ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Η ανάπλαση στο Ξυλόκαστρο διχάζει την τοπική κοινωνία

Νέες αντιπαραθέσεις και πάθη άναψαν στο Ξυλόκαστρο μετά την τελευταία απόφαση του Δημάρχου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού σχετικά με την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης μία εξέλιξη που έχει εξοργίσει τους εμπόρους της περιοχής.

Νέες αντιπαραθέσεις και πάθη άναψαν στο Ξυλόκαστρο μετά την τελευταία απόφαση του Δημάρχου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού σχετικά με την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης με την πεζοδρόμηση της Π. Τσαλδάρη, μία εξέλιξη που έχει εξοργίσει τους εμπόρους της περιοχής.

Η πρόταση στο Δ.Σ. ήρθε μάλλον απρόσμενα σε μία κίνηση αιφνιδιασμού για να αποφευχθούν δυναμικότερες αντιδράσεις. Τη πρόταση στηρίζουν όλοι στο Δ.Σ. με εξαίρεση το συνδυασμό του Βλ. Τσιώτου ο οποίος βλέπει την ανάπλαση αυτή ως μια σπασμωδική προεκλογική ενέργεια του Δημάρχου, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του κέντρου αλλά και του Δήμου ολόκληρου (δείτε την ανακοίνωση εδώ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Αν. Ζάρρου ο οποίος αιτιολόγησε τη στάση του στο Facebook λέγοντας ότι ψήφισε υπέρ του διαγωνισμού γιατί πιστεύει ότι αυτή τελικά .. δεν θα γίνει!! Το αυτό φαίνεται να πιστεύουν όλοι στην περιοχή, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Δήμαρχος προχωρά σε διαγωνισμό για μακέτα (και όχι πλήρη μελέτη). Γιατί ο Δήμος θα πρέπει να δώσει 10 χιλιάρικα για ένα έργο που είναι πολύ πιθανό να μην γίνει; Ή ακόμη και αν τελικά γίνει γιατί μπαίνει σε αντιπαράθεση με τους εμπόρους της περιοχής;

Μια εκδοχή είναι ότι ο Δήμαρχος μπορεί να θέλει να «κόψει» αντιδράσεις. Αυτό όμως θα μπορούσε να το κάνει ξεκινώντας μία διαβούλευση με εμπόρους και κάτοικους της περιοχής και όχι να πάει εν κρυπτώ.

Μία άλλη εκδοχή είναι η δυσαρέσκειά του με τη στάση του Προέδρου των εμπόρων της περιοχής Ν. Χαβέλη ο οποίος δεν είναι φανατικός θαυμαστής του και διαμήνυσε στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι θα κινηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα για να προασπίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων του επαγγελματιών. Η απάντηση που έλαβε από το Δήμαρχο ήταν «είσαι τραμπούκος»

Μία τρίτη αλλά πειστικότερη εκδοχή είναι ότι ο Δήμαρχος αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση έργων προχωρά σε προεκλογικά τρικ. Δηλ. ξεκινά μεν μια συζήτηση επί υποτιθέμενων έργων (για να φαίνεται ότι κάτι κινέιται) αλλά αυτά είναι πιθανό να μην υλοποιηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους. Απλά στην προεκλογική περίοδο θα ξαναπεί «ψηφίστε με για να τα υλοποιήσω»

Για παράδειγμα προσφάτως ο Δήμος πλήρωσε κάποιες χιλιάδες ευρώ για μια μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί ένας Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να πληρωθούν οι χιλιάδες των ευρώ.  Τι εξυπηρετεί μια κουβέντα για δράσεις και αναπλάσεις τη στιγμή που ο Δήμος είτε δεν έχει τα χρήματα ή τη διάθεση να τα υλοποιήσει.

Οι «κακές γλώσσες» στην περιοχή λένε ότι ο Δήμαρχος θορυβημένος από τα διαρκή δημοσιεύματα από πολλές Κορινθιακές ενημερωτικές ιστοσελίδες περί αδράνειας του ιδίου αλλά και γενικότερης στασιμότητας στην περιοχή προσπαθεί να δημιουργήσει μια ατζέντα γνωρίζοντας ότι τα θέματα που περιέχονται σε αυτήν πιθανότατα να μην είναι εφικτό να υλοποιηθούν.

Ο Δήμαρχος παράλληλα φαίνεται να αναζητά και  «σανίδες» σωτηρίας με κάθε τρόπο, μετά και το (κατά τα φαινόμενα) αποτυχημένο «φλερτ» με το ΣΥΡΙΖΑ. Η σταθερή πάντως υποστήριξη από τον Φ. Μπρακούλια (κατά κύριο λόγο) σε δράσεις και έργα είτε γίνονται ή όχι συνεχίζεται.

Ο Αν. Ζάρρος από την άλλη πλευρά προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα αν και συνεχίζει να στηρίζει τις εμπνεύσεις του Δημάρχου (πετυχημένες και μη) βάζοντας  «αστερίσκους» (όπως τον τελευταίο) σε ζητήματα που μπορεί να του γυρίσουν εναντίον του. Η τακτική πάντως «αντιπολίτευση στον Τσιώτο και στήριξη στο Δημαρχο» δεν φαίνεται να έχει αποδώσει.

Θα πρέπει τέλος να αναγνωρίσουμε ότι ο Δήμαρχος κατάφερε να κάνει τον κόσμο στο Ξυλόκαστρο να συζητά στα καφενεία και στο Facebook ότι τελικά στο Ξυλόκαστρο κάτι κινείται. Έστω και στα πληκτρολόγια. Ίσως να θεωρεί ότι αυτό είναι προτιμότερο από τη στασιμότητα και τον ωχαδερφισμό. Ίσως αυτό να είναι μία επιτυχία.

ΚΟΡΥΦΗ