ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Βέλο Βόχα .. Ο Αννίβας σε δεύτερο γύρο, ανεβαίνει ο Λιάκος - Μάχη για τη 2η θέση

Βέλο Βόχα .. Ο Αννίβας σε δεύτερο γύρο, ανεβαίνει ο Λιάκος - Μάχη για τη 2η θέση

Εκτίμηση για πρωτιά Αννίβα στον πρώτο γύρο χωρίς όμως να πιάσει το 43% - Ανεβαίνει ο Λιάκος και δημιουργεί διαφορά από τον Μανάβη στο Βέλο και στη Δ.Ε. Βέλου - Επικράτηση Μανάβη στο Ζευγολατιό για να καλύψει τη χασούρα στο Βέλο - Μάχη για την 2η θέση

Οδεύουμε προς την τελική ευθεία των Δημοτικών και των Περιφερειακών εκλογών και στο Δήμο Βέλου Βόχας αρχίζει να σχηματίζεται η εικόνα για την δυναμική όχι μόνο κάθε υποψήφιου αλλά και επί του συνόλου.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος πηγαίνει με “σβηστές μηχανές” καθώς η ομιλία του στην παρουσίαση του συνδυασμού έμοιαζε κάπως με “ξαναζεσταμένο φαγητό” από το 2019 (ανακοίνωσε και πάλι το Δημαρχείο, την ανάπλαση του λιμανιού στο Βραχάτι, τον κόμβο στη Γράνα κλπ), δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ακόμα αναζητείται το προεκλογικό πρόγραμμα και η κίνηση στα social media είναι μάλλον υποτονική. Φαίνεται να κυριαρχεί η λογική “πάμε να κλέψουμε τη νίκη στα μουγγά

Ο Μιχάλης Λιάκος μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στο Αλκυών και την κατάθεση του λεπτομερούς του προεκλογικού προγράμματος έχει εστιάσει στην “καθαρή αλλαγή” που έχει ανάγκη ο Δήμος και το οποίο προφανώς είναι απάντηση στην καμπάνια του Θανάση Μανάβη και την “μεγάλη αλλαγή” του.

Για τον τελευταίο γράφαμε ότι έχει κάπως ωριμάσει αλλά μάλλον τον ματιάσαμε. Μέσα σε 3 ημέρες επέστρεψε στις γνωστές του γκάφες. Αρχικά στην παρουσίαση του συνδυασμού του ευχαρίστησε τον Βασίλη Τρωγάδη και όλους του συνεργάτες του οι οποίοι όπως είπε ένωσαν δυνάμεις μαζί του.

Δεν ξέρουμε αν το έκανε επίτηδες ώστε να εκθέσει τον κ. Τρωγάδη ή ήταν μία από τις γνωστές του γκάφες, μάθαμε πάντως ότι υπήρξε ιδιαίτερη ενόχληση από το περιβάλλον του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος όμως δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση να διαψεύσει τα λεγόμενα του κ. Μανάβη.

Η δεύτερη γκάφα έγινε τρεις ημέρες μετά όταν σε συνέντευξη του στον Θύμιο Τσαρμπό ο κ. Μανάβης απαντούσε τις ερωτήσεις αλλά δεν κοιτούσε τον δημοσιογράφο αλλά σε άλλη πλευρά και τα μάτια του πήγαιναν σαν μπίλιες σε παλιό φλιπεράκι. Ήταν προφανές ότι “απήγγειλε” τις απαντήσεις. Είχαμε δει διαγγέλματα με υποβολέα τώρα είδαμε και συνέντευξη.

Και το ερώτημα είναι ένα .. μετά από 10 χρόνια παρουσίας στα κοινά ο κ. Μανάβης έχει ανάγκη να διαβάζει τις απαντήσεις;; Δεν γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου και χρειάζεται υποβολέα;; Και πως θα πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να διοικήσει αν για άλλη μια φορά εμφανίζει τις παθογένειες του παρελθόντος;; Αυτά κάνει και στην τελική ευθεία οι πόντοι χάνονται και μετά φταίνε οι άλλοι.

ΣΤΟ “ΨΗΤΟ”

Τον τελευταίο καιρό ακούμε υποψήφιους είτε του κ. Παπακυριάκου είτε του κ. Μανάβη να εκτιμούν νίκη και από τον πρώτο γύρο μάλιστα με ποσοστά περίπου 55% και οι δυο. Σίγουρα η αισιοδοξία δεν βλάπτει αλλά δημιουργείται έτσι μια εικονική πραγματικότητα όπου αυτό που θέλουν και ελπίζουν το φαντασιώνονται ως πραγματικότητα, η οποία όμως είναι άλλη.

