ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Έγκλημα -

Εξαρθρώθηκε δίκτυο που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά σε όλη την Πελοπόννησο

Το δίκτυο αποτελούσαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της επικράτειας

Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιείτο  στην καλλιέργεια κάνναβης και  διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μεταξύ άλλων σε Αχαϊα, Ηλεία προχώρησε η δίωξη ναρκωτικών Καλαμάτας

  Το δίκτυο αποτελούσαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της επικράτειας

Οι εγκληματικές οργανώσεις όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων»  και εξαρθρώθηκαν σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής.

Συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, από τα οποία τα δεκαεννέα (19) είναι μέλη των οργανώσεων

 Η δικογραφία περιλαμβάνει εκατόν τριάντα έξι άτομα πστα οποία αποδίδονται κατηγορίες κυρίως για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

 Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους

 Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβης και ηρωίνης), ναρκωτικά δισκία, λαθραίος καπνός, 6 οχήματα, 60 κινητά τηλέφωνα, 5 ζυγαριές ακριβείας, κυνηγετικά όπλα, χρυσές λίρες και πάνω από (45.000) ευρώ σε μετρητά

 Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από το πρωί της Τετάρτης , ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας  Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Από τους συλληφθέντες, οι δεκαεννέα (19) είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας (1) ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα, από τα οποία τα έξι (6) είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

 

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (φυτειών) και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κάνναβης, βάρους -122- γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους -79,9- γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης.
Εξήντα πέντε (65) φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία.
Λαθραίος καπνός, συνολικού βάρους -1.220- γραμμαρίων.
Πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας και πέντε (5) τριβεία κάνναβης.
Το χρηματικό ποσό των -45.030- ευρώ και είκοσι οκτώ (28) χρυσές λίρες.
Τρία (3) κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο.
Εκατόν εννέα (109) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
Έξι (6) οχήματα.
Εξήντα (60) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
Πέντε (5) μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο (2) σιδερογροθιές και τρεις (3) αστυνομικοί ράβδοι.
Δύο (2) συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού).
Μία (1) φορητή συσκευή επικοινωνίας.
Ένα (1) στυλό με ενσωματωμένη κάμερα.
Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

ΚΟΡΥΦΗ