ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

“Έφυγε” ο ποιητής και… δάσκαλος Τάκης Μιχόπουλος από το Ξυλόκαστρο

Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου ο ποιητής και δάσκαλος από το Ξυλόκαστρο, Τάκης Μιχόπουλος.


Έφυγε ένας άνθρωπος που σημάδεψε και θα σημαδεύει για πάντα τα κορινθιακά γράμματα και ιδιαίτερα την περιοχή του Ξυλοκάστρου.

Εμπνευσμένος και ανατρεπτικός δάσκαλος και σπουδαίος ποιητής, ο Τάκης Μιχόπουλος, ήταν ο δημιουργός των μεγάλων ποιητικών βραδιών της Κορακοφωληάς, όπου χιλιάδες άνθρωποι έγιναν μέρος μιας πραγματικής “μέθεξης”, απολαμβάνοντας τον ποιητικό λόγο.

Ο Τάκης Μιχόπουλος γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο το 1932 από αγρότες γονείς. Σπούδασε μερικά χρόνια Φυσική και τελικά πήρε πτυχίο Μαθηματικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής σε φροντιστήρια της Αθήνας, στο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου και στη συνέχεια ίδρυσε φροντιστήριο στο Ξυλόκαστρο, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ως φροντιστής δίδαξε κυρίως τα χόμπι του, τη φυσική και την έκθεση και όπως λέγεται, μετέτρεψε το Ξυλόκαστρο σε μικρό Πανεπιστήμιο. Άρχισε να γράφει ποίηση σε ηλικία 39 ετών περίπου. Είναι ο δημιουργός των μεγάλων ποιητικών βραδιών της Κορακοφωληάς, όπου χιλιάδες άνθρωποι, μέσα σε θεϊκή φύση, κάτω από το φεγγάρι έζησαν ώρες αξέχαστες, καταχειροκροτώντας τον άξιο ποιητικό λόγο.

Παντρεμένος με τη Γιάννα Σταθακοπούλου, απέκτησαν δύο παιδιά και έχουν δύο εγγόνια. Η σύζυγός του τού έχει συμπαρασταθεί ουσιαστικά τόσο στην ποιητική του δημιουργία, όσο και στην οργάνωση των βραδιών της Κορακοφωληάς. Ο Τάκης Μιχόπουλος ζει στο Ξυλόκαστρο.

Ούτε μαρμάρινα ούτε επίχρυσα μνημεία βασιλιάδων θα ζήσουν πιο πολύ απ’ αυτόν το δυνατό στίχο. Σέξπιρ Ο Τάκης Μιχόπουλος, έξω από τις λεγόμενες εκφραστική και θεματική, προτείνει «τρίτον τι» εσωτερικότερο και ουσιαστικότερο που ονομάζει «αίμα» της ποίησης.

Χαρακτηριστικά λέει: Πέρα από το δέρμα και το θέμα υπάρχει το αίμα του λόγου. Αυτό μαστίζεται από αρρώστιες του «πολύ πολιτισμένου» που, από δρόμους μη καθαρά ορατούς, φθάνουν και στην καθημερινή ζωή. Συντελούν στην πλαστικοποίηση της. Ανατρεπτικός και μονάδα ξεκάθαρη, έξω από την «αταυτοτική ποιητική κοινωνία» του καιρού του, με λόγο λιθαρένιο τσεκούρι, «τοπικός και πανανθρώπινος» βυθίζει τις ρίζες του στην αρμονία ανάμεσα στο χώμα – μάνα γη – και στο πνεύμα. Αυτή η αρμονία δε συχγωρεί κατασκευές, αριστοκρατικότητες, ανιαρούς εντυπωσιασμούς, κακόφερτες μιμήσεις, επιδείξεις βαθύνοιας και λιτότητας, εμπορικές επαναστατικότητες… Θεώρησαν ανανέωση την απομάκρυνση από τον άνθρωπο. Τελικά,
«έριξαν τα φράγματα που χωρίζουν το Λόγο από το κενό» «Βοηθάτε να δώσουμε χώμα στο πνεύμα».

Οπισθόφυλλο από την επιλογή «Κορακοφωληά» Δ’ έκδοση

Η Κορακοφωληά κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια και τελείωσε χωρίς να φθίνει, πάντα σε έξαρση. Ο Τάκης Μιχόπουλος έκανε και άλλες ιστορικές ποιητικές εμφανίσεις στο Ξυλόκαστρο και πέρα από αυτό.

Απόσπασμα από την εισήγηση του Στάθη Γκουρβέλου

«Ο Ξυλοκαστρίτης ποιητής Τάκης Μιχόπουλος» Στον Τ. Μ. ένα, ας πούμε, πείραμα επανόδου του έμμετρου λόγου στη ζωή έχει πετύχει. Η ποίηση ξαναβρίσκει το κοινό της, παύει να είναι αυτοαναφορική, ομφαλοσκοπούσα, επηρεάζει συνειδήσεις, διεγείρει το Δήμο. Από τη μια βλέπουμε περιπτώσεις κάποιων που δηλώνουν: «μετά από τη μελέτη των ποιημάτων του Τάκη Μιχόπουλου, εγώ άλλαξα ζωή»! και από την άλλη να υπάρχουν καταγραμμένες στιγμές όπου χιλιάδες άνθρωποι έξω στη φύση, πέρα από τις βραδιές της «Κορακοφωληάς», σπάζουν τα υψωμένα χέρια τους χειροκροτώντας στην ποίηση. Και κλείνω με δυο λόγια του ίδιου:
«Πιστεύω πως η ποίηση θα επιστρέψει στον κόσμο μόνον τότε που μέσα από νερά δροσερής πηγής θα αγκαλιάσει το ΧΩΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟ».


 

 

 

https://klife.gr

ΚΟΡΥΦΗ