ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Βέλο Βόχα .. Τα “βιλαέτια” της Αντιπολίτευσης και ο κίνδυνος μιας μεγάλης χαμένης ευκαιρίας

Βέλο Βόχα .. Τα “βιλαέτια” της Αντιπολίτευσης και ο κίνδυνος μιας μεγάλης χαμένης ευκαιρίας

Πριν έναν χρόνο υπήρχε η εντύπωση ότι όποιος υποψήφιος θα είναι δεύτερος σε ψήφους στον πρώτο γύρο θα έπαιρνε και τον Δήμο. Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει αρχίζει να αλλάζει εδώ και κάποιο καιρό..

Βρισκόμαστε 4 μήνες πριν από τις Δημοτικές εκλογές και λιγότερους από 3 από την κατάθεση των ψηφοδελτίων και στην Κορινθία κυριαρχεί μια περίεργη σιωπή, τουλάχιστον όσον αφορά την κινητικότητα στις προεκλογικές εξελίξεις των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας. Με μία εξαίρεση, αυτή στον Δήμο Κορινθίων.

Στο σημερινό σημείωμα θα ασχοληθούμε με το Δήμο Βέλου Βόχας, εκεί όπου ο νυν Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος διεκδικεί μία 4η τετραετία απέναντι σε 4 άλλους υποψήφιους.

Και οι 4 ανθυποψήφιοι του Δημάρχου συμφωνούν ότι είτε “μπορούν και καλύτερα”, είτε έχουν ανάγκη από μια “ανατροπή”, είτε ότι "ήρθε η ώρα για δουλειά” ή ότι “θέλουν καλύτερη ζωή για όλους”. Από συνθήματα καλούτσικα τα πάνε.

Πριν έναν χρόνο υπήρχε η εντύπωση ότι όποιος θα είναι δεύτερος σε ψήφους στον πρώτο γύρο θα έπαιρνε και τον Δήμο. Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει αρχίζει να αλλάζει εδώ και κάποιο καιρό..

Ο ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το πρόβλημα λοιπόν ξεκινά όταν γεννάται η συνειδητοποίηση ότι ο ένας μπλοκάρει τις κινήσεις του άλλου, δεσμεύοντας και κατακερματίζοντας χώρο που θέλει να δει μια πραγματική αλλαγή και με αποτέλεσμα να μπλοκάρει στο σύνολο της ολόκληρη η αντιπολίτευση, έχοντας ήδη μπει σε έναν ανταγωνισμό του τύπου “ποιος είναι ο πιο μεγάλος από τους μικρούς”.

Πιο συγκεκριμένα και για να δώσουμε ένα παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι ναι μεν δεν αντέχουν άλλο Παπακυριάκο αλλά δεν βλέπουν και κάποιον διεκδικητή με αξιώσεις (αφού η αντιπολίτευση είναι κομμένη σε 4 κομμάτια έστω και αν δεν είναι αναλογικά). Το αποτέλεσμα αυτού είναι είτε να απέχουν ή να γλυκοκοιτούν ξανά το Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του ως παλιά “καραβάνα” έχει έναν καλό λόγο για πολλούς από αυτούς, ανοίγει και πάλι τις αγκαλιές του και ενδεχομένως να αφήνει και υπονοούμενα για κάποια μελλοντική αξιοποίηση των ανθρώπων αυτών.

Μέχρι βέβαια τις εκλογές όπου μετά την απομάκρυνση από την κάλπη όλα αυτά θα ξεχαστούν την αμέσως επόμενη ημέρα (όπως έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν).

Μας έλεγε πρώην υποψήφια σύμβουλος του κ. Παπακυριάκου την προηγούμενη φορά η οποία ήταν και αυτή απογοητευμένη ότι ναι μεν χρειάζεται οπωσδήποτε μια αλλαγή αλλά οι ανταγωνισμοί δημιουργούν πρόβλημα και στην ίδια. Η κοινωνία είναι μικρή και αν πάει στον έναν υποψήφιο όλοι οι υπόλοιποι θα την στραβοκοιτάξουν. “Αν υπήρχε ένας ισχυρός υποψήφιος, ναι. Προς το παρόν απέχω”.

Πάρτε ένα άλλο παράδειγμα της συνολικά λανθασμένης τακτικής στην οποία έχουν εμπλακεί και οι 4 επίδοξοι Δήμαρχοι.

Ο Μιχάλης Λιάκος ξεκίνησε πρώτος να ανακοινώνει υποψήφιους συμβούλους στα τέλη Δεκεμβρίου και σε 5μισυ μήνες ανακοίνωσε 11 υποψήφιους από το ελάχιστο των 58 που απαιτούνται.

Βλέποντας λοιπόν τον κ. Λιάκο άρχισαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να ανακοινώνουν συμβούλους με το Θανάση Μανάβη να κάνει επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας πριν το Πάσχα 30 μαζεμένους αλλά μετά άρχισε να εμφανίζει τους ίδιους ανα τρεις.

Και επειδή όλοι κάνουν κρούσεις σε όλους, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα που για να αποφύγουν την πίεση λένε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές ή ζητούν τον χρόνο τους.

