ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

H επόμενη ημέρα στην Κόρινθο και ο νέος Δήμαρχος

Τώρα που σιγά σιγά απομακρυνόμαστε από τις Δημοτικές εκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πιο ψύχραιμα τι συνέβη και ποιες είναι οι κατευθύνσεις και οι προοπτικές που παρουσιάζονται.

Τώρα που σιγά σιγά απομακρυνόμαστε από τις Δημοτικές εκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πιο ψύχραιμα τι συνέβη και ποιες είναι οι κατευθύνσεις και οι προοπτικές που παρουσιάζονται.

Στην Κόρινθο, μεγάλος νικητής ήταν ο Βασίλης Νανόπουλος και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μάλλον δίκαια, αφού ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο και επεκράτησε με ευκολία στο δεύτερο.

Το νέο Δ.Σ.

Ο “συνασπισμός” όλων (σχεδόν) των παρατάξεων στο δεύτερο γύρο υπέρ του κ. Νανόπουλου δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση στο νέο Δ.Σ. όπου θα πρέπει να ψάχνουμε με “μεγενθυντικούς φακούς” την αντιπολίτευση. Θεωρητικά υπάρχουν οι 8 του Αλέκου αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθούν και εκεί τα πράγματα.

Από την άλλη πλευρά, κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχει η δυνατότητα της σύνθεσης και η αποφυγή εντάσεων που κούρασαν τον κόσμο την προηγούμενη φορά.

Πιστεύουμε ότι η ανάγκη θα οδηγήσει σε συγκερασμό απόψεων και δεν θα εμφανιστούν προβλήματα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Ή να το πούμε αλλιώς, μέχρι κάποιοι να αισθανθούν “ριγμένοι”.

Τέλος, η απουσία κάποιων προσώπων όπως ο Βασ. Πανταζής, ο Χρ. Κορδώσης, ο Βασ. Μπαλάφας και η Έρ. Καραμαλίκη άλλά και κάποιων άλλων που θα έδιναν συνολικά μια άλλη “πινελιά” στο Δ.Σ. θα είναι “χτυπητή” αλλά ίσως αυτό δώσει την δυνατότητα ανάδειξης νέων προσώπων.

Ο νέος Δήμαρχος

Ο Βασ. Νανόπουλος είτε άρεσε ή όχι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος και του ευχόμαστε καλή θητεία γιατί πέραν όλων των άλλων η πόλη και ο Δήμος χρειάζονται επανεκκίνηση σε πολλά σημεία. Σε πρακτικές, σε κατεύθυνση, σε συμπεριφορές, σε ταυτότητα.

Ο κ. Νανόπουλος, κόντρα στις προβλέψεις μας, (εκεί όπου ομολογουμένως πέσαμε έξω) πήρε μια καθαρή και αρκετά έξυπνη νίκη (είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι θα ήταν στους κερδισμένους είτε κέρδιζε τις εκλογές ή όχι).

Από τις πρώτες δηλώσεις του κρατάμε τα εξής “Από αύριο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Θα είμαι Δήμαρχος όλων των Κορινθίων!”.

Σαν δηλώσεις είναι καλοδεχούμενες βέβαια, απομένει να τις δούμε και στην πράξη και να μην ακολουθήσει τις τακτικές που χρησιμοποίησε ο προηγούμενος Δήμαρχος με όσους του άσκησαν κριτική.

Η πρώτη πρόκληση θα είναι ενώσει μία πόλη διχασμένη σε κομμάτια (άλλοι με τον Αλέκο, άλλοι με Σταυρέλη, άλλοι με Καλλίρη). Αυτό είναι δυσκολότερο από το να τα βρει με τους παράγοντες που έτσι κι αλλιώς τον στήριξαν για να εκλεγεί. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε που θα πάνε οι Αντιδημαρχίες, πως και σε ποιους θα μοιραστούν από τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς.

Έχουμε την εντύπωση, ότι ο Βασίλης, ο νέος Δήμαρχος Κορινθίων καλύτερα, θα έχει ως “φάρο” την εμπειρία του από το Επιμελητήριο και θα βρει τρόπους να συμβιβάσει τα πράγματα, τουλάχιστον για κάποιο καιρό. 

Ο Νίκος Σταυρέλης

Ο Νίκος Σταυρέλης με τις 8 έδρες και τη στάση του στο δεύτερο γύρο είναι πλέον ισότιμος συνομιλητής του Βασ. Νανόπουλου, παρόλα αυτά ο ίδιος έχει πει ότι δεν θέλει κανένα αξίωμα, προφανώς για να μην λάβει και τη φθορά της δημοτικής Αρχής και να είναι εκ νέου υποψήφιος μιας ευρύτερης, ίσως, κεντροαριστερής προσπάθειας την επόμενη φορά.

Η λογική λέει ότι ο συνδυασμός του κ. Σταυρέλη θα λάβει δυο αντιδημαρχίες και πιθανώς τη μία να την λάβει ο κ. Μουρούτσος.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σταυρέλης τα πήγε καλύτερα από ότι τον περιμέναμε όλοι. Από το 15-20%, έφτασε στο 22% και μία ανάσα από μία θέση στον “τελικό” της δεύτερης Κυριακής. Το υψηλό του ποσοστό, επίσης, ήταν ο λόγος που κατέβηκε τόσο πολύ αυτό του κ. Πνευματικού με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας άλλης δυναμικής στο β’ γύρο.

Ο Αλέκος Πνευματικός

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κορινθίων παρουσιάστηκε ψύχραιμος μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, πιθανότατα το περίμενε. Η αποτίμηση του συνολικού έργου του θα πάρει κάποιο καιρό να γίνει. Κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής μπορεί να του βρει και θετικά και αρνητικά. Η τελευταία θητεία του και η κατάληξή της δεν μπορεί να ειπωθεί ως επιτυχημένη.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κατέβηκε χωρίς δυνατό “στρατό” στις εκλογές της Κυριακής και πέρασε στο β’ γύρο είναι κατόρθωμα αν μέσα σε όλα συμπεριλάβουμε και τη δυναμική των εκλογών.

Στο τέλος, όλοι βρέθηκαν απέναντί του αλλά μερικοί όπως ο Τίμος Πιέτρης το έκαναν με πολύ άκομψο τρόπο. Δεν γίνεται τη μία στιγμή να παίρνεις θέση σε οργανισμό και μετά να λες “δεν έγινε έργο”. Και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Πολύ λάθος για να μην το πούμε αλλιώς.

ΚΟΡΥΦΗ