ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Ξεκινούν τα “μνημόνια” και των Δήμων με πρώτη τη Σαλαμίνα - Ποιοί είναι οι υπόλοιποι 10

Έρχεται Μνημόνιο για το δήμο Πειραιά και άλλους 10 «κόκκινους» δήμους

Σε 11 ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί τους από τις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

Ανάμεσα στους «κόκκινους» δήμους βρίσκεται και ο τρίτος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, ο δήμος Πειραιά, τρεις ακόμη ΟΤΑ στην ευρύτερη περιοχή, οι δήμοι Περάματος, Σαλαμίνας και Αίγινας,δύο στο πάλαι ποτέ υπόλοιπο Αττικής, η Φυλή στη Δυτική Αττική και τα Μέγαρα στην Ανατολική, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν τέσσερις δήμοι της Κρήτης (Γόρτυνας, Φαιστού, Σφακίων και Γαύδου) και ένας στα Δωδεκάνησα, ο ακριτικός δήμος Μεγίστης (Καστελόριζο).

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μπορούν να (υπο)λειτουργήσουν (δηλαδή, να προχωρήσουν στις απαραίτητες δαπάνες για τη λειτουργία τους) οι συγκεκριμένοι δήμοι το ΥΠΕΣΔΑ πέρασε τροπολογία στο νομο, πλέον, «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», με την οποία η προθεσμία για την κατάθεση και την έγκριση των προϋπολογισμών παρατάθηκε για δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό (σ.σ. φαίνεται ότι στους περισσότερους δεν θα γίνει) οι συγκεκριμένοι δήμοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, δηλαδή σε Μνημόνιο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών και άλλες επιβαρύνσεις για τους δημότες τους.

Τα τρία σενάρια του ΥΠΕΣΔΑ
Προκειμένου, δε, να μην οδηγηθούμε σε αυτές τις ακραίες λύσεις και το Μνημόνιο να είναι λιγότερο επώδυνο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξετάζει τρία σενάρια (ή συνδυασμό τους):

  • Χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δήμων από τα 75 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων
  • Χρηματοδότηση από τον «κουμπάρα» που υποτίθεται ότι διατηρείται στο ΥΠΕΣΔΑ για τους κόκκινους δήμους
  • Χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ο αριθμός των «κόκκινων» δήμων είναι στην πραγματικότητα τριπλάσιος, δηλαδή φτάνει τους 30, ωστόσο, οι υπόλοιποι εμφανίζουν με διάφορα «τρικ» ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Τέλος, η ένταξη σε πρόγραμμα εξυγίανσης ενός «κόκκινου» δήμου, δηλαδή ενός δήμου που δεν ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του σημαίνει μεταξύ άλλων

  • την πραγματοποίηση δαπανών που χαρακτηρίζονται ως ανελαστικές (μισθοδοσία κλπ)
  • υποχρεωτικά μέτρα είσπραξης οφειλών,
  • περιορισμό ακόμη και αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων, 
  • αύξηση των ιδίων εσόδων από τέλη, φόρους και εισφορές,
  • αύξηση του ανωτάτου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (σε ποσοστό ως και 3 τοις χιλίοις) και
  • αύξηση του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων (από 0,5% ως και 2%).
ΚΟΡΥΦΗ