M0a37f6061e36f18270dc8d5cb34f6b889
Η επόμενη ψηφιακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων) και ώρα 18:00 και επικεντρώνεται στη Λίμνη Στυμφαλία και σε πτυχές του πολιτισμού της περιοχής. Η πρώτη ψηφιακή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ήταν αφιερωμένη στην Λίμνη Παμβώτιδα και τον πολιτισμό της περιοχής των Ιωαννίνων.
Στόχος των τεσσάρων διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν συνολικά είναι να προσεγγίσουν το περιβάλλον δύο λιμνών της χώρας, της Παμβώτιδας και της Στυμφαλίας, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Οι δύο λίμνες παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά ειδικών επιστημόνων και χρησιμοποιούνται ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση και του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Το πρόγραμμα της συνάντησης διαμορφώνεται ως εξής:
18:00 -18:15 Εισαγωγικές ομιλίες φορέων
18:15-18:35 Οι λίμνες και η ζωτική σημασία τους για τη ζωή, την ευημερία και την υγεία του Πλανήτη. Ο πλούτος των υγροτόπων της Ελλάδας
Ελένη Φυτώκα, Δρ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Υπεύθυνη Απογραφών Φυσικών Περιοχών ΕΚΒΥ
18:35-18:55 Αρχαία Στύμφαλος: Η πόλη των Θεών και των Υδάτων
Παναγιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας
18:55-19:05 Προβολή αποσπάσματος από το βίντεο της έκθεσης «Ο έκτος άθλος» με ζωγραφικά έργα του Γιώργου Παστάκα, την ποιητική αφήγηση του Γιώργου Μανιώτη και τη μουσική επένδυση του Γιώργου Κουμεντάκη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE – STYMFALIA
19:05-19:25 Στυμφαλία: Ο μύθος και η πραγματικότητα
Βαγγέλης Παππάς, Βιολόγος, MSc Οικολογικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος
19:25-20:00 Ερωτήσεις-Συζήτηση
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνάντηση στο επίσημο κανάλι του ΠΙΟΠ ΕΔΩ.