24 ημέρες απέμειναν μέχρι να στηθούν οι κάλπες Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο αγώνας ανάμεσα στον υποψήφιο της Ν.Δ. Δημήτρη Πτωχό και τον πρώην Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη κορυφώνεται με την κάθε πλευρά να χρησιμοποιεί όσα “εργαλεία” έχει ή μπορεί να δημιουργήσει.
Την τελευταία εβδομάδα εξελίχθηκε ένας “πόλεμος διαρροών” (όπως τον χαρακτήρισε και η “Ελευθερία” της Μεσσηνίας) και από τις δυο πλευρές σχετικά με πραγματικές ή φανταστικές δημοσκοπήσεις. Πιο συγκεκριμένα σε σχόλιο της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” έγινε λόγος για μια δημοσκόπηση στην οποία προηγείται ο Πέτρος Τατούλης. Σε άλλο σχόλιο όμως στην εφημερίδα “Καθημερινή” έγινε λόγος για άλλη δημοσκόπηση στην οποία προηγείται ο κ. Πτωχός.
Σε καμία από τις δυο εφημερίδες δεν έγινε αναλυτική παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, γεγονός το οποίο μας παρέπεμπε σε γνωστές προεκλογικές τακτικές.
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Τελικά, μόλις εχθές εμφανίστηκε δημοσκόπηση από την εταιρεία DATA RC για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του ειδησεογραφικού portal pelop.gr. σχετικά με την πρόθεση ψήφου στην περιφέρεια Πελοποννήσου και εκεί φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του υποψηφίου της Ν.Δ. Δ. Πτωχού τόσο στον πρώτο γύρο όσο και σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο. Ο Π. Τατούλης εμφανίζεται μπροστά στην αναγνωρισιμότητα και στην καταλληλότητα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων τόσο στον πρώτο γύρο (22,2%) όσο και στον δεύτερο (17,1%)
Έτσι λοιπόν στον πρώτο γύρο ο Δ. Πτωχός εμφανίζεται να προηγείται με 31.4% και ακολουθούν οι
- Π. Τατούλης (27,4),
- Μανώλης Μάκαρης (ΣΥΡΙΖΑ - 7.4),
- Νίκος Κουτουμάνος (ΚΚΕ - 5.3%) και
- Δημήτρης Κουτσύλης (ΠΑΣΟΚ- 4.3%)
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΑΣ
Δυο φαίνεται να είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τον υποψήφιο της Ν.Δ. Δημήτρη Πτωχό, με μεγαλύτερο αυτό της χαμηλής αναγνωρισιμότητας και τη στάση του νυν Περιφερειάρχη να ακολουθεί.
Όσον αφορά την χαμηλή αναγνωρισιμότητα αυτή είναι μία αναμενόμενη κατάσταση αφού ο κ. Πτωχός δεν είχε εμπλακεί ο ίδιος στον χώρο της Αυτοδιοίκησης η δε ανακοίνωσή του σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών πριν τις εκλογές δεν βοήθησε την κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά η στάση του νυν Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο οποίος κρατά μια στάση αυστηρής ουδετερότητας “πετώντας όμως διάφορα καρφιά” κατά καιρούς για την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη, δεν βοηθά τον αγώνα του κ. Πτωχού ο οποίος επαφείεται πλέον σε συνεντεύξεις σε Αθηναικά ΜΜΕ και στην υποστήριξη από τους κατά τόπους βουλευτές όπως και τις κομματικές οργανώσεις.
Ένα από τα στοιχεία που μπορούμε να εκτιμήσουμε είναι ότι μια καμπάνια έντασης τις επόμενες εβδομάδες από τον κ. Πτωχό ενδεχομένως να βελτιώσει τα ποσοστά αναγνωρισιμότητας χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι προλαβαίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση.
