Η Σιδερώνα, λοιπόν, ανήκει στο νομό Κορινθίας και είναι ένα πολύ μικρό και φυσικά ακατοίκητο νησάκι το οποίο βέβαια αποτελεί δέλεαρ για πολλούς ώστε να το προσεγγίσουν με σκάφος και να κάνουν βουτιές στα γαλάζια νερά του.
Ωστόσο ένας μύθος που το συνοδεύει, κάποτε αποτελούσε τρόμο για όσους τον άκουγαν νομίζοντας ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία. Τα γεγονότα που αποδείχθηκαν μύθος εξελίχθηκαν το 1846 στην Κορινθία. Τι ακριβώς συνέβη;
Σε αυτό το νησάκι, τη Σιδερώνα το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο έγινε γνωστό καθώς όπως ειπώθηκε εκεί εμφανίστηκαν… βρικόλακες!
Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, όμως και πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη; Ήταν όταν τρεις άνδρες μέθυσαν και στη συνέχεια μπήκαν σε μία βάρκα. Έπεσαν όμως σε μια καταιγίδα και πνίγηκαν καθώς δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη βάρκα. Τα ακόμη χειρότερα ήρθαν όταν αποφάσισαν να τους θάψουν οι οικείοι τους και αντιμετώπισαν αντιδράσεις αφού σύμφωνα με μία παλιά δεισιδαιμονία όσοι πνίγονται στη θάλασσα γίνονται βρικόλακες όταν θάβονται στη στεριά.
Οι οικογένειες, λοιπόν, αποφάσισαν κρυφά να τους θάψουν στο νησί Σιδερώνα. Όταν μετά από λίγο καιρό μαθεύτηκε τι είχαν κάνει οι κάτοικοι του χωριού ξεσηκώθηκαν. Διέδωσαν, λοιπόν, ότι οι πνιγμένοι άνδρες έγιναν βρικόλακες και ανέβηκαν στο Σοφικό για να τρομάξουν τους κατοίκους.
Ειδοποιήθηκε μέχρι και η Ιερά Σύνοδος
Το συμβάν όμως δεν έμεινε σε τοπικό επίπεδο αλλά έφτασε ακόμη πιο ψηλά. Αφού αναστατώθηκαν οι αρχές από τις μαρτυρίες των κατοίκων, ειδοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος. Στο νησί έφτασε ο τότε επίσκοπος Αιγίνης για να κάνει αγιασμούς, ευχέλαια και εξορκισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το συμβάν υπάρχει στα γενικά αρχεία του κράτους σχετική αναφορά του αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Μαθά προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1848.
Σήμερα πάντως το νησί Σιδερώνα δε θυμίζει σε τίποτα ιστορίες με βρικόλακες και νεκρούς και αποπνέει μια όμορφη ατμόσφαιρα προκαλώντας κάποιον να βουτήξει στα νερά του…