ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Υγεία -

Επί τάπητος τα προβλήματα του νοσοκομείου Κορίνθου

Συστράτευση του συνόλου των φορέων της Κορίνθου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης, αλλά και των λοιπών υγειονομικών δομών του νομού, αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων, παρουσία των βουλευτών Κορινθίας.

Συστράτευση του συνόλου των φορέων της Κορίνθου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης, αλλά και των λοιπών υγειονομικών δομών του νομού, αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων, παρουσία των βουλευτών Κορινθίας.

Παράλληλα, στα τέλη του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη πρόταση για ανασύνταξη των υγειονομικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον νομό, όπως σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, έγινε απολύτως αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών προκάλεσε οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο, τα οποία σχετίζονται τόσο με την έλλειψη προσωπικού όσο και σε υλικά ή δευτερεύοντα ζητήματα που αφορούν στη συντήρηση του κτηρίου. Όπως τονίστηκε, «το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού».

Επισημάνθηκε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην παιδιατρική, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις.

Εργαζόμενος, θέλοντας να δείξει τις ελλείψεις σε προσωπικό, ανέφερε ότι «το νοσοκομείο έχει ερημώσει» και ζήτησε να επιστρέψουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στον νομό, ώστε να δώσουν ανάσα σε όσους έχουν απομείνει. «Πασχίζουμε να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε λίγο καιρό, αν δεν ληφθεί μέριμνα, θα πάψει να λειτουργεί το λογιστήριο διότι δεν υπάρχει προσωπικό.

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση του νοσοκομείου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος. Ζήτησε να καταγραφούν τα προβλήματα σε ένα υπόμνημα που θα υπογράψουν όλοι οι φορείς, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στον νομό που μπορούν να βοηθήσουν το νοσοκομείο σε ελλείψεις που έχει, αρκεί να μην υπάρχουν προβλήματα νομικής μορφής στην αποδοχή των δωρεών, όπως σε ανάλογη περίπτωση αντιμετώπισε το Επιμελητήριο και πέρασαν επτά μήνες περίπου για να αρθούν νομικά εμπόδια.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός ανέφερε ότι φτάσαμε εδώ με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πρέπει να δούμε, είπε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα για να βελτιωθεί το νοσοκομείο.

«Δεν υπάρχει ΜΕΘ και υπάρχει μια τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο, κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο κ. Πνευματικός. «Άκουσα προτάσεις και λύσεις που δεν στοιχίζουν οικονομικά, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση» πρόσθεσε και ζήτησε να γίνει σε επίπεδο νομού αναδιάταξη προσωπικού για να στελεχωθεί και να δουλέψει το νοσοκομείο.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Μαρία Θελερίτη στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι είναι γνωστές οι προτεραιότητες και ότι με την τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού θα ενισχυθεί το νοσοκομείο Κορίνθου, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσλήψεις έπειτα από πέντε χρόνια.

Η κα Θελερίτη ανέφερε ότι έχει γίνει καταγραφή, έχουν συγκεντρωθεί τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και υπάρχει επιτροπή που τα επεξεργάζεται. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόταση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας κι αφορά στην ανασύνταξη των υγειονομικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον νομό, προσθέτοντας ότι θα είναι έτοιμη να ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, επεσήμανε πως γίνεται πολύ συγκεκριμένη δουλειά για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να αντιμετωπίζονται εκεί τα περιστατικά και να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας έκανε λόγο για συντονισμό δράσεων και δήλωσε έτοιμος και διαθέσιμος να βοηθήσει.

Υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων, γίνεται συντονισμένη δουλειά από την Υγειονομική Περιφέρεια και καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν μικρά και μεγάλα προβλήματα, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός. Επιπλέον, ο βουλευτής είπε ότι όλοι εντός νομού, παραμερίζοντας τη μικροπολιτική, πρέπει να συμβάλλουν και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Τέλος, υπογράμμισε ως θετική την παρουσία των φορέων στη συνάντηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Τσόγκας και σημείωσε ότι έχουν δείξει την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν. Τα προβλήματα, είπε, είναι γνωστά, έρχονται από το παρελθόν και θα βελτιώσουμε την κατάσταση.

ΚΟΡΥΦΗ