ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Θέατρο -

Ελάμψε η Γιούλικα Σκαφιδά: «Από… ναυπηγός βραβευμένη ηθοποιός»

Ώρα αργότερα, η Γιούλικα, που πήρε το όνομά της από την ηρωίδα του Μαξ Φρις στο «Στίλερ», η οποία ξετρέλανε τη μητέρα της τόσο όσο να τη βαφτίσει έτσι, εξηγούσε στην «Κ» τα νέα της σχέδια

Έτσι όπως την έβλεπες να περπατά με χάρη ανάμεσα στον κόσμο που γέμισε παρά τη βροχή το Μουσείο Μπενάκη, δεν μπορούσες να φανταστείς ότι αυτό το κορίτσι, η Γιούλικα Σκαφιδά, που παρέλαβε το βραβείο Μελίνα, ήταν αγοροκόριτσο μικρή.

«Ήμουν ατίθαση», έλεγε αργότερα. Ίσως, τελικά, αυτό συγκινεί τη γενιά της στο θεσμό. Το τσαγανό της γυναίκας που έδωσε το όνομά της στα θεατρικά βραβεία.

Στη «γενναιότητα» και στους «αγώνες της» στάθηκε παραλαμβάνοντας το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Πάλεψε «ώστε εμείς οι ηθοποιοί να μην καταλήξουμε χομπίστες». Ύστερα το αφιέρωσε στην αγαπημένη της καθηγήτρια, την Κίττυ Αρσένη, η οποία επίσης «αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για την τέχνη και τη δημοκρατία».

Όσο για την πολύτιμη καρφίτσα της ηθοποιού - πολιτικού που έλαβε από τη Λένα Παπαληγούρα, θα τη φυλάξει για να την παραδώσει στην επόμενη νικήτρια.
 
Τα νέα της σχέδια

Ώρα αργότερα, η Γιούλικα, που πήρε το όνομά της από την ηρωίδα του Μαξ Φρις στο «Στίλερ», η οποία ξετρέλανε τη μητέρα της τόσο όσο να τη βαφτίσει έτσι, εξηγούσε στην «Κ» τα νέα της σχέδια.

Οι ερμηνείες της στο έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τενεσί Ουίλιαμς και «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζίν Ο’ Νιλ τής χάρισαν το βραβείο μαζί με 3.000 ευρώ, σειρά όμως τώρα έχει η παράσταση βασισμένη στο Μεφίστο/Αριάν Μνουσκίν - Κλάους Μαν, που ετοιμάζει στο Εθνικό ο Νίκος Μαστοράκης.

Η 32χρονη ηθοποιός, πρωταθλήτρια στίβου, με εφόδια στη μουσική και στο χορό, που τελείωσε το Ωδείο Αθηνών, αιφνιδιάζει όταν λέει ότι σπούδασε στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΤΕΙ. Εσωστρεφές παιδί «ήθελα να γίνω αστροναύτης και αστροφυσικός».

Διάλεξε το θέατρο «για να επικοινωνήσω με τον κόσμο, να εκφράσω τα συναισθήματά μου με το άλλοθι ενός σεναρίου».

Οι πρώτοι ρόλοι ήρθαν στην τηλεόραση με τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Πάνο Κοκκινόπουλο, τη Μιρέλα Παπαοικονόμου και το 2010 το υπέροχο «Νησί» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τους: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Όλγα Μαλέα, Γιώργο Λάνθιμο, Άρη Μπαφαλούκα, ενώ στο θέατρο με τους: Σπύρο Ευαγγελάτο, Ρούλα Πατεράκη, Σταμάτη Φασουλή, Μπάρμπαρα Βέμπερ, Γιάννη Χουβαρδά.

Πώς επιβιώνει η γενιά σου στην Ελλάδα της κρίσης, τη ρωτάω πριν τρέξει στους φίλους της: «Είναι εύκολο να κατηγορείς τους προηγούμενους. Εκείνοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, τώρα είναι η σειρά μας. Ας βρούμε λύσεις για εμάς». Είναι κάτι που η Μελίνα σίγουρα θα χαιρόταν να ακούσει.

Την επιτροπή του βραβείου του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη απαρτίζουν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη)

ΚΟΡΥΦΗ