ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Περιβάλλον -

Χιόνια με χαμηλές θερμοκρασίες στην Πελοπόννησο

Πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πόσο θα διαρκέσει Σε λευκό κλοιό Εύβοια, ανατολική και κεντρική Πελοπόννησος, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη.

Από αύριο το μεσημέρι και μετά αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. 


Από την επέλαση του χιονιά φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν η Μακεδονία και η Θεσσαλία μέχρι την περιοχή του Βόλου. Ενώ στη βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι «ανοιχτός» με ξερό κρύο και στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο, όπως μας εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι ισχυρές χιονοπτώσεις θα βρίσκονται στο μέγιστό τους από αύριο Θεοφάνεια το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Ο χιονιάς θα εμφανιστεί στην Εύβοια, την Αττική, την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Στην Αττική αναμένεται να χιονίσει σε όλες τις περιοχές στα βόρεια και τα ανατολικά, ενώ από αύριο το απόγευμα -ίσως και λίγο νωρίτερα- δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, το περισσότερο χιόνι αναμένεται να πέσει και πάλι στην Εύβοια. 

Στην Κρήτη δεν θα χιονίσει απλώς στα ορεινά του νησιού, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές του νησιού. 

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους -10, ενδεχομένως να κατρακυλήσει και στο -15 σε ορισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά. Στα βόρεια της Αττικής η μέση θερμοκρασία για αύριο Θεοφάνεια και την Τετάρτη θα είναι -3 με -4 βαθμούς Κελσίου. 

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που δεν θα σημειωθεί χιονιάς η θερμοκρασία θα είναι περίπου 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Αναμένονται ισχυροί βοριάδες 7-8 μποφόρ. Οι άνεμοι αναμένεται να πέσουν από το τις απογευματινές-βραδυνές ώρες της Τετάρτης. 

Από την Πέμπτη το κυρίως κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να υποχωρήσει. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού και από την επόμενη Δευτέρα αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις. 

Πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί 


Λόγω της κακοκαιρίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί ήδη στην Αττική, στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το 21ο χλμ. (Τελεφερίκ) ως το Καζίνο, στην Περιφειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 Σ.Ν. Πεντέλης ως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, στη λεωφόρο Χασιάς– Δερβενοχωρίων στο ύψος της Μονής Κλειστών και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών- Θήβας. Αλυσίδες χρειάζονται στο ρεύμα προς Θήβα στον ίδιο δρόμο από το ύψος της 3ης χιλιομετρικής θέσης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μάνδρας – Ειδυλλίας στα Βίλια, στην περιφειακή οδό Βαρυμπόμπης– Κατσιμιδίου από το ύψος της ταβέρνας ¨Θέας¨ και στο ρεύμα προς Μαραθώνα της λεωφόρου Διονύσου από τον αριθμό 20. 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Κλειστή λόγω χιονόπτωσης είναι η επαρχιακή οδός Περιστέρας Ακράτας– Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων- Διακοπτού (μέσω μονής Μ. Σπηλαίου), Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών), Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου), Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Φτέρης), Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού κέντρου, Κλειτορίας – Αροάνιας έως Ψωφίδα (μέσω αυχένα Πριόλιθου), Κλειτορίας – Γκούρας (μέσω Λυκουριάς), Ακράτας – Ζαρούχλας (από 16ο χλμ.) και στην περιφερειακή οδό 111 από το 121ο χλμ ως την Ψωφίδα. 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Βοιωτίας και συγκεκριμένα στην παλιά εθνική οδό Θηβών – Ελευσίνας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δερβενοχωρίων, στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του Ελικώνα προς Επταλόφο και Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Το ίδιο και στη Φωκίδα, στις επαρχιακές οδούς Γραβιάς– Καλοσκοπής– Πυράς– Μαυρολιθαρίου– Καστριώτισσας, Καλοσκοπής– Πανουργιά– Στρόμης, Γραβιάς – Βάργιανης, Πολύδροσου– Άνω Πολύδροσου– Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, Πενταγιών– Αρτοτίνας και Πολύδροσου– Επτάλοφου- Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Στην Αργολίδα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Άργους– Τριπόλεως από το 17ο ως το 37ο χλμ και την επαρχιακή οδό Άργους– Καρυάς από το 17ο ως το 20ο χλμ, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται στην επαρχιακή οδό Σκοτεινής- Κανδήλας από το 16ο ως το 18ο χλμ. Στην Αρκαδία διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Άργους– Τριπόλεως από το 37ο ως το 50ο χλμ, ενώ απαιτούνται αλυσίδες στις περιφερειακές οδούς Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας από το 47ο ως το 51ο χλμ., Τρίπολης– Πύργου από 45ο ως 55ο χλμ., Άστρους– Αγίου Πέτρου από το 10ο χλμ., Άστρους– Καστανίτσας από το 10ο χλμ.. Επίσης, στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του Μαινάλου (Χρυσοβίτισι–Αλωνίσταινα– Στεμνίτσα– Καρδάρα) και του Πάρνωνα (Άνω Δολιανά– Δραγούνη– Καστρί– Άγιος Πέτρος– Παλαιοχώρι– Άγιος Βασίλειος– Βασκινά). Στην Κορινθία, χρειάζονται αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Γκούρας– Δερβενίου από 1ο ως 16ο χλμ, Κιάτου- Γκούρας από 7ο χλμ και άνω και Γκούρας- Λυκουριάς από 1ο έως 19ο χλμ.. Στη Μεσσηνία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας– Σπάρτης από 28ο έως 42ο χλμ. 

MAKEΔΟΝΙΑ: Μεγάλα προβλήματα έχουν προκαλέσει η χιονόπτωση και ο παγετός στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός του νομού Θεσσαλονίκης). Στην Εγνατία οδό και το λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται στα ακόλουθα σημεία: 

ΠΕΛΛΑ: Στο Δημοτικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας συμπεριλαμβανομένης των επαρχιακών οδών Κερασιάς– Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Άρνισσας –Βόρρας από 9o έως 25ο χλμ., το Επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Ενοτήτων Αριδαίας και Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας από την Τ.Κ. Φουστάνης ως τα όρια με το νομό Κιλκίς και την Επαρχιακή Οδό Κερασιάς– Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας. 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Ιερισσού (Αρναία – Ταξιάρχης) και την επαρχιακή οδό Βαρβάρας – Ολυμπιάδας. 

ΚΙΛΚΙΣ: Αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Μεγάλων Λιβαδιών. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου). 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς– Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18o χλμ. ως το 28ο χλμ. 

ΦΛΩΡΙΝΑ: Στην επαρχιακή οδό Φλώρινας– Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο χλμ ως το 30ο χλμ., την επαρχιακή οδό Αμυνταίου- Νυμφαίου από το 18ο χλμ. ως το 21ο χλμ. και την εθνική οδό Φλώρινας– Κρυσταλλοπηγής από το 6ο χλμ. έως το 25ο χλμ. 

ΘΡΑΚΗ: Λόγω υπερχείλισης υδάτων διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών της Ροδόπης Ποντικόρεμα, Λίσσος (ύψος Αρριανών), Έβρενου- Ιασίου, Αετοκορυφής-Διώνης και Στρύμης-Λοφαρίου. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας- Άρτας από την 38η ως την 61η χιλιομετρική θέση «Τύμπανος» και στην επαρχιακή οδό Μουζακίου- Στεφανιάδας από τη 10η ως την 22η χιλιομετρική θέση «Άγιος Νικόλαος». 


Πηγή: Protothema.gr 

ΚΟΡΥΦΗ