ΔΗΜΟΣΙΟ - Διαφθορά -

Αυθαιρεσίες 20.000 στρεμμάτων σε αιγιαλό του Νομού Ηλείας ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΤΑΙΠΕΔ

Στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται πως έχουν συντελεστεί χιλιάδες καταπατήσεις, καθώς όλο το παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχει καταληφθεί κι έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα παραθεριστικά κτίσματα, αποκλείοντας όλο το παραλιακό μέτωπο, όπως διαπιστώνει η εταιρεία που ανέλαβε τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου

Τον περασμένο Απρίλιο τεχνικοί ελεγκτές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επισκέφτηκαν τον νομό Ηλείας, με στόχο την επιθεώρηση δημοσίων ακινήτων, με στόχο την εξέταση της ενδεχόμενης αξιοποίησής τους από το Ταμείο, σε μία περιοχή μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, κοντά στο Κατάκολο.

Τα ευρήματα των ελεγκτών ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", που αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Ταμείου.

Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν βρήκαν κενή γη, όπως ανέμεναν και όφειλε να υπάρχει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν μπροστά σε ολόκληρους οικισμούς με χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες.

Από μόνο ένα δημόσιο ακίνητο συνολικής  έκτασης 1.851 στρεμμάτων μόνο τα 300 θεωρήθηκαν σχετικά ελεύθερα και σχετικά αξιοποιήσιμα, αφού όπως αναφέρει η έκθεση, "έχουν μειονεκτική - όχι άμεση - επαφή με την παραλία".

Το εξεταζόμενο ακίνητο (ΑΒΚ 304, θέση Άγιος Ανδρέας - Κατάκολο - Καλλιθέα - Καβούρι) βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πύργου, κοντά στο λιμάνι και τον οικισμό Κατακόλου.

Πρόκειται για παλαιό αιγιαλό που προσδιορίστηκε το 1992 και ο νομικός έλεγχος πού είχε προηγηθεί, έδειξε ότι το ακίνητο ήταν "καθαρό".

Ωστόσο, το παράδειγμα αυτό δεν είναι το πιο ακραίο, αφού σε μία περίπτωση, οι τεχνικοί ελεγκτές του Ταμείου δεν εντόπισαν ένα ακίνητο 2.000 στρεμμάτων.

Πρόκειται για το ακίνητο ΑΒΚ 9,  που υπάγεται επίσης στον Δήμο Πύργου, εκτείνεται σε μήκος 10 χλμ και για το οποίο, όπως αναφέρει ο ελεγκτής "δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή του όρια ούτε έχει καθοριστεί η ακριβής θέση του ακινήτου".

Έμειναν οι "τρύπες της γραβιέρας"

Στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται πως έχουν συντελεστεί χιλιάδες καταπατήσεις, καθώς όλο το παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχει καταληφθεί κι έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα παραθεριστικά κτίσματα, αποκλείοντας όλο το παραλιακό μέτωπο, όπως διαπιστώνει η εταιρεία που ανέλαβε τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου.

Συνολικά, στον νομό Ηλείας, όπως αναφέρει η έκθεση, ελέγχθηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα δημόσιας γης, όμως είναι ζήτημα από αυτά να είναι αξιοποιήσιμα τα 2.000 στρέμματα και η αξιοποίησή τους κρίνεται μάλλον δύσκολη, αφού οι εκτάσεις που έχουν απομείνει είναι σαν τις... τρύπες της γραβιέρας.

http://www.iliapost.gr

ΚΟΡΥΦΗ