ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Βέλο Βόχα .. Το “δαχτυλίδι” της διαδοχής και το μέλλον του Αννίβα

Πριν 10 ημέρες ανακοινώθηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Βέλου Βόχας, φαινομενικά χωρίς καμία έκπληξη αφού παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα. Στην πραγματικότητα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εξελίχθηκε ένα θρίλερ άνευ προηγουμένου σχετικά με την παραμονή ή μη του Αντιδημάρχου Οικονομικών Βασίλη Τρωγάδη.

Πριν 10 ημέρες ανακοινώθηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Βέλου Βόχας, φαινομενικά χωρίς καμία έκπληξη αφού παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα. Στην πραγματικότητα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εξελίχθηκε ένα θρίλερ άνευ προηγουμένου σχετικά με την παραμονή ή μη του Αντιδημάρχου Οικονομικών Βασίλη Τρωγάδη.

Μέχρι και 1 ημέρα πριν την ημερομηνία ανάρτησης στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, όλες οι πληροφορίες συνέκκλιναν ότι ο Αντιδήμαρχος θα έμενε εκτός ανασχηματισμού, αλλά φαίνεται στο Βέλο ξέρουν να παίρνουν το αποτέλεσμα ακόμη κι αν το “παιχνίδι” δεν είναι θελκτικό επικοινωνιακά. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

---

Στις αρχές Αυγούστου, το κύριο θέμα στην τοπική επικαιρότητα ήταν οι ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ που λαμβάνει επί σειρά ετών από το Δήμο ο νυν Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σιάχος, αλλά και δωρεές που έκανε με πολλά ερωτηματικά που ουδέποτε απάντησε.

Όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, έλεγαν εκείνες τις ημέρες ότι ο Βασίλης Τρωγάδης θα μείνει εκτός θέσεων Αντιδημάρχων μετά από 10 χρόνια με πιθανότερους αντικαταστάτες είτε το Μιχάλη Σδράλη ή τον Ανδρέα Σιάχο, ο οποίος φαίνεται ότι πλέον είναι Ο ΜΟΝΟΣ απαραίτητος ΚΑΙ αναντικατάστατος για το Δήμαρχο Αννίβα Παπακυριάκο.

Τις πληροφορίες ενίσχυσε ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών με συνέντευξη του σε τοπικής εμβέλειας εφημερίδα όπου άφησε πολλές ΑΙΧΜΕΣ κατά του νυν Δημάρχου (όπως π.χ. ότι ο ίδιος έχει μια πιο τεχνοκρατική αντίληψη και λιγότερο ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΤΙΚΗ για τη διοίκηση του Δήμου, ότι ο Δήμος χρειάζεται ΝΕΑ πρόσωπα, μια δημοτική αρχή πρέπει να κάνει και ΜΕΓΑΛΑ έργα, κλπ).

Με δυο λόγια είπε ότι “θα είμαι ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Δήμαρχος αν δεν είναι ο Αννίβας”. Αν δεν θέλει, αν δεν μπορεί ή αν εξωθηθεί να μην είναι.

Στη συνέχεια οι μέρες πέρασαν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Βασίλης είναι “κομμένος”. Μία ημέρα πριν τον ανασχηματισμό εμφανίστηκε άρθρο σε Κορινθιακή ιστοσελίδα με τίτλο “Ανώδυνο φάγωμα Τρωγάδη ή μεγάλη ρήξη στη Βόχα;” Το άρθρο υπέγραφε άτομο που δεν φαίνεται να είχε κάποια σχέση με τη Βόχα οπότε οι συνειρμοί για το συγγραφέα του άρθρου παραπέμπουν σε μία κατεύθυνση μόνον. Ήταν η πρώτη φορά σε 10 χρόνια που εμφανίστηκε κείμενο για αντιπαράθεση μέσα στη δημοτική παράταξη.

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ

Στο άρθρο, λοιπόν, σημειωνόταν ότι ο Ανδρέας Σιάχος είναι πλέον ο ΜΟΝΟΣ έμπιστος συνεργάτης του Δημάρχου (παρά τη γενική κατακραυγή για τις αναθέσεις από το Δήμο και την Ανέλιξη στο όνομά του) αλλά επίσης ότι “η ρήξη σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΛΘΕΙ και είναι ΕΓΓΥΣ ο καιρός που ο αντιδήμαρχος θα ζητήσει την ΗΓΕΣΙΑ του συνδυασμού και μάλιστα με την ευλογία Παπακυριάκου, διότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτό. Η παραμονή Τρωγάδη τον κάνει ισχυρότερο, ενώ η αλλαγή του επιθετικότερο”

Το άρθρο, λοιπόν, τα είπε όλα. Οι πληροφορίες λένε ότι διεξαγόταν διαπραγμάτευση μέχρι τελευταίας ώρας καθώς προτάθηκε στο Βασίλη να αναλάβει Πρόεδρος Δ.Σ., θέση την οποία αρνήθηκε αφού είτε την θεώρησε ως υποβάθμιση ή αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

Μία ημέρα μετά και μετά από διάφορες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις έγινε ο ανασχηματισμός όπου ο κ. Τρωγάδης παρέμεινε Αντιδήμαρχος.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Η παραμονή του Βασίλη στη θέση του σημαίνει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς είναι σχεδόν σε όλους γνωστό ότι ο Αννίβας θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος για 4η φορά, παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαρκείς διερευνητικές επαφές στην Αθήνα για μία υποψηφιότητα του στις εθνικές εκλογές, αλλά χωρίς θετική απάντηση μέχρι ώρας.  

