ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ -

43 χρόνια πρίν .... Το Βαπόρι απ’ την Περσία

Συνεννοημένος ο καπετάνιος με τις Ελληνικές αρχές και λόγω θαλασσοταραχής στην Πύλο πέρασε μέσα  από τον Ισθμό, όπου τους περίμενε  το Λιμενικό Σώμα και βατραχάνθρωποι στα Ίσθμια

Πριν απο 43 ακριβώς χρόνια στις 7 Ιανουαρίου κατασχέθηκε απο τις λιμενικές αρχές  το φορτίο του  κυπριακού motor ship  "Gloria " που περιείχε 11 τόνους χασίς αξίας 4 δις δραχμών στα Ίσθμια της  Κορινθίας .

Η ιστορία ξεκίνησε  στη Λάρνακα όταν κάποιος ναυτικός πράκτορας πλησίασε τον καπετάνιο του πλοίου Νίκο Ξανθόπουλο (Captain Nick)  πρώην λαθρέμπορο, που την εποχή εκείνη συνεργαζόταν στενά με την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και του πρότεινε το ποσό των 300.000 δολαρίων για  τη μεταφορά 300 σακιών επεξεργασμένης κάνναβης.

Το καράβι δεν ερχόταν από την Περσία όπως κάνει αναφορά το γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη το "Βαπόρι απ΄την Περσία" αλλά από το Λίβανο με κατεύθυνση την Αμβέρσα ή το Ρότερνταμ. Ο καπετάνιος  έπλευσε για το   λιμάνι Τζουνίχ της Βυρηττού . συναντώντας  δύο Λιβανέζους εμπόρους και έκλεισε την συμφωνία για τη μεταφορά του εμπορεύματος, το οποίο ήταν 300 σακιά χασίς, 40 κιλά το καθένα.

Η προμήθεια του καπετάνιου  για τη μεταφορά ήταν  300.000 δολάρια, τα μισά πήρε για τη φόρτωση και τα άλλα μισά κατά  την παράδοση του φορτίου . Η παραλαβή έγινε έξω από το παραθαλάσσιο χωριό Ιμπέϊλ, όπου με βάρκες μεταφέρθηκαν τα 300 τσουβάλια με το χασίς μαζί και δυο Τούρκοι που συνόδευαν το φορτίο.

Συνεννοημένος ο καπετάνιος με τις Ελληνικές αρχές και λόγω θαλασσοταραχής στην Πύλο πέρασε μέσα  από τον Ισθμό, όπου τους περίμενε  το Λιμενικό Σώμα και βατραχάνθρωποι στα Ίσθμια. Συνελήφθησαν έτσι  ο πλοίαρχος και οι ναυτικοί του πλοίου, μεταξύ αυτών και δύο Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στα αμπάρια και τους οποίους ανάγκασαν ρίχνοντάς τους καπνογόνα να μεταβούν στο κατάστρωμα όπου και συνελήφθησαν.

Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν επίσης  δυο πιστόλια τύπου brauning  και 500 σφαίρες.

Οι δύο Τούρκοι οδηγήθηκαν στις φυλακές του Ναυπλίου, ενώ ο καπετάνιος  και το πλήρωμά του, αφέθηκαν ελεύθεροι και  δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του αρχηγού Υ.Ε.Ν, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα. Το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δραχμές. Ο Νίκος Ξανθόπουλος από αυτά πήρε 1,5 εκ. δραχμές ενώ τα υπόλοιπα μοιράστηκαν οι αξιωματικοί.
 

Το τραγούδι » Το Βαπόρι απ’ την Περσία» γνώρισε μεγάλη επιτυχία απο τον Τσιτσάνη αλλά λογοκρίθηκε και για ορισμένο χρονικό διάστημα  απαγορεύτηκε η μετάδοση του από τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης ως άσμα που προωθεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

 

Το βαπόρι απ’ την Περσία

πιάστηκε στην Κορινθία

Τόννοι έντεκα γεμάτο

με χασίσι μυρωδάτο

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια

που θα μείνουνε χαρμάνια

Βρε κουρνάζε μου τελώνη

τη ζημιά ποιος τη πληρώνει

Και σ’ αυτή την ιστορία

μπήκαν τα λιμεναρχεία

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια

που θα μείνουνε χαρμάνια

Ήταν προμελετημένοι

καρφωτοί και λαδωμένοι

Δυο μεμέτια, τα καημένα,

μεσ’ στο κόλπο ήταν μπλεγμένα

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια

που θα μείνουνε χαρμάνια

 

Γ.Ρ.

 

ΚΟΡΥΦΗ