Το πράγμα έχει μπλοκάρει ασχέτως αν οι περισσότεροι υποψήφιοι διατείνονται ότι έχουν έτοιμο ψηφοδέλτιο με 120-130 υποψήφιους. Τέτοιοι αριθμοί ούτε υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν. Τέτοιο αριθμό υποψήφιων δεν είχαν ούτε το 2019 που οι συνδυασμοί ήσαν και λιγότεροι. Θα έχουν τώρα;;

Ο ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Και ο Αννίβας πόσους ανακοίνωσε; Κανέναν. Προφανώς σκέφτηκε ότι εάν εμπλακεί και αυτός σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους θα δείξει αδυναμία και σε δηλώσεις του έχει σημειώσει ότι έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής και δεν έχει χρόνο για προεκλογική επικοινωνία τέτοιου είδους.

Ο ίδιος δείχνει να προτιμά ως αντίπαλό του τον Θανάση Μανάβη τον οποίο γνωρίζει καλύτερα και έχει κερδίσει τις δυο προηγούμενες φορές αλλά τελευταία διαπιστώσαμε ότι μάλλον εμφανίζει σημάδια αλαζονείας αποκαλώντας τον “Τσαμαντά” για να τον εμφανίσει γραφικό ίσως.

Σύμφωνα πάντως με την αντιπολίτευση, όλοι συμφωνούν ότι κούρασε και κουράστηκε, δεν έχει επιλύσει χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής όπως η ύδρευση ή ο βιολογικός και τα περισσότερα έργα μέσα στην τετραετία είχαν να κάνουν με ασφαλτοστρώσεις και αναπλάσεις οι οποίες ανακυκλώνονται και επανεμφανίζονται κατά καιρούς σύμφωνα με πρόσφατους σχολιαστές του στο Facebook.

Κριτική υπάρχει και για το εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό της παράταξης του το οποίο δεν ανανεώνεται αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα προς μελλοντική συζήτηση.

Έτσι λοιπόν, ενώ οι 4 υποψήφιοι έχουν πρόσφορο έδαφος, προς το παρόν κοντοστέκονται περιμένοντας ο καθένας τους να βγει κάποιος άλλος από τη μέση για να πάρουν το μερτικό του.

Η εντύπωση μας όμως είναι εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, όλα αυτά θα τραβήξουν μέχρι τον Αύγουστο και δεν θα υπάρξει χρόνος ενώ ενδεχόμενες πικρίες που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στους 4, θα λειτουργήσουν διασπαστικά ΄ως προς το σύνολο της αντιπολίτευσης και κατά συνέπεια και πάλι υπέρ του κ. Παπακυριάκου..   

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ;

Επειδή γνωρίζουμε αρκετά καλά την περιοχή και τους παράγοντες της θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ίσως η μόνη περιοχή στην Κορινθία η οποία έχει τόσα πολλά άτομα που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι επικεφαλής σε κάποιο συνδυασμό ασχέτως εάν έχουν τα προσόντα που απαιτούνται. Τα τελευταία 4 χρόνια το έχουμε ακούσει από περισσότερα από 20 άτομα.

Η Αντιπολίτευση λοιπόν καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι όσο ο καθένας από τους υποψήφιους θέλει κι από ένα βιλαέτι η μόνη κατάληξη είναι να τους σαρώσει όλους μαζί ο Παπακυριάκος στις εκλογές.

Θεωρητικά αλλά και πρακτικά υπάρχει ακόμη χρόνος η Αντιπολίτευση (ή έστω κάποια κομμάτια της) να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να ξεκινούν να συζητούν χωρίς να βάλουν απευθείας τον “μπροστάρη” στο τραπέζι.

Να αποφύγουν εγωισμούς, πείσματα και ξεροκεφαλιές. Δεν είναι απαραίτητο ότι επικεφαλής πρέπει να είναι ο πιο όμορφος ή πιο πλούσιος ή πιο έμπειρος ή ο πιο μορφωμένος. Ούτε ποιος αυτή τη στιγμή έχει 10 υποψήφιους παραπάνω βάζοντας συγγενείς και φίλους μέσα.

Θα ήταν καλό ο επικεφαλής να συμβολίζει κάτι και η υποψηφιότητά του να δημιουργεί ένα αφήγημα, μια ελπίδα και μια προοπτική για την περιοχή.

Αυτό  λείπει. Η ελπίδα και η προοπτική για το καινούριο..

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αποδειχτεί από το 2010 και μετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά βαραίνουν ιδιαιτέρως. .

Οι 4 υποψήφιοι καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν ότι η ιδέα να γίνουν δήμαρχοι σε μία κουκκίδα του χάρτη για να ικανοποιήσουν το “εγώ” τους δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στους ίδιους.

Να συνειδητοποιήσουν ποια είναι αυτή η αλλαγή που χρειάζεται μια περιοχή που φωνάζει “βοήθεια” από όλες τις πλευρές και πως μπορεί να εκφραστεί τόσο με πρόσωπα όσο και με πολιτικές.

Σε άλλη περίπτωση, ο κίνδυνος δεν θα είναι μόνον μία ακόμη ήττα αλλά για κάποιους θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στις όποιες φιλοδοξίες τους.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