ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Το “ελληνικό Θιβέτ” βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία. Περιήγηση ανάμεσα στις βουδιστικές στούπες (video)

Το “ελληνικό Θιβέτ” βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία. Περιήγηση ανάμεσα στις βουδιστικές στούπες (video)

Στις πλαγιές του Μαύρου Όρους στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται το “ελληνικό Θιβέτ”. Πρόκειται για το μοναδικό μέρος στον ελλαδικό χώρο που μπορεί να περπατήσει κανείς ανάμεσα σε βουδιστικές στούπες.

Όλα ξεκίνησαν το 1975, όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για τον βουδισμό προσκάλεσαν τον βουδιστή Λάμα Όλε Νύνταλ  να τους επισκεφτεί και να διδάξει. Το 1987, ο  Νύνταλ και η σύζυγός του, Χάνα, επισκέφτηκαν την περιοχή, μαγεύτηκαν απ’ την θέα του Κορινθιακού κόλπου και την γαλήνη του ορεινού πεδίου και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα κέντρο διαλογισμού.

Τα έργα ξεκίνησαν δύο δεκαετίες αργότερα και τον Αύγουστο του 2010 εγκαινιάστηκε το “βουδιστικό κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν” και η Καλατσάκρα Στούπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος, το κέντρο είναι τμήμα της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, η οποία αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού και εστιάζει στο διαλογισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος, το κέντρο είναι τμήμα της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, η οποία αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού και εστιάζει στο διαλογισμό.

H Στούπα Καλατσάκρα – αρχιτεκτονική δομή σαν ανάχωμα που γύρω της έχει έναν ξύλινο διάδρομο και περιεχέι κειμήλια, μικρά αγαλματίδια Βουδιστών καθώς και τις στάχτες των μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί

 

 Η Στούπα Καλατσάκρα και οι άλλες 8 στούπες

Το κύριο μνημείο που δεσπόζει στην ορεινή περιοχή είναι η Στούπα Καλατσάκρα ή “τροχός του χρόνου”, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά.

Στον Βουδισμό ο όρος “καλατσάκρα” χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια πολύ περίπλοκη διδασκαλία και πρακτική στο Θιβέτ ενώ φαίνεται να αποτελεί μία από τις σπανιότερες μεθόδους διαλογισμού.

Εκτός, όμως, από την Καλατσάκρα, στον ανοιχτό χώρο του κέντρου, μπορεί να περιπλανηθεί κανείς ανάμεσα σε οχτώ διαφορετικού τύπου Στούπες.

Οι τυπικοί βωμοί με το λευκό χρώμα και το χρυσό άνω τελείωμα, αρχικά μοιάζουν ίδιοι. Ωστόσο, με μια δεύτερη ματιά, φαίνεται πως τα κοινά στοιχεία τους περιορίζονται στο κάτω και πάνω μέρος.

Το μεσαίο τμήμα είναι πάντα διαφορετικό και είναι αυτό που καθορίζει την διαφορετικότητα της κάθε Στούπας, τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και προς τη σημασία της.

Οι οκτώ στούπες της ορεινής Κορινθίας. Το κύριο σώμα της στούπας έχει την μορφή καμπάνας, ως σύμβολο της πλήρους σοφίας του Βούδα και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή-προσευχή

Στο κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν βρίσκονται οκτώ Στούπες:

Η Στούπα του Λωτού, που συμβολίζει τη γέννηση του Βούδα

Η Στούπα της Φώτισης ή της Υπερνίκησης Όλων των Εμποδίων, που εκφράζει την απόσυρση των τελευταίων πέπλων του πνεύματος του Βούδα, το βράδυ πριν φτάσει στη φώτιση

Η Στούπα της Σοφίας ή των Δεκαέξι Πυλών, που αναφέρεται στις διδασκαλίες του Βούδα σχετικά με τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες

Η Στούπα των Θαυμάτων

Η Στούπα της Καθόδου από τον Παράδεισο Τουσίτα με τα πολλά σκαλοπάτια, στον οποίο ο Βούδας έδωσε διδασκαλίες στη μητέρα του

Η Στούπα της Συμφιλίωσης ή της Ενότητας, που χτίστηκε για να εορταστεί η συμφιλίωση με τον ξάδερφο του Βούδα Ντεβάντατα έπειτα από κάποιες δυσκολίες που προκλήθηκαν

Η Στούπα της Ολοκληρωτικής Νίκης, που συμβολίζει την κατά τρεις μήνες παράταση της διάρκειας της ζωής του Βούδα έπειτα από παράκληση των μαθητών του

Η Στούπα Παρινιρβάνα, που συμβολίζει το πέρασμα του Βούδα στην Παρινιρβάνα, δηλαδή στη νιρβάνα που συμβαίνει μετά το θάνατο του σώματος κάποιου, που έχει επιτύχει νιρβάνα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στον Βουδισμό η Στούπα χρησιμοποιείται κυρίως για περισυλλογή – προσευχή ενώ μπορεί να περιέχει κειμήλια, μικρά αγαλματίδια βουδιστών καθώς και τις στάχτες μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί. Πιστεύεται ότι αυτές οι κατασκευές “εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του”.

www.mixanitouxronou.gr

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