρέπει να εφαρμόζεται α λα καρτ. Εάν η Ν.Δ. δεν αντιληφθεί ότι απαιτείται ανανέωση (δηλ. κάποια στελέχη να παραμένουν εσαεί σε θέσεις ευθύνης) θα είναι καταδικασμένη σε μια διαρκή εσωστρέφεια. Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά θέματα και όχι να μιλάμε για την ανανέωση γενικά και αόριστα».

Τέλος, ο Βας. Μπαλάφας τονίζει ότι «χρειάζεται χρόνος για να αποπαλαιω- θεί το νέο και να ανανεωθεί το παλαιό. Η Ν.Δ. έχασε μια γενιά που δεν την αξιοποίησε με αποτέλεσμα στην πορεία κάποιοι να απογοητευθούν και να φύγουν. Το ζητούμενο είναι ποιος θα του εγγυηθεί αυτή την ανανέωση και κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο Βαγγ. Μειμαράκης»

ΚΟΡΥΦΗ