ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Περιφέρεια -

Αλλάζουν τα κόζια στην Πελοπόννησο; Δέδες, Νίκας και Τατούλης στη ρεβάνς του 2014

Οι εκλογές αυτές μοιάζουν αρκετά με αυτές του 2014 αλλά με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους. Ο Δέδες με το "άρμα" των Αθηνών, ο Νίκας με την παράδοση και ο Τατούλης με την "σύνταξή" του

Σε φάση αμήχανης εκκίνησης φαίνεται να βρίσκεται η προεκλογική περίοδος που αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου (5 ½ μήνες πριν τις κάλπες)  αφού όλοι δείχνουν να περιμένουν τις κινήσεις του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ., Παν. Νίκα.

Ο Παν. Νίκας

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος έχει αρχίσει τις ανακοινώσεις ονομάτων μεν (πρόσφατα έδωσε 5 ονόματα από τη Λακωνία) o προβληματισμός παραμένει δε, με αποτέλεσμα πληθώρα κομματικών στελεχών (στην Κορινθία σίγουρα) να περιμένουν να δουν τη φορά των εξελίξεων για να τοποθετηθούν αναλόγως.

Βλέπετε, η υποψηφιότητα Τατούλη εξακολουθεί να έχει ερείσματα στο χώρο της Ν.Δ. και  δημιουργεί προβληματισμούς σε έναν σημαντικό κομμάτι Νεοδημοκρατών σε όλους τους νομούς και οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθυστερώντας έτσι τις απαντήσεις προς τον κ. Νίκα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε ότι ο κ. Νίκας έχει αρχίσει να δουλεύει δυνατά σε δυο νομούς πέραν της Μεσσηνίας, αφήνοντας πάντως την Κορινθία γι’ αργότερα και πάντως αφού κατασταλάξουν τα πράγματα στο Δήμο Κορινθίων.

Ο Γ. Δέδες

Η αναμενόμενη υποψηφιότητα του Γ. Δέδε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν αφήνει ερωτηματικά αλλά και προσδοκίες στους παρατηρητές των εξελίξεων.

Ο γ.γ. του Υπ. Υποδομών τον τελευταίο καιρό γυρνά στην Περιφέρεια ως πρόωρος «Αγιοβασίλης» και μοιράζει αφειδώς έργα σε Δήμους, χωρίς να στέκεται στο «χρώμα» προέλευσης του κάθε Δημάρχου. Η εκτίμηση είναι ότι η υποψηφιότητα θα ανακοινωθεί με το πέρας της διανομής των «δώρων». 

Ο ίδιος έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαλέξει τον χρόνο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του και η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει αρκετές εκπλήξεις με διευρύνσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, και προς τη Ν.Δ. αλλά σίγουρα και προς το «παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ».

Υπάρχουν όμως και ερωτηματικά και τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με εσωκομματικές έριδες στην Περιφέρεια (αν και αυτές μάλλον θα ξεπεραστούν εύκολα ή δύσκολα) όσο και με πρώην «συμμάχους» των εκλογών του 2014.

Η Μαρ. Σούκουλη δεν θα είναι μαζί του αυτή τη φορά ενώ οι πληροφορίες από τη Δυτική Κορινθία λένε ότι ο Χ. Βυτινιώτης που ήταν μαζί του και αυτός την προηγούμενη φορά έχει «κλείσει» ήδη με τον κ. Νίκα.

Που μπορεί να «ποντάρει» ο κ. Δέδες.

Στο Νεοδημοκρατικό κοινό βέβαια που δεν θέλει ν’ ακούει για τον Π. Τατούλη αλλά βλέπει και την υποψηφιότητα Νίκα ως «καχεκτική» και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πιθανή (αλλά όχι πολύ πιθανή πάντως) επανεκλογή του νυν Περιφερειάρχη.

Ο Π. Τατούλης.

Ο Πέτρος δείχνει ότι είναι ικανός να πάει μέχρι τέλους και αν κρίνουμε από τους αντιπροσώπους του στα Κορινθιακά ΜΜΕ θα «βομβαρδίζει» καθημερινά Δέδε και Νίκα για τα πάντα. Έβηξε ο Πατσαρίνος; Βαράτε. Είπε «καλημέρα» ο Νίκας; Ξαναβαράτε.

Ο γνωστός αλλά πλέον προβλέψιμος Πέτρος ποντάρει στις αδυναμίες της υποψηφιότητας Νίκα αλλά παραβλέπει άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει νέο «αφήγημα» αλλά μόνο κατηγορίες για τους άλλους δυο υποψήφιους.

Η «μυθική Πελοπόννησος», η Πελοπόννησος που θα γινόταν πρότυπο διοίκησης, Ο Ισθμός, το φράγμα Ασωπού, η εξωστρέφεια, η τόνωση της επιχειρηματικότητας που θα οδηγούσε σε μείωση της ανεργίας καλ. έχουν «καεί». Τα «grande» επιχειρήματα ετελείωσαν.

Το μόνο αξιόπιστο επιχείρημα είναι πλέον προσωπικό.

«Ψηφίστε για να μην βγω στη σύνταξη ακόμη και να παίζω τον Περιφερειάρχη στα 70 μου».

 

Μία πρώτη εκτίμηση

Κατά τη γνώμη μας και πάντα βασιζόμενοι στα σημερινά δεδομένα οι εκλογές αυτές ομοιάζουν αρκετά με αυτές του 2014 αλλά με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους.

Για παράδειγμα η υποψηφιότητα Νίκα μοιάζει με αυτή του Οδ. Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ), η υποψηφιότητα Τατούλη μοιάζει με αυτή του Γ. Δέδε και αυτή του τελευταίου με αυτή του προτελευταίου.

Το 2014 είχαμε έναν κεντροδεξιό υποψήφιο και δυο κεντροαριστερούς (με τον έναν ως «αντάρτη»). Τώρα έχουμε έναν κεντροαριστερό και δυο κεντροδεξιούς (με τον έναν ως «αντάρτη»). Μπορείτε να καταλάβετε το «αλληλοφάγωμα» ποιον ευνόησε πριν 5 χρόνια και ποιον ωφελεί αυτή τη στιγμή.

Ο Γ. Δέδες φαίνεται πλέον ότι έχει την «ευλογία» των Αθηνών που πάντα κρίνει μεγάλο μέρος του αποτελέσματος αλλά βέβαια θα πρέπει και ο ίδιος να δείξει τον επόμενο καιρό ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή και να δικαιώσει τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν στο πρόσωπό του.

Αυτά προς το παρόν και με την υποσημείωση ότι μιλάμε με τα δεδομένα της στιγμής.

Κ.Ρ.

ΚΟΡΥΦΗ