ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Κόρινθος .. “Ρωγμές” στην παράταξη του Δημάρχου

Κόρινθος .. “Ρωγμές” στην παράταξη του Δημάρχου

Αναστάτωση μετά το "ανακάτεμα της τραπουλας" - Οι επιπτώσεις και το πρόβλημα συνοχής - Η "ποδοσφαιροποίηση" της Αυτοδιοίκησης - Το 48% και το "Να φύγει ο Νανόπουλος"

Μία μόλις εβδομάδα πέρασε από την στιγμή του «ανασχηματισμού» στον Δήμο Κορινθίων και ήδη οι πρώτες «ρωγμές» έχουν εμφανιστεί στην παράταξη του Δημάρχου Νίκου Σταυρέλη. Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Κορινθίων είναι ο μοναδικός Δήμος στην Κορινθία όπου είχαμε αλλαγές στο «κυβερνητικό» σχήμα και μάλιστα πολλές.

Όλες αυτές οι αλλαγές φαίνεται να έχουν δημιουργήσει αναταραχή στην παράταξη του Δημάρχου με πολλά παράπονα και γκρίνιες για τον τρόπο «διανομής» της εξουσίας. Φαίνεται δε, ότι ο Δήμαρχος πήρε τις αποφάσεις του χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με τα πρόσωπα στα οποία προτάθηκαν οι νέες αρμοδιότητες με αποτέλεσμα για αρκετές ημέρες να μην είναι σίγουρο ποιοί θα τις αποδεχθούν ή απορρίψουν

  • Αρχικά ως δυσαρεστημένος φερόταν ο πρώην (πλέον) εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Μποζίκης σχετικά με το νέο ρόλο που του ανατέθηκε σε αντικέιμενο με το οποίο δεν είχε καμία σχέση, μία φήμη που πάντως διέψευσε ο ίδιος με δήλωση του, το ύφος της οποίας όμως την κάνει να μοιάζει σαν να γράφτηκε μέσα από το Δημαρχιακό Μέγαρο.
  • Στην συνέχεια ήταν ο Παναγιώτης Λαμπρινός, (πρώην κι αυτός  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού) στον οποίον ανατέθηκε η θέση του Υπεύθυνου για το Καραναβάλι, μία θέση την οποία ο ίδιος τελικά αρνήθηκε με δήλωσή του, τονίζοντας πάντως την αφοσίωση του στον Δήμαρχο.
  • Μετά είχαμε τους δυο «υποβαθμισμένους» Αντιδημάρχους (Δημήτρη Μανωλάκη και Γεωργία Στριμενοπούλου) για τους οποίους υπήρξε ένα μεγάλο «παρασκήνιο» και οι ίδιοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση με αποτέλεσμα τα σενάρια περί παραίτησης ή παραμονής τους να δίνουν και να παίρνουν.
  • Επίσης, οι προσθήκες στην διοίκηση του Δήμου και μάλιστα σε καθοριστικές θέσεις ατόμων που δεν ήσαν καν υποψήφιοι στις εκλογές (Β. Παπαφωτίου για τεχνικά θέματα και του δικηγόρου Αν. Βαγγόπουλου ως εκπρόσωπος Τύπου) έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες γκρίνιες σε στελέχη που μπορεί να μην εξελέγησαν στις εκλογές του ’23 παρόλα αυτά είχαν κάνει μεγάλο αγώνα για τον Δήμαρχο και τώρα αισθάνονται «ριγμένοι».

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η σύζυγος του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Παν. Νικολόπουλου, η οποία έγραψε στην ανάρτηση του κ. Σταυρέλη σχετικά με την ανακοίνωση των ονομάτων

«κ. Νίκο χωρίς να έχω τίποτα με τον κ. Βαγγόπουλο θέλω να σας ρωτήσω ήταν υποψήφιος σας? Γιατί αφήνετε εξω ανθρώπους όπως ο σύζυγος μου ο οποίος ήταν υποψήφιος σας και βοήθησε τον συνδυασμό σας με 500 και πλέον ψήφους?».

«Ένα δίκιο το έχει» είπαν πολλοί, γνωρίζοντας και τις ικανότητες του κ. Νικολόπουλου.

Η Δημοτική Αρχή πάντως βλέποντας όλη αυτή την «σκόνη» που σηκώθηκε φαίνεται να προσπάθησε να πετάξει αλλού την «μπάλα» βάζοντας σε πρώτη γραμμή επικοινωνιακά για κάποιες ημέρες την βράβευση δυο υπαλλήλων του Δήμου για τους οποίους όλοι είχαν να πουν καλά λόγια, παρόλα αυτά ο κουρνιαχτός δεν κάθεται.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στις εκλογές του 2023 ο συνδυασμός του κ. Σταυρέλη περιελάμβανε (συνολικά) περίπου 300 υποψήφιους εκ των οποίων οι 89 ήσαν στο δημοτικό ψηφοδέλτιο. Είναι λογικό ότι δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες όλων.