Η παραμονή του Βασίλη όντως τον κάνει δυνατότερο κόντρα σε γνώμες συναδέλφων του στην παράταξη αλλά ίσως και του ίδιου του Δημάρχου. Επίσης, κρατά ζωντανό το αφήγημα για “αναίμακτη” διαδοχή με την ευλογία του Αννίβα.

Με δυο λόγια ο Βασίλης κατά τα φαινόμενα κέρδισε την παρτίδα (έστω και προσωρινά) από πολλούς μέσα στην παράταξη.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Αννίβας έχει μια αλλεργία στην κριτική, πόσο μάλλον όταν γίνεται δημόσια. Προεκλογικά υποσχέθηκε ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ (Δημαρχείο, ανάπλαση παραλίας στο Βραχάτι, κλπ). Ένα χρόνο μετά η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ του τίθεται σε ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ από πολλές πλευρές.

Θα πρέπει να καταλάβει ότι πλέον το αφήγημα ότι θα κάνει έργα και θα ξαναείναι υποψήφιος ΔΕΝ πρόκειται να δουλέψει. Πόσο μάλλον μετά το 52-48 των εκλογών.

Όπως μας έλεγε και τοπικός παράγοντας “πλέον ακόμη και αν φτιάξει την ΠΥΡΑΜΙΔΑ του Χέοπα, το αφήγημα στις επόμενες εκλογές θα είναι άλλο. Θα είναι η ανάγκη της ανανέωσης για το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ, το οποίο υποσχέθηκε μεν (μαζί με άλλα) αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ο ίδιος είτε γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί. Έχει εγκλωβιστεί και του απέμεινε μόνον ο Σιάχος”.

Και πέραν της ανάγκης της ανανέωσης, προστίθονται και άλλα θέματα. Για παράδειγμα το θέμα της διαφάνειας και της καλής έξωθεν μαρτυρίας. Η παραμονή του Ανδρέα Σιάχου στη θέση του παρά τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για αναθέσεις στο όνομα του όσο έχει ΘΕΣΜΙΚΗ και ΕΜΜΙΣΘΗ θέση, σημαίνει ότι ο Αννίβας παίρνει επάνω του το θέμα και θα πρέπει να το κουβαλήσει μέχρι τέλους, διατηρώντας ζωντανή μια ατζέντα η οποία δεν βοηθάει καθόλου είτε στην υστεροφημία του ή στην εκ νέου υποψηφιότητά του. Καμία ευθιξία, πόσο μάλλον όταν πιάνουν κάποιον “επ αυτοφώρω”.

Όπως αναρωτήθηκε και ένας φιλικά προσκείμενος στο Δήμαρχο παράγοντας “Καλά, τόσο εξαρτημένος είναι ο Αννίβας από το Σιάχο;”.

Το γεγονός πάντως ότι ο τελευταίος είναι πλέον ο μόνος έμπιστος του Δημάρχου παρά την πολιτική αντιπάθεια που συγκεντρώνει μέσα στην παράταξη, μας λέει πλέον περισσότερα για τον χαρακτήρα και τη στάση του Αννίβα παρά του Ανδρέα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ

Από την πλευρά του ο Βασίλης έχει πολλά και σημαντικά θέματα να λύσει, όπως κατ’ αρχάς ότι η παραμονή του είναι μεν μία μικρή και κομβική νίκη αλλά με δεδομένο ότι οι θητείες θα είναι μέχρι τον επόμενο χρόνο, σημαίνει ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε καινούριο θρίλερ το οποίο θα είναι και το καθοριστικότερο.

Από την άλλη θα πρέπει να πείσει για το καινούριο όντας αμετακίνητος στη θέση του Αντιδημάρχου επί 10ετία (ο μακροβιότερος συνεργάτης του Αννίβα). Κι αυτό θα είναι δύσκολο, ειδικά αν εμφανιστεί και κάποια νέα υποψηφιότητα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και αυτό που λένε στην Αγγλία, ότι για να πάρεις την εξουσία πάνω από όλα χρειάζεται ένα χαρακτηριστικό... Να έχεις το “killer instict”. Βρε μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται και ξαναζούμε μέρες του 2010 με την αντικατάσταση Βυτινιώτη;

ΚΟΡΥΦΗ