ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -

Αρχαία Ολυμπία: Αιώνια λάμψη

Η Αρχαία Ολυμπία, η πόλη του ολυμπιακού ιδεώδους, είναι μια πόλη λουσμένη στο φως, ακόμα και όταν ο καιρός είναι φθινοπωρινός

Η φήμη της και η γαλήνια ομορφιά της έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα αγκαλιάζοντας όλο τον πλανήτη. Η Αρχαία Ολυμπία, η πόλη του ολυμπιακού ιδεώδους, είναι μια πόλη λουσμένη στο φως, ακόμα και όταν ο καιρός είναι φθινοπωρινός.

Στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να δει ένας τουρίστας στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, είναι σχεδόν σίγουρο πως βρίσκεται η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Εξάλλου, λίγες είναι οι πόλεις στον κόσμο που συνοδεύονται από έννοιες όπως η ειρήνη, η αρετή και η ευγενής άμιλλα. Τοποθετημένη ανάμεσα στα βουνά της Δίβρης και της Φολόης, τους ποταμούς Αλφειός, Κλάδεος και Ερύμανθος και στους αμέτρητους χρωματισμούς της φύσης, η Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Αντιμετωπίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ως τη σημαντικότερη κληρονομιά του τόπου, οι κάτοικοι της πόλης έχουν την τύχη να συνυπάρχουν με την ιστορία και να καταφέρνουν να συνδέουν το παρελθόν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 776 π.Χ. και η ιστορική αναβίωση του ολυμπιακού ιδεώδους το 1896. Εκεί θα δείτε και το ιερό δάσος «Αλτις» με τα ερείπια από τον ιερό ναό του Δία -o οποίος φιλοξενούσε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία-, τους βωμούς και τα αγάλματα να επιβάλλουν την παρουσία τους ανάμεσα σε βελανιδιές, αγριελιές και πεύκα.

Τα αρχαία μνημεία δεν τελειώνουν. Λίγα μέτρα πιο εκεί θα δει κανείς τον μικρότερο ναό της Ηρας, το εργαστήριο του Φειδία, το Πρυτανείο, το Γυμνάσιο όπου προπονούνταν οι Ολυμπιονίκες, το Λεωνιδαίο καθώς και το κυκλικό Φιλιππείο, το οποίο έκτισε ο Φίλιππος ο Β' της Μακεδονίας προς τιμή του Δία μετά τη μάχη της Χαιρώνειας. Ο αρχαιολογικός χώρος ολοκληρώνεται με το Στάδιο όπου τελούνταν οι Αγώνες και που δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο background από αυτό του Κρονίου Λόφου.

Αν τώρα θέλετε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τα αρχαία και να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικής ομορφιάς κοντινό δρυοδάσος. Βρίσκεται στο βουνό της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της Οροσειράς του Ερυμάνθου και απέχει μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την Αρχαία Ολυμπία.

Περιτριγυρισμένο από βελανιδιές βρίσκεται το χωριό Κούμανι, ενώ μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε κάποιο από τα μονοπάτια που καταλήγουν στις όχθες του Ερύμανθου. Και αν σας έλειψε το υδάτινο στοιχείο, κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά όπου θα συναντήσετε τα γαλήνια νερά της λίμνης Καϊάφα με το γεωλογικό ενδιαφέρον και τα ιαματικά νερά.

Κατά την παράδοση, παλαιότερα γύρω από τη λίμνη που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα του Ιονίου είχε αναπτυχθεί μια μικρή πολιτεία. Ο καταλληλότερος τρόπος να περιηγηθείτε στην περιοχή και στους παραλίμνιους δρόμους είναι το ποδήλατο. Εξίσου δημοφιλείς είναι και οι ακτές του Καϊάφα και της κοντινής Ζαχάρως, όπου το καλοκαίρι οι αμμουδιές με τα πεύκα συγκεντρώνουν πλήθος παραθεριστών.

Το σίγουρο είναι ότι η Αρχαία Ολυμπία εκτός από μια πόλη της Πελοποννήσου με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος είναι πάντα επίκαιρη, αφού βρίσκεται αιώνια στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελείται από 12 αίθουσες στις οποίες εκτίθενται σπουδαία ευρήματα, με σημαντικότερα τα γλυπτά καθώς και τη συλλογή χάλκινων αντικειμένων. Μερικά από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά εκθέματα είναι η Νίκη του Παιωνίου (έργο που απεικονίζεται στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004), ο Ερμής του Πραξιτέλη, ένα παγκόσμιο υπόδειγμα γλυπτικής και το μοναδικό αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη (330π.Χ) που διασώζεται, τα αετώματα του Ναού του Δία στην Ολυμπία και τα ευρήματα από το εργαστήρι του Φειδία.

Το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 έργα από το Ιερό του Διός, από άλλα μουσεία της χώρας και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο υπαίθριο πέτρινο θέατρο Φλόκα χωρητικότητας 3.700 ατόμων φιλοξενούνται κάθε χρόνο παραστάσεις από το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και συναυλίες.

Κείμενο: Εφη Οικονομοπούλου
Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Με το Travel Book σε Αχαΐα και Ηλεία

Μη χάσετε τον μεγάλο οδηγό με τα πιο ενδιαφέροντα μέρη, πρόσωπα και πράγματα της Αχαΐας και της Ηλείας, στο νέο τεύχος του Travel Book που κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίουμε το «Εθνος του Σαββάτου»

ΚΟΡΥΦΗ