ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique διοργανώνει ερευνητικό εργαστήριο-residency στον Ταΰγετο

Επανέρχεται στην Πελοπόννησο, 18-28 Σεπτεμβρίου, για τα ερευνητικά της εργαστήρια, η Medea Electronique, καλλιτεχνική κολεκτίβα από όλα τα πεδία της τέχνης, συνεχίζοντας τους πειραματισμούς της στις εφαρμογές νέων μέσων, στην ανανέωση και διερεύνηση των μελλοντικών της πρότζεκτ.

Τα τελευταία επτά χρόνια, η κολεκτίβα διοργανώνει εργαστήριο-residency, σε έναν ελαιώνα, λίγο έξω από τον μικρό οικισμό Σελλασία, βόρεια της Σπάρτης, και μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες -video artists, ζωγράφους, περφόρμερ, σχεδιαστές, επιμελητές-, αναπτύσσουν έναν πολυπολιτισμικό διάλογο, με σκοπό την παραγωγή και την παρουσίαση συλλογικού αυτοσχεδιαστικού έργου.

Στόχος του residency, λένε οι διοργανωτές, είναι η δημιουργία μιας συμβιωτικής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες η οποία θα εμπνεύσει και θα προάγει τη μελλοντική τους δουλειά.

Για το Koumaria Residency 2015, η Medea Electronique, προτείνει τον τίτλο «Site-specific ηχητικοί αυτοσχεδιασμοί: Ένα έργο καταγραφής» και συγκεντρώνει για τη φετινή εκδοχή του προγράμματος καλλιτέχνες που προέρχονται κυρίως από το πεδίο της μουσικής.

Αυτή τη χρονιά οι συμμετέχοντες (Felix Del Tredici, Marili Pizarro, Melisa Delgado, Preston Beebe, Robert Jedrzejewski και Jung Wook Jonathan Hong) καλούνται να εστιάσουν στον ηχητικό-μουσικό αυτοσχεδιασμό και σε τοπο-ειδείς (site-specific) επιτελέσεις/καταγραφές, που θα γίνουν διάσπαρτα σε μέρη της Πελοποννήσου.

Χρησιμοποιώντας τον ελαιώνα στην Κουμαριά ως βάση, τα μέλη της Medea Electronique με τους φετινούς συμμετέχοντες του Residency θα ταξιδέψουν σε απομακρυσμένα σημεία, όπως απομονωμένες βουνοκορφές, αρχαία ερείπια, μεσαιωνικά κάστρα και δυσπρόσιτες παραλίες και σπηλιές, και θα καταγράψουν εκεί, συλλογικά, ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τη συνέργεια ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή.

Με πρόθεση εξερεύνησης και χαρτογράφησης, θα αναζητηθεί μια ποικιλία από γεωγραφικά, πολιτισμικά και ηχητικά περιβάλλοντα, ενώ κατά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν και θα καταγραφούν με στόχο να δισκογραφηθούν.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στη διάρκεια του δεκαήμερου residency στην Κουμαριά, θα παρουσιαστούν συνολικά σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα.

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο -μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα)- η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους.

Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Το έργο της «Soundscapes Landscapes» (οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Νέου Κόσμου), παρουσιάστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Δουλειά της έχει επίσης παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

Επίσημο site: www.medeaelectronique.com

ΚΟΡΥΦΗ