Κατά συνέπεια είναι λογικό ότι ο «ανασχηματισμός» αρχικά δείχνει την πρόθεση του Δημάρχου να αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερους υποψήφιους του αναξιοποίητους ή για να το πούμε πιο σωστά .. δυσαρεστημένους (απόδειξη ο μεγάλος αριθμός εντεταλμένων συμβούλων και έμμισθων ή άμισθων ειδικών συνεργατών).

Δεν περνάνε απαρατήρητες βέβαια και οι απευθείας αναθέσεις σε υποψήφίους του συνδυασμού του κατά την πρώτη χρονιά, πρακτική που βέβαια εφαρμόζουν και άλλοι Δήμαρχοι της Κορινθίας.  

Μία άλλη πλευρά δείχνει την πρόθεση του Δημάρχου να καταστήσει σαφές ότι είναι ο ίδιος ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» και όποιος δεν υπακούει (ή σε πολιτικούς όρους ... δεν εκτελεί σωστά το έργο του) αποπέμπεται.

Είναι οφθαλμοφανής πλέον βέβαια και η διάθεση του να «παγιώσει» ή/και να διευρύνει την απήχηση του στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο (κάτι που ήταν συγκυριακό στις εκλογές του 2023) ασχέτως εάν αυτό «πυροδοτήσει» δυσαρέσκειες στο «κεντροαριστερο» κομμάτι της παράταξης.

Σε επικοινωνιακό καθαρά επίπεδο όλες αυτές οι αλλαγές δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την αποτελεσματικότητα του δικού του έργου σε αυτό των Αντιδημάρχων οι οποίοι δεν κάνουν καλά το έργο τους και κατά συνέπεια είτε αποπέμπονται ή μετακινούνται.

Βέβαια, δεν υπάρχουν ιδανικές επιλογές που είτε θα «θεραπεύσουν» τα πάντα ή που θα δώσουν στον Δήμαρχο ένα πλεονέκτημα το οποίο θα είναι μη αναστρέψιμο για τον όποιον διεκδικητή του Δήμου την επόμενη φορά. Ο Δήμαρχος με τις επιλογές του επέλεξε τα τιμήματα που θέλει να πληρώσει με το όποιο κόστος συνεπάγονται αυτές.

Η «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πριν μία 30ετία στον χώρο του ποδοσφαίρου «κουμάντο» έκαναν οι πρόεδροι των ομάδων και όποιος ποδοσφαιριστής δεν συμμορφωνόταν έβλεπε την καριέρα του να τερματίζει. Τα χρόνια πέρασαν και μετά ήρθε οι σειρά των «γκουρού-προπονητών» και όποιοι παίχτες διαφωνούσαν μαζί τους έβλεπαν την πόρτα της εξόδου. Φτάσαμε και στην σημερινή εποχή όπου «κουμάντο» κάνουν οι ποδοσφαιριστές.πόσω μάλλον όταν πρόκειται για πρωτοκλασάτους αστέρες, οπότε πρόεδροι και προπονητές κοιτάζουν να μην τους στεναχωρούν γιατί ενδέχεται να μην παίζουν και να κάθονται επάνω στον μισθό τους ή να μεταπηδήσουν στον αντίπαλο. Σήμερα, η αξία κάθε ποδοσφαιριστή είναι μεταβλητή από μήνα σε μήνα και κάθε προσφορά απόκτησής του πρέπει να περιλαμβάνει και μπόνους πέραν του μισθού.

Κάτι παρόμοιο παρατηρείται την τελευταία δεκαετία και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει καλύτερη περίπτωση προς εξέταση από αυτήν του πρώην Δημάρχου Κορινθίων Βασ. Νανόπουλου ο οποίος θεωρώντας ίσως ότι ακόμη βρισκόμαστε στην εποχή των «προέδρων» και των “managers” δεν είχε πρόβλημα να συγκρουστεί με σειρά «πρωτοκλασάτων» στελεχών τα οποία βέβαια στο τέλος κατέληξαν στην απέναντι πλευρά και ο ίδιος έχασε τις εκλογές.

Και ας μην ξεχνάμε ότι το να χάσει Δήμαρχος πρώτης θητείας εκλογές είναι «επίτετυγμα».

Κάθε στέλεχος λοιπόν, δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, ειδικός συνεργάτης, εντεταλμένος σύμβουλος, αποτυχών υποψήφιος ακόμη και ομάδες πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων μέσα σε μιαν παράταξη (και ειδικά μία που δεν έχει κομματικό πρόσημο) έχουν μια συγκεκριμένη και μεταβλητή αξία μέσα σε αυτήν την πολιτική «αγορά» (σε ένα transfer market – βάλτε μέσα και δημοσιογράφους, ΜΜΕ, ιστοσελίδες, κλπ) αναλόγως των ψήφων που φέρνουν ή των «γνώσεων» ή της επιρροής που κατέχουν οπότε κάθε «μεταγραφή» ή «αποπομπή» ή «μετακίνηση» έχει μιαν επίπτωση όχι μόνον ως προς το όφελος αλλά και ως προς το «κόστος ευκαιρίας» (δηλ. να βρεθεί με τους «απέναντι»).

