Ανοδική πορεία ακολουθεί η ετήσια κατανάλωση πυρηνελαίου που έχει ξεπεράσει στη χώρα μας τους 10.000 τόνους, με την οικονομική κρίση να παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήση του και σε οικιακό επίπεδο.
Από το πυρηνελαιουργείο της ΕΛΣΑΠ, ο Μανώλης Γιαννούλης, που είναι μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), πρόεδρος του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος (ΣΠΕΛ) και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), αναφερόμενος στην πορεία του πυρηνελαίου, εξηγεί:
«Η περσινή χρονιά ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής, με αποτέλεσμα μια μικρή άνοδο της τιμής. Η δε εκτόξευση της τιμής που καταγράφηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας εφοδιασμού της αγοράς με εμπόρευμα. Πλέον, αυτές οι συνθήκες δεν υφίστανται και ελπίζουμε ότι θα δούμε το ίδιο και στο πυρηνέλαιο. Το ελαιόλαδο θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα φέτος. Οι εκτιμήσεις για το πυρηνέλαιο είναι ότι θα δούμε χαλάρωση των τιμών μόλις ξεκινήσει η παραγωγή».
Ειδικότερα, και όσον αφορά την περιφέρεια, ο κ. Γιαννούλης τονίζει ότι «η Πελοπόννησος, μαζί με την Κρήτη, είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Φέτος, η Πελοπόννησος θα έχει μία πολύ καλή έως εξαιρετική ελαιουργική χρονιά. Οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας έχουν μια εξαιρετική παραγωγή, η Αχαΐα πάρα πολύ καλή, ενώ η Κορινθία και η Αργολίδα καλές. Είναι αδύνατον να προβλέψουμε αυτήν τη στιγμή την τιμή του πυρηνελαίου, αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι το ενεργειακό κόστος».