Έχουμε πλέον εικόνα σε όλα τα χωριά του Δήμου αυτού αλλά και την δυναμική του καθενός και πλέον μπορούμε να κάνουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, πάντα με τα σημερινά δεδομένα.

Η εικόνα λοιπόν είναι ότι ο κ. Παπακυριάκος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρώτος στον πρώτο γύρο, ενδεχομένως να είναι κοντά σε ποσοστό που θα έχει το 4 μπροστά αλλά σε όλα τα σενάρια δεν πιάνει τον μαγικό αριθμό 43.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Δήμαρχος είχε “αγγίξει” το 47% στον πρώτο γύρο των εκλογών, φυσικά τώρα θα υπάρχει μία προφανής μείωση η οποία κατά την γνώμη μας θα οφείλεται πρώτον στην φυσιολογική φθορά από την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας, δευτερευόντως από την απουσία του κ. Τρωγάδη και τέλος έχει πλέον και τον κ. Λιάκο να τον “ροκανίζει” για τα καλά σε όλη την Δημοτική ενότητα Βέλου, αλλά κυρίως μέσα στο Βέλο.

  • Την προηγούμενη φορά ο Δήμαρχος είχε λάβει το συντριπτικό 60% μέσα στο Βέλο, τώρα αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 40-45% (περίπου 900 ψήφοι - είχε 1241 την προηγούμενη φορά).
  • Στο Βραχάτι στο οποίο είχε λάβει 51% αναμένεται και πάλι να είναι πρώτος αλλά κι εκεί αναμένεται να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 5-8 μονάδων (700-750 ψήφους από 793 το 2019).
  • Στο Ζευγολατιό αναμένεται να είναι δεύτερος αλλά εδώ μάλλον θα έχει άνοδο σε ψήφους (είχε λάβει 631 ψήφους το 2019) και μάλλον θα κινηθεί μεταξύ 750 και 800 ψήφων.

Γενικότερα ο κ. Παπακυριάκος αναμένεται να είναι 1ος στα 12 από τα 15 χωριά του Δήμου αλλά και πάλι θα τονίσουμε ότι τα ποσοστά του δεν είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζουν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 2η ΘΕΣΗ

Με πιθανότερο ενδεχόμενο την ύπαρξη δευτέρου γύρου το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται σε αυτόν που θα βρίσκεται στη 2η θέση. Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές είτε του Δημάρχου είτε του κ. Μανάβη οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ . Λιάκος θα κινηθεί μεταξύ 10-15%.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΕΛΟΥ

Η πραγματικότητα είναι άλλη και ας ξεκινήσουμε από το Βέλο όπου το ψηφοδέλτιο του κ. Μανάβη είναι εξαιρετικά αδύναμο και δύσκολα θα ξεπεράσει τις 350 ψήφους σε μια περιοχή όπου αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 2100 άτομα (με βάση τις προηγούμενες εκλογές αλλά και τις βουλευτικές). Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είχε μόνον έναν αντίπαλο στο Βέλο και τώρα έχει δυο.

Η εκτίμηση είναι ότι ο κ.. Παπακυριάκος θα είναι πρώτος στο "επάνω Βέλο" και ο κ. Λιάκος στο "κάτω Βέλο"

Μπορούμε να γνωρίζουμε λοιπόν ότι στο Βέλο οι παραδοσιακές  οικογένειες της περιοχής (οι οποίες όμως δεν εμπλέκονται με κάποιον υποψήφιο στις εκλογές) έχουν ταχθεί με τον κ. Λιάκο και σύντομα θα το κάνουν γνωστό και δημοσίως. Σε αυτές πάντως δεν περιλαμβάνεται ο πρώην Δήμαρχος Θόδωρας Λαμπρόπουλος ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ενισχύει τον κ. Μανάβη μετά τον μεγάλο αγώνα που έκανε για τον κ. Τρωγάδη.

Η διαφορά του κ. Λιάκου από τον κ. Μανάβη θα ξεπεράσει ενδεχομένως τις 500 και πλέον ψήφους και ο κ. Λιάκος μπορεί να λάβει μόνον από το Βέλο το 8-9% του συνολικού ποσοστού του, οπότε από εδώ και μόνον το “αφήγημα του 10%” καταρρίπτεται.

Ο κ. Μανάβης έχει πλέον μια μεγαλύτερη δύναμη στην Στιμάγκα και δευτερευόντως στο Κοκκώνι όπου η “μεταγραφή” όμως της Μαρίας Δημητρίου “κάηκε” με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της και εκεί θα γίνει μάχη.

