ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Περιβάλλον -

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ηλεία - Η γη «καταπίνει» σπίτια

Εικόνες βιβλικής καταστροφής κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στην Ανάληψη Αμαλιάδας. Σπίτια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και οι δρόμοι σχίζονται στα δύο από το κατολισθητικό φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία στην περιοχή.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στην Ανάληψη Αμαλιάδας. Σπίτια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και οι δρόμοι σχίζονται στα δύο από το κατολισθητικό φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία στην περιοχή.

Το γεωλογικό αυτό φαινόμενο απειλεί σχεδόν ολόκληρο το χωριό, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξή του, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν το οτιδήποτε. Ήδη έχουν επιστρατεύσει τα γεωτρύπανα, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια που το προκαλούν.

Δύο σπίτια έχουν καταρρεύσει στον κεντρικό δρόμο, ενώ άλλα εκκενώθηκαν. Εκφράζονται φόβοι ότι η κακοκαιρία μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του φαινομένου, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το απόγευμα της Τετάρτης, ένα μεγάλο τμήμα του χωριού άρχισε να μετακινείται αφήνοντας άφωνους τους κατοίκους.

Το πρώτο σπίτι που επλήγη και που εκκενώθηκε πριν από ένα μήνα, αυτή τη φορά υποχώρησε περισσότερο με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο του. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κεντρικός δρόμος «εξαφανίστηκε» σε μήκος περίπου 50 μέτρων, καθώς άνοιξε στα δύο και βυθίστηκε κατά τρία μέτρα.

Αιφνιδίασε και τους γεωλόγους
Οπως αναφέρει το ilialive.gr, μετά και από αυτή την εξέλιξη οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ενημερώθηκαν για το θέμα, έσπευσαν στην Ανάληψη και μαζί με το δήμαρχο Ήλιδας διενήργησαν αυτοψία.

Προς το παρόν δεν μπορούν να πουν το παραμικρό, εναποθέτοντας τις ελπίδες στις γεωτρήσεις ώστε να πέσει φως στα αίτια του φαινομένου, καθώς και στην μετέπειτα εξέλιξή του.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως «είναι ραγδαία η επιδείνωση. Οι γεωλόγοι δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Το σπίτι που είχαμε απομακρύνει τους κατοίκους τις προηγούμενες ημέρες, έφυγε όλο και για προληπτικούς λόγους, συνεννοήθηκαν οι μηχανικοί με τον γεωλόγο να απομακρύνουμε άλλες δύο οικογένειες από τα διπλανά σπίτια, μήπως έχουμε συνέχιση του φαινομένου».

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Δυστυχώς ο καιρός δεν λέει να στρώσει, τα νερά περνάνε μέσα από τα ρήγματα και επιβαρύνουν την κατάσταση και εμείς βρισκόμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε.

http://www.ethnos.gr/

ΚΟΡΥΦΗ