ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Αφιέρωμα στην Κρήτη από τον Πολιτιστικό σύλλογο “Τερψιχόρη”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων "Τερψιχόρη" διοργάνωσε, στις 30 και 31 2015, στο Αλεξάνδρειο συνεδριακό κέντρο Λουτρακίου, 2ήμερο αφιέρωμα με τίτλο, " Ρίζες Ελλήνων – της Κρήτης τα πολύτιμα ... "

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων "Τερψιχόρη" διοργάνωσε, στις 30 και 31 2015, στο Αλεξάνδρειο συνεδριακό κέντρο Λουτρακίου, 2ήμερο αφιέρωμα με τίτλο, " Ρίζες Ελλήνων – της Κρήτης τα πολύτιμα ... "

Την  1η ημέρα (του αφιερώματος (30/10/2015), πραγματοποιήθηκε ομιλία, με τη συμμετοχή των:

 • π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη,  Θεολόγου ιστορικού, διευθυντή ιδρύματος «Αγία Σοφία» Χανίων, με θέμα: «Η Κρήτη της ιστορίας και των αγώνων»      
 • Δρ Νικόλαο Λυγερό, Στρατηγικού συμβούλου,  με θέμα: "Η Κρήτη του πολιτισμού και της ανάπτυξης"

 Στην εκδήλωση παρέστη και τιμήθηκε για την προσφορά του στη Πατρίδα και τη Δημοκρατία ο, Κρητικής καταγωγής, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Χρήστος Σαρτζετάκης.

Για το έργο και την προσφορά  του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Χρήστου Σαρτζετάκη, έγινε αναφορά από τον κο Δημήτριο Κυριτσάκη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ., Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Την 2η ημέρα του αφιερώματος (31/10/2015, 19:30), πραγματοποιήθηκε χορευτικό οδοιπορικό στη χώρα των Κουρητών.

Συμμετείχαν:

 • Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες»
 • Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ψηλορείτης»
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων «Τερψιχόρη»

 Στην εκδήλωση παρέστη και τιμήθηκε για την προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι, ο κος Χαράλαμπος Γαργανουράκης.

 Στο φουαγιέ του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε - και τις 2 ημέρες  - από τον Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες», έκθεση παραδοσιακής κρητικής φορεσιάς  και κρητικού μαχαιριού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις υπέροχες μουσικές ερμηνείες τόσο στην λύρα όσο και στο τραγούδι από τον μεγάλο Κρητικό μουσικό καλλιτέχνη κο Χαράλαμπο Γαργανουράκη. 

Η είσοδος και τις 2 ημέρες ήταν ελεύθερη.Οι εκατοντάδες θεατές γνώρισαν τους ομιλητές και τους προσκαλεσμένους  μας και μέσα από τα μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν, βίωσαν κατά ένα μέρος, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.

Το διήμερο αφιέρωμα στην Κρήτη μας, ολοκληρώθηκε στο κέντρο Castello Pietris με παραδοσιακό κρητικό γλέντι, κρητική κουζίνα και πολύ χορό και τραγούδι από τον μεγάλο λυράρη και τραγουδιστή κο Χαράλαμπο Γαργανουράκη.

Οφείλουμε να αποδώσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας: 

Στα συμμετέχοντα πολιτιστικά σωματεία: 

 • Τον Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες», που με το αναμφισβήτητο πανελλήνιο, και όχι μόνο, κύρος που διαθέτουν και την πλουσιότατη εμπειρία τους, προσέφεραν το δικός τους άρωμα και προσέδωσαν στο αφιέρωμά μας την αναγκαία προστιθέμενη αξία.  
 • Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ψηλορείτης», που έδωσαν τη δική τους νότα στο χορευτικό μέρος του διήμερου αφιερώματος.
 • Την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την συμμετοχή της στην διοργάνωση.
 • στον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κο Γεώργιο Γκιώνη, που ως οικοδεσπότης,  περιέβαλε το 2ημερο αφιέρωμα με την θερμή υποστήριξή του και την διαρκή ουσιαστική παρουσία του, τιμώντας δεόντως τους υψηλούς προσκεκλημένους του συλλόγου μας.
 • στην εταιρεία Club Hotel Loutraki, η οποία συνετέλεσε στα μέγιστα για την πρέπουσα φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων μας, αποδίδοντας, εν τις πράγμασι, την αληθινή έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 • Στην εταιρεία Medi Center-Διαγνωστικό Κέντρο Κορίνθου, και την τεχνική εταιρεία Γεωγένεσις ΑΕ, για την πολύ σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στην άρτια ολοκλήρωση του διήμερου αφιερώματός μας.
 • Στα δεκάδες μέλη και φίλους της Τερψιχόρης που βοήθησαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.
 • στους πολυάριθμους  θεατές που παρευρέθησαν για να παρακολουθήσουν και τις δύο ημέρες του αφιερώματος στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα να δικαίωσε την επιλογή τους.  

Τέλος, δεσμευόμαστε ότι - όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν - θα συνεχίσουμε συνειδητά και αταλάντευτα τον ίδιο δρόμο της προσφοράς.

Με αισθήματα αναγνώρισης,  τιμής και σεβασμού 

Κόρινθος, 03/11/2015

Για το Πολιτιστικό Σύλλογο Κορινθίων «Τερψιχόρη»

Μαρία Κυζιρίδου –Πούρου Πρόεδρος

ΚΟΡΥΦΗ