Αρχικά, οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ ανέδειξαν το νερό ως επικίνδυνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος Λουτρακίου να εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του ΠΑΚΟΕ, ο οποίος με τη σειρά του ανταπάντησε στον δήμαρχο.
Η ανακοίνωση του δήμου
«Εκδικάστηκε την 23η Νοεμβρίου 2022, ενώπιον της κυρίας Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, κατά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.ΚΟ.Ε.).
Ο Δήμος και η ΔΕΥΑ, με το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, ζητούσαν να αποσυρθεί άμεσα από το ΠΑΚΟΕ, το ψευδέστατο, επιτηδευμένο, συκοφαντικό και αναληθές δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις 2-11-2022 στην ιστοσελίδα του, σχετικά με την ποιότητα ύδατος στην πόλη του Λουτρακίου, το οποίο χαρακτήρισε ως δήθεν καρκινογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Λουτρακίου.
Ήδη, με ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προηγήθηκε του Δικαστηρίου αυτού, σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις ενώθηκαν και συστρατεύτηκαν, αποφασίζοντας ομόφωνα να εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε εκείνους που έχουν ως αποκλειστικό τους σκοπό να βλάψουν την φήμη του νερού της πόλης του Λουτρακίου και κατ’ επέκταση την οικονομία, την πρόοδο και την ανάπτυξή της.
Για τον λόγο αυτό, το δυναμικό παρόν έδωσαν στο Δικαστήριο, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων τοπικών φορέων, στηρίζοντας έμπρακτα τις δικαστικές αυτές ενέργειες.
Στην ακροαματική διαδικασία, τοποθετήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης, όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κα. Πρωτοπαππά Μαρία, κ. Λογοθέτης Κωνσταντίνος και κ. Ζερβός Κωνσταντίνος.
Μάλιστα οι ανωτέρω επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, είχαν ενεργή νομική συμμετοχή ενώπιον του Δικαστηρίου, καθώς άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου και της ΔΕΥΑ, εκπροσωπούμενοι νομικά από τον δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει οριστεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Λουτρακίου στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Τη νομική εκπροσώπηση αντίστοιχα της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, ανέλαβε ο πληρεξούσιος δικηγόρος και νομικός σύμβουλός της κ. Γεώργιος Πέτρου.
Επίσης, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου και της ΔΕΥΑ, άσκησε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της κ. Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.
Μετά από μία πολύωρη διαδικασία, στην οποία εκτέθηκαν όλα τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι το νερό της πόλης του Λουτρακίου είναι απολύτως κατάλληλο, στις 24/11/2022, εκδόθηκε η απόφαση της κ. Προέδρου του Δικαστηρίου, η οποία έκανε ΔΕΚΤΟ το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής και διατάσσει το ΠΑ.ΚΟ.Ε. να αποσύρει το δημοσίευμα του, που αφορά στην ποιότητα του νερού της πόλης του Λουτρακίου.
Με τον πιο εμφαντικό τρόπο, δικαιώνεται πλήρως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, δίνοντας έτσι για μία ακόμη φορά, ηχηρή απάντηση απέναντι στα επικίνδυνα και ανυπόστατα αυτά δημοσιεύματα, αλλά και ένα ισχυρό ράπισμα απέναντι στις αναλήθειες και στα στοχευμένα ψεύδη.
Η απόφαση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το νερό του Λουτρακίου, είναι ποιοτικό, κατάλληλο για χρήση και πόση και πιστοποιεί ότι για την διαφύλαξή του, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα καταλληλόλητας και προστασίας του, καταρρίπτοντας συγχρόνως τα μυθεύματα και τα παραπλανητικά δημοσιεύματα του ΠΑ.ΚΟ.Ε.
Με γνώμονα το δημοτικό συμφέρον και την ασφάλεια των δημοτών αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της φήμης του νερού της πόλης του Λουτρακίου, ο κοινός αγώνας όλων των δημοτικών παρατάξεων καθώς και όλων των αρμοδίων φορέων για την καταπολέμηση κάθε είδους προσβολής του φυσικού μας πλούτου, θα συνεχιστεί αμείωτα, μέχρι τέλους.
Αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι μέσα από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα για να πλήξουν τον Δήμο μας».
Η απάντηση του ΠΑΚΟΕ
ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ;
Να ζητάς με ασφαλιστικά μέτρα, τα έξοδα των οποίων πληρώνουν οι δημότες σου, να σιωπήσουμε;
Να ζητάς να μην ενημερώνουμε τον κόσμο για ένα θέμα ζωτικής σημασίας, όπως είναι το πόσιμο νερό, τη στιγμή που σχεδόν κανένας δήμος δεν ενημερώνει τους πολίτες του;
Να ζητάς μετά από 43 χρόνια αγώνων και παρεμβάσεων να σταματήσουμε να φωνάζουμε για την καλύτερη ποιότητα ζωής των Ελλήνων;
Να ζητάς να μην ξανακάνουμε έρευνες για το νερό της περιοχής σου, χωρίς την έγκρισή σου;
Να ζητάς ως αποζημίωση 5.000 ευρώ για την εγκληματική αδιαφορία που δείχνεις για την υγεία των δημοτών σου;
Να μη γνωρίζεις ότι το εξασθενές χρώμιο στο νερό, που πουλάς στους πολίτες του Δήμου σου, είναι επικίνδυνο τοξικό και καρκινογόνο;
Να αγνοείς την ουσιαστική διαφορά μεταξύ του ολικού και του εξασθενούς χρωμίου;
Να μην πιστεύεις ότι συμβάλεις με τις πράξεις σου αυτές στην καταστροφή του πλανήτη και στα φοβερά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής;
Να ζητάς από τους Δημότες σου χρήματα για το νερό που καταναλώνουν, όταν η μεγάλη πλειοψήφία τους πίνει εμφιαλωμένο από άλλες περιοχές της χώρας;
Να παραγνωρίζεις το γεγονός ότι μόνο το 2022 πραγματοποιήσαμε έρευνες για το πόσιμο νερό σε άλλους 18 Δήμους στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου, όπου τους ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πρόκλησης ανησυχίας ούτε στη Δημοτική αρχή ούτε στους πολίτες;
Γιατί άραγε δεν ενοχλείται κανένας τόσο πολύ όσο εσύ, αν και έχουμε δημοσιεύσει επτά δελτία τύπου από 02/11/2022 και δεκατρία τον Οκτώβριο για πόσιμο νερό σε άλλους δήμους, στα οποία κανείς δεν αντέδρασε!!!
Γιατί δεν αναφέρεις ποτέ ότι το 2009 ανέθεσατε με τη ΔΕΥΑΛ στο ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ (του ομίλου ΠΑΚΟΕ) να συνεργαστεί με το ΙΓΜΕ με θέμα τη μελέτη υγειονομικής αναγνώρισης και καταγραφής πιέσεων των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ, ενώ και το 2013 αναθέσατε στο ΙΓΜΕ ειδική διερευνητική μελέτη της ποιότητας των υδάτων των γεωτρήσεων και πηγαδιών της περιοχής, λόγω «ιδιαίτερων ανησυχιών που εκφράστηκαν από κατοίκους της περιοχής Σχίνου του Δήμου Λουτρακίου»;
Γιατί δεν αναφέρεις ποτέ τα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, «δραματικές θα λέγαμε, καταγράφηκε τιμή περιεκτικότητας 460 μg/l»;
Ποιό πανικό στην τοπική κοινωνία και ποιά «άνευ ετέρου καταβαράθρωση της εν γένει ανάπτυξης στην περιοχή του Λουτρακίου» προκάλεσε άραγε το δελτίο τύπου μας; Είχε πλέον των 12.000 αναγνώσεων, απήχηση σε 9.000 και αλληλεπίδραση με 2.250 αναγνώστες, όλα με θετικά σχόλια.
Το αποτέλεσμα αυτού του δελτίου τύπου; Οι πολίτες ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ! Δεν πανικοβλήθηκαν…..! Για ποιά ελευθερία του Τύπου μιλάμε; Οι δημότες σου περιμένουν απαντήσεις στα παραπάνω”.
Οι πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι τη διαμάχη, που αφορά το νερό, ένα δημόσιο αγαθό.