ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Σκάνδαλο με «μαϊμού» συνταγογραφήσεις στην Κορινθία;

Σκάνδαλο με «μαϊμού» συνταγογραφήσεις στην Κορινθία;

η κυρία αυτή διαμαρτυρήθηκε στους γιατρούς και στο φαρμακείο, καθώς δεν είχε δώσει εντολή σε κάποιον δικό της άνθρωπο να λάβει τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το περιστατικό μιας γυναίκας στην Κορινθία, όπου εν αγνοία της εκδόθηκε και εκτελέστηκε συνταγή στο όνομά της.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ. Κορινθίας Σοφία Κλοκώνη, η οποία μίλησε στο f.daily, η κυρία αυτή διαμαρτυρήθηκε στους γιατρούς και στο φαρμακείο, καθώς δεν είχε δώσει εντολή σε κάποιον δικό της άνθρωπο να λάβει τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

«Δεν είναι εύκολο για τον φαρμακοποιό να διακρίνει πάντα αυτές τις περιπτώσεις, καθώς είναι πολύ συχνό να εκτελούνται συνταγές από άλλα πρόσωπα για λογαριασμό των ασθενών, όπως οι γονείς για τα παιδιά τους κτλ. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεικνύουμε την ταυτότητα του πελάτη, οφείλουμε όμως να ζητάμε μια ταυτοποίηση», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Επίσης, όπως αποκαλύπτει, έχουν ξεκινήσει οι ανακριτικές διαδικασίες για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι η άυλη συνταγογράφηση και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας βοηθούν να εντοπίζονται τέτοιες παραβάσεις ευκολότερα, καθώς παλιότερα μπορεί κάποιος να μη μάθαινε ποτέ αν είχε χρησιμοποιηθεί το όνομά του και ο ΑΜΚΑ του σε κάποια γνωμάτευση ή συνταγή.

 

Φαίνεται όμως ότι τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα δεν έχουν εμποδίσει «επιτήδειους» να προχωρούν σε αυτές τις παρανομίες, όπως αναφέρουν πηγές του f.daily. Αν και δεν έχουν καταγραφεί επίσημα, τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται πανελλαδικά, με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν το θέμα.

Πάντως ο Φαρμακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, σε κοινή τους ανακοίνωση, υπενθυμίζουν στα μέλη τους ότι είναι υποχρεωμένα, βάσει του ΠΔ 121/2008, να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο, που ζητά παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων και συνταγές φαρμάκων, ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή απεικονίζεται σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που επιδεικνύεται προς ταυτοποίηση. Το ίδιο ισχύει βάσει ΕΚΠΥ και για τις γνωματεύσεις αναλώσιμων ειδών, μέσω της πλατφόρμας του e-ΔΑΠΥ.

Παράλληλα οι δύο σύλλογοι επισημαίνουν στους πολίτες ότι μπορούν να ελέγχουν τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους, στον οποίο καταγράφονται όλες οι πράξεις που καταχωρούνται στον ΑΜΚΑ τους και τους αφορούν.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