Τέλος, η καθαρά κομματική φύση της υποψηφιότητας του κ. Πτωχού του δίνει βέβαια την απαραίτητη ώθηση (με δεδομένη και την κυριαρχία της Ν.Δ. στην κεντρική πολιτική σκηνή) από την άλλη πλευρά όμως μια σειρά απρόβλεπτων εξελίξεων τον τελευταίο καιρό (π.χ. πυρκαγιές, ακρίβεια, πλημμύρες κλπ) ενδεχομένως να συγκρατήσουν την ώθηση αυτή.
Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν “βετεράνο” της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, τον πρώην Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος προχώρησε σε σημαντική ανανέωση στο ψηφοδέλτιο του κρατώντας παράλληλα αρκετούς από τους “μπαρουτοκαπνισμένους” των προηγούμενων θητειών.
Πριν έναν περίπου χρόνο σε συνομιλία μας με στενό του συνεργάτη στην Κορινθία υπήρχε η εκτίμηση ότι η νίκη ήταν εφικτή εάν απέναντι βρισκόταν ο νυν Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο μεγαλύτερος προβληματισμός υπήρχε εάν υποψήφιος ήταν ο Κορίνθιος υπουργός Νίκος Ταγαράς.
Η υποψήφιότητα Πτωχού έχει θετικά και αρνητικά για τον Πέτρο Τατούλη.
- Η διαφορά ηλικίας,
- η συστράτευση όλων των κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ. και ενδεχομένως
- μια κούραση του εκλογικού σώματος (είναι η 4η φορά που είναι υποψήφιος)
είναι θέματα που θα πρέπει να αντιπαλέψει.
‘Από την άλλη πλευρά
- η εμπειρία του σε εκλογές,
- η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του αντιπάλου του,
- η στάση του κ. Νίκα και ενδεχομένως
- μια κάποια κυβερνητική φθορά
είναι σημεία επάνω στα οποία ο κ. Τατούλης μπορεί να “πατήσει” και να “χτίσε锨υπό καλές προυποθέσεις.
Για να λέμε την αλήθεια πάντως θα είναι μια δύσκολη μάχη με δεδομένο ότι έχει απέναντί του όλη (σχεδόν) τη Ν.Δ. η οποία έχει χάσει μόνον το 2010 τις εκλογές όταν ο Δημήτρης Δράκος ηττήθηκε από τον Τατούλη ο οποίος είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.’
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
Οι υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που την Κυριακή προσέρχεται σ τις κάλπες για να εκλέξει νέο αρχηγό κατεβαίνει με την υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη, αλλά η κινητοποίηση του (τουλάχιστον στην Κορινθία) δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ενταθεί καθώς πλησιάζουμε στην 8η Οκτωβρίου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα πλησιάσει το ποσοστό που απέσπασε ο Γιώργος Δέδες το 2019 (14,65%) και μάλλον θα πρέπει να εννοηθεί ως επιτυχία εάν το νούμερο είναι απλά διψήφιο.
Το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές είδε μια άνοδο στα ποσοστά του πανελλαδικά παρ’ ολα αυτά στην Περιφέρεια τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Πολλά στελέχη έχουν στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, ενώ ταυτόχρονα δεν παρατηρείται η ίδια κινητοποίηση με αυτήν του Μαίου.
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα έχει μια μικρή άνοδο (από το 4,64% που σημείωσε το 2019 ο Γιάννης Μπουντρούκας) αλλά θεωρούμε ότι απέχει ακόμη ώστε να πούμε ότι πλησιάζει σε διψήφιο ποσοστό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο τελευταίος μήνας πριν τις εκλογές είναι πάντα πυκνότερος από όποια άλλη εποχή μέσα στην τετραετία (ή πενταετία). Με αυτό δεδομένο θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της εκλογικής μάχης και θα σημειώναμε ότι ένα “κλειδί” θα είναι η στάση πολλών οι οποίοι ακόμη εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.
Να θυμίσουμε ότι το 2019 ο κ. Νίκας είχε λάβει 33% στον πρώτο γύρο των εκλογών (με τη Ν.Δ. ακόμη αντιπολίτευση) ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Μαίου το κόμμα έλαβε 44%.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές πιθανώς να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο μεταξύ Πτωχού και Τατούλη και να μην υπάρξει επικράτηση από τον πρώτο.