ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

6o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Γέφυρες»: Τα βραβεία

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “Γέφυρες” έκλεισε προσωρινά αυλαία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “Γέφυρες” έκλεισε προσωρινά αυλαία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με σύζευξη της μαγείας της Έβδομης Τέχνης με την τελετή απονομής των βραβείων “Χρυσός Πήγασος” και των σινεφίλ σε 12 πόλεις στην Ελλάδα αφού πραγματοποίησε ταυτόχρονες προβολές κατά τη διάρκειά του 15-25 Οκτωβρίου, και συνεχίζει τις προβολές μετά τηναπονομή των βραβείων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Η τελετή των βραβείων “Χρυσός Πήγασος” έγινε για πρώτη φορά στην αίθουσα του Βουλευτικού (πρώτη Βουλήτης Ελλάδας) στο γραφικό Ναύπλιο και παρουσίασε η ηθοποιός Ελένη Πετροπούλου, επίτιμη παρουσιάστρια του φεστιβάλ από το 2008! Η επιμέλεια των γραφικών ανήκει στην σχολή Global Arts και ο σχεδιασμός της φετινής αφίσας του φεστιβάλ έγινε μετά από διαγωνισμό μεταξύ των σπουδαστών της σχολής. Τον “Χρυσό Πήγασο” φιλοτέχνησε ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος της Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. καΠόπη Καλκούνου, η Charge d'affaires της Πρεσβείας της Μάλτας κα Ruth Mary Farrugia, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, το Άργος, την Κόρινθο, το Λουτράκι και την Αθήνα, καθώς και  φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

O πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Διονύσης Τσακνής  και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Λάμπης Ταγματάρχης διαβίβασαν χαιρετισμό με την υπόσχεση συνεργασίας και στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γεφυρες».

H διευθύντρια του φεστιβάλ ΓΕΦΥΡΕΣ κα Πέτρα Τερζή έκανε συμβολική 'γέφυρα' με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου και παρέδωσε τo βραβείo Α' Γυναικείου ρόλου  στην Δανάη Ανδρουλάκη και το βραβείο Σκηνικών/Κοστουμιών στην Μαρία Παπαδοπούλου για τον “Ανεμιστήρα” τουΔημήτρη Μπίτου, που συμμετείχε επίσης μαζί με τις υπόλοιπες επτά ταινίες μεγάλου μήκους  στο διαγωνιστικό μέρος για τον “Χρυσό Πήγασο”.

Ο Χρυσός Πήγασος, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ για την καλύτερη ταινία απέσπασε η μαλτέζικη ταινία “Simshar” της Rebbecca Cremona. Έλαβε συνολικά 3 βραβεία . Α' Γυναικείου Ρόλου, Μουσικής (το μοιράστηκε με την ισραηλίτικη ταινία “Ηappiness Wrapped in a Blanket”), Σχεδιασμού Παραγωγής και τέλος το βραβείο καλύτερης ταινίας “ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ”.

Τα Βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου και κατά ήμισυ μουσικής, απονεμήθηκαν στον Yosi Artzi από το Ισραήλ για την ταινία του “Happiness Wrapped in a Blanket”.

  • Η βελγική ταινία “I am not from Barcelona” του Stephane Leclercq απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ.
  • Τα βραβεία Πρώτου Ανδρικού ρόλου και Σκηνικών/κοστουμιών απονεμήθηκαν στον Τάκη Βογόπολουλο για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους “Ο Λέων της Πεντέλης”. Το βραβείο Φωτογραφίας πήρε ο Νεκτάριος Σκαλκούνος για το “Ο Λέων της Πεντέλης” επίσης.
  • Το βραβείο Β΄Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Έφη Παπαθεοδώρου για την ερμηνεία της στην ταινία “Ο Χειμώνας” αγγλικής παραγωγής  του ομογενή Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα και του Β' Ανδρικού ρόλου στονΑνδρέα Μαριανό για την ερμηνεία του στο “Dark Illusion” του Μάνου Καρυστινού.
  • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους βγήκε το “Σπίτι με Κήπο” της Μαριτίνας Πάσαρη.  Το βραβείο “Εμείς μπορούμε” (αφορά ταινίες για άτομα με ειδικές ικανότητες) κέρδισε η ταινία μικρού μήκους “Ευχαριστώ για την αποδοχή” του Νίκου Κουρού ενώ καλύτερη ταινία χορού  κηρύχθηκε η ολλανδική ταινία τεκμηρίωσης “Τhe Lady in Black” της Lisa Boerstra.
  • Το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης απέσπασε το ολλανδικό “TIKOTIN - Μια ζωή αφιερωμένη στην Ιαπωνική Τέχνη” του Santje Kramer.
  • Καλύτερη Φωτογραφία σε ταινία μικρού μήκους πήρε ο Πολωνός  Andrej Cichocki για την ταινία του “Shadow Forest”.
  • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε ταινία μικρού μήκους δόθηκε στον  Alexander Delnevo για την ταινία του “Ballet Objectif,” από την Ιταλία.
  • Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους απέσπασε η ταινία “Το Κλάμα” των Γιώργου Δημητρόπουλου και Κωστή Αντωνίνη.

Οι δύο ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές για τις διάφορες κατηγορίες ταινιών του φεστιβάλ αποτελούντο από τους Ινδό Vivek Singhania-παραγωγό, Αμερικανό George F Roberson-σεναριογράφο και παραγωγό, Κινέζο Hu Xueyang-ηθοποιό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Δημήτρη Καλαντίδη-δημοσιογράφο και κριτικό ταινιών,Ντέπυ Βρεττού-υπεύθυνη για το ψυχαγωγικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, Χρυσή Μιχαήλ και Μαίρη Φρονιμάδη.

ΚΟΡΥΦΗ