Γενικότερα τώρα στην Δημοτική Ενότητα Βέλου ο κ. Λιάκος αναμένεται να έχει ένα προβάδισμα απέναντι στον κ. Μανάβη κάτι περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο της ενότητΑς το οποίο μπορεί να μεταφράζεται σε 550-650 ψηφοδέλτια.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΧΑΣ

Η διαφορά αυτή πιθανότατα να καλύφθεί σε μεγάλο βαθμό στο Ζευγολατιό (εκεί αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 2350 άτομα - χωρίς το Καλέτζι) από τον κ. Μανάβη ο οποίος πιθανότατα θα κινηθεί μεταξύ 1000-1100 ψήφων αλλά τον τελευταίο καιρό δέχεται ισχυρή πίεση τόσο από τον κ. Παπακυριάκο όσο και από τους εκπροσώπους του Μιχάλη Λιάκου.

Ο τελευταίος αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να ξαναδούν Δήμαρχο τον κ. Παπακυριάκο και από την άλλη πλευρά δεν έχουν πεισθεί ότι ο κ. Μανάβης είναι ο ικανότερος για να διοικήσει. Θεωρούμε ότι με την ανάλυση των αριθμών μπορεί πλέον να θεωρηθεί και ως σοβαρός διεκδικητής των εκλογών αφού είναι πολύ πιθανό αυτός που θα είναι 2ος να κερδίσει στον β’ γύρο τις εκλογές.

Στο Βραχάτι αναμένεται να γίνει μάχη για την 2η θέση, ενδεχομένως ο κ. Μανάβης να έχει ακόμη ένα μικρό πλεονέκτημα αλλά η εκτίμηση είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει ανατροπή..   

Σε όλα τα υπόλοιπα χωριά της Δ.Ε. Βόχας ο κ. Παπακυριάκος αναμένεται να είναι πρώτος και εκεί είναι που ο κ. Μανάβης θα επιχειρήσει να πάρει ένα πλεονέκτημα από τον κ. Λιάκο ο οποίος όμως έχει και αυτός ισχυρή παρουσία τουλάχιστον σε άλλα 4 χωριά για να τον αντιμετωπίσει.  

  • Η μάχη για την 2η θέση είνια ανοιχτή, εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μανάβη τόσο στο Βέλο όσο και συνολικά στην Δημοτική Ενότητα.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΜΑ;;

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Μανάβης κάνει τα πάντα για να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

  • Έκανε την ανάγκη φιλότιμο και δέχτηκε πίσω την Μαρία Δημητρίου η οποία του καταλόγιζε έλλειμμα ηθικής και εντιμότητας.
  • Έχει πάρει τους περισσότερους υποψήφιους του κ. Τρωγάδη.
  • Στην εκδήλωση πέταγαν drones και μάζεψε 2-3 τηλεοπτικά συνεργεία.
  • Τώρα βλέπουμε ότι ενοικίασε εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα για να προβάλλονται οι υποψήφιοι.
  • Μιλά για “μεγάλη αλλαγή”, “μεγάλη στιγμή” και γενικώς όλα δείχνουν μεγάλα και grande.

Θεωρούμε λανθασμένη και εξαιρετικά υπερβολική στα όρια της επίδειξης την προσέγγιση του σε πολλά σημεία αλλά γούστα είναι αυτά και εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα είναι και δικαίωμα του.  

Όμως όλα αυτά τα “μεγάλα” φαίνεται ότι δεν μπορούν να κρύψουν

  • ούτε τις γκάφες,
  • ούτε τις φωνές μέσα στον συνδυασμό του για την κα Δημητρίου οι οποίες ήσαν αρκετές αφού όλοι θυμούνται τι του είχε σούρει πριν 2 χρόνια
  • ούτε τις διαμαρτυρίες επίσης στον συνδυασμό του για μια "προνομιακή μεταχείριση" συγκεκριμένων υποψηφίων συμβούλων συμπεριλαμβανομένης της κας Δημητρίου
  • ούτε την αναιτιολόγητη και υπερβολική υποσχεσιολογία (για το νερό από την Στυμφαλία το καλοκαίρι του 2024 αλλά και άλλα) και πολλά άλλα που θα καταδείξουμε τον επόμενο καιρό.

Με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι ο κ. Μανάβης οδεύει και πάλι στον ίδιο δρόμο του 2019 απλά αυτή τη φορά με άλλον τρόπο.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