ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

H κατάρα της Κορινθίας «έφαγε» και τον Μπεγλίτη

«Συμπτώσεις και συγκυρίες», θα παρατηρήσει κάποιος, όμως οι πολλές συμπτώσεις ίσως να δείχνουν και κάτι βαθύτερο. Και οι 4 πολιτικοί που έμειναν εκτός Βουλής μετά από τα ρεκόρ ψήφων εμφάνισαν λίγα ή περισσότερα σημάδια αλλαζονείας όταν βρέθηκαν για κάποιο καιρό σε θέση εξουσίας.

Είχαμε επισημάνει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μία σειρά περίεργων συμπτώσεων οι οποίες εξελίσσονται ως «κατάρα» για τους λεγόμενους «Κορινθιάρχες».

Η αρχή έγινε με τον Γιάννη Ποττάκη το 1996, που έχασε την έδρα του από τον Τ. Χωρέμη (την ξανακέρδισε στα Δικαστήρια αργότερα αλλά την έχασε οριστικά το 2000) κι’ ενώ το 1993 είχε κάνει ρεκόρ ψήφων, έχοντας εξελιχθεί στον ισχυρό άνδρα δίπλα στον Αν. Παπανδρέου.

Το ίδιο συνέβηκε το 2004 με τον Θόδωρο Κοτσώνη, που το 2000 είχε κάνει ρεκόρ ψήφων, όντας ένας από τους κοντινούς ανθρώπους του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Η ιστορία επαναλήφθηκε και το 2009 με τον Αναστάση Παπαληγούρα, που αφού έκανε ρεκόρ ψήφων το 2007 (ως ένας από τους στενούς και σταθερούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) έχασε την έδρα το 2009 από τον Κ. Κόλλια.

Το 2012 ήταν η σειρά του Π. Μπεγλίτη αφού και αυτός έχασε την έδρα του αν και ήταν πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός κατέγραψε 25.000 σταυρούς το 2009 και εμφανιζόταν ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο του.

«Συμπτώσεις και συγκυρίες», θα παρατηρήσει κάποιος, όμως οι πολλές συμπτώσεις ίσως να δείχνουν και κάτι βαθύτερο. Και οι 4 πολιτικοί εμφάνισαν λίγα ή περισσότερα σημάδια αλλαζονείας όταν βρέθηκαν για κάποιο καιρό σε θέση εξουσίας.

Πολλοί από τους συνεργάτες τους δε (πιθανότατα και εν αγνοία των πολιτικών) παρεκτράπηκαν τόσο πολύ που πλέον είναι έχουν ήδη καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως «λαμόγια» ακόμη και εάν οι ίδιοι διατηρούν σημαντικές θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, την Αυτοδιοίκηση ή άλλα πόστα.

Δυστυχώς το προωθούμενο μοντέλο του ρουσφετιού πολλές φορές δεν ήταν ικανό να κρατήσει τους πολιτικούς στο προσκήνιο. Όσο και να έδιναν ο κόσμος ήθελε κι’ άλλο, ήταν το μοντέλο της πλειοδοσίας που όμως οι ίδιοι ενθάρρυναν.

Μπαίνουμε σε καιρούς που το ρουσφέτι είτε θα πάρει άλλες μορφές ή θα ελαχιστοποιηθεί.

Προς το παρόν προβλέπεται να επικρατήσει σύγχιση, μέχρι να κατασταλάξουν τα νέα ιδεολογικά ρεύματα που θα αντιπροσωπεύουν τις τάσεις στην κοινωνία. 

Σε συνάρτηση όμως και με το οικονομικό περιβάλλον. Οι «Κορινθιάρχες» τελείωσαν (προς το παρόν)

ΚΟΡΥΦΗ