Ο κ. Σταυρέλης πρέπει να το γνωρίζει καλά όλο αυτό αφού και ο ίδιος κάποια στιγμή «μέτρησε» την (πολιτική) αξία του, «αποσχίστηκε» από τον Αλ. Πνευματικό και έγινε ο ίδιος «οι απέναντι».

Έχουμε πολλά επιπλέον παραδείγματα τόσο από τον Δήμο Κορινθίων όσο και από άλλους όπου στελέχη εκλέχθηκαν την μία θητεία με τον έναν Δήμαρχο, την επόμενη με τον άλλον και ίσως και μια τρίτη και πάλι με τον πρώτον ή κάποιον άλλο. Είναι κοινό μυστικό βέβαια ότι οι «μεταγραφές» ή η παραμονή τους σε μια παράταξη δεν γίνονται χωρίς «αντίτιμο» (όποιας μορφής κι αν είναι αυτό).

Η ΣΥΝΟΧΗ

Ένα άλλο παράδειγμα «ποδοσφαιροποίησης» είναι η συνοχή κάθε παράταξης. Στο παρελθόν οι ποδοσφαιριστές έλεγαν ότι ήθελαν να παίζουν για την «φανέλα» της ομάδας και οι περισσότεροι διένυαν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους σε μιαν ομάδα. Σήμερα, οι περισσότεροι πάνε κι έρχονται από την μια ομάδα στην άλλη και σίγουρα δεν παίζουν για την «φανέλα» αλλά για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τον μισθό.

Στην αυτοδιοίκηση αυτό το επίπεδο συνοχής (κατά to παρελθόν) το εξασφάλιζε (κατά βάση) η κομματική ταυτότητα της πλειοψηφίας των στελεχών κάθε παράταξης. Η «φανέλα» με δυο λόγια. Τώρα που τα κόμματα έχουν απαξιωθεί σχετικά, αυτό φαίνεται δύσκολο προς επίτευξη.

Είχαμε επισημάνει από προηγούμενες αναλύσεις, ότι η παράταξη του κ. Σταυρέλη έχει θέμα συνοχής. Δεν είναι μια μομφή αλλά μια πραγματικότητα. Και για να το πούμε και πρακτικά. Το κυριότερο συνεκτικό στοιχείο στην παράταξη του στις εκλογές του 2023 πέραν οποιουδήποτε άλλο ήταν ένα... «Να φύγει ο Νανόπουλος»

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Γιατί τα λέμε όλα αυτά;;  Παρακολουθούμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παράταξη του Δημάρχου κ. Σταυρέλη και αρχίζει να μας θυμίζει (σε «μικρογραφία» βέβαια) την περίπτωση του κ. Νανόπουλου.

Ο κ. Σταυρέλης έχει δείξει από την εποχή που ήταν συνεργάτης του πρώην Δημάρχου Αλ. Πνευματικού μέχρι και τώρα ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί ή να «καταγγείλει» ή να υποβαθμίσει όσους βρίσκονται (ή υποψιάζεται ότι βρίσκονται) απέναντί του.  Σίγουρα ο Δήμαρχος είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος παράγοντας και η νίκη του στις εκλογές το αποδυκνείει σε μεγάλο βαθμό.

Η δική μας μικρή εμπειρία μέσα από την παρατήρηση 25 χρόνων στα «κοινά» της Κορινθίας έχει δείξει ότι οι επιτυχίες και οι νίκες (πλέον) βγαίνουν κατά πλειοψηφία από τις «συνθέσεις» μέσα στην κοινωνία (ή για να το πούμε πιο σωστά στο transfer market), οι δε συγκρούσεις πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Είναι στρατηγικής σημασίας η επιλογή αντιπάλου και σίγουρα η δημιουργία πολλών δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Οι νίκες θέλουν μυαλό πλέον και όχι γροθιές. Αυτές ήσαν καλές για προηγούμενη εποχή όπου τα πάθη κυριαρχούσαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα λέμε όλα αυτά, διότι έχουμε ακούσει πολλές φορές τον Δήμαρχο να καμαρώνει για το 48% των εκλογών. Σίγουρα είναι ένα καταγεγραμμένο πλέον επίτευγμα. Παρόλα αυτά, επιμένουμε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκυριακό. Δεν το κάνουμε για να μειώσουμε την αξία της νίκης του. Όμως εάν ο Δήμαρχος νομίζει ότι εξαιτίας του ποσοστού, και της ανυπαρξίας (προς το παρόν) έτερου «πόλου» μπορεί να συμπεριφερθεί όπως ο κ. Νανόπουλος εικάζουμε ότι θα έχει και την τύχη του τελευταίου.

Τέλος, επειδή κάποιοι θα πουν ότι σημασία μπορεί να έχει το προεκλογικό πρόγραμμα ή/και το έργο κάποιου Δημάρχου μέσα σε μια θητεία, θα παραθέσουμε την άποψη ενός άλλου παράγοντα της Κορινθίας ο οποίος έχει την (κυνική ίσως) άποψη ότι τίποτα από αυτά δεν μετρά καθοριστικά, παρά μόνον ποιοί έρχονται μαζί σου. Εξαιρουμένων βέβαια εξαιρετικών γεγονότων ή αποφασιστικής σημασίας ... αστοχιών.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