ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Η τοπική ιστορία της Βόχας σε 624 σελίδες

Η τοπική ιστορία της Βόχας σε 624 σελίδες

200 χρόνια μετά την Μεγάλη Επανάσταση του 1821 παρουσιάζονται σε μια μελέτη από τον Κων/νο Σχοινοχωρίτη σημαντικά τεκμήρια και πληροφορίες για τα χωριά μας και τους κατοίκους τους πριν το 1821, στην Επανάσταση και μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Η Βόχα στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας 1821-1844 (σκληρόδετη έκδοση)

ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗΣ Σ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΧΡ. ΞΕΝΟΦΩΝ

Κωδ. Πολιτείας: 7386-0012

Την 25η Μαρτίου του έτους 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Μεγάλη Εξέγερση των Ελλήνων το έτος 1821 εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης μέχρι την τελική νίκη των Ελλήνων ο Αγώνας του Έθνους υπήρξε συνεχής, αδιάκοπος, δύσκολος και αιματηρός, καταγράφοντας θυσίες, ηρωισμούς, νίκες αλλά και ήττες.

Άλλωστε το 1821 δεν ήταν η πρώτη φορά που οι υπόδουλοι Έλληνες εξεγείρονταν και επαναστατούσαν. Συνολικά από το έτος 1481 μέχρι το έτος 1821 έχουν σημειωθεί 124 εξεγέρσεις. Η τελευταία μεγάλη εξέγερση του 1821 έλαβε γρήγορα χαρακτηριστικά Εθνικού Πολέμου και οδήγησε στην Ελευθερία των Ελλήνων.

Σήμερα οι νέοι διδάσκονται ελάχιστα για το 1821 στα σχολεία. Από την άλλη η γνώση για ζητήματα τοπικής ιστορίας απουσιάζει παντελώς.

Επομένως, η επαφή, η διδασκαλία και η γνώση της ιστορίας που κουβαλά ένας τόπος μπορεί να συμπληρώσει τη γενικότερη ιστορία. Η τοπική ιστορία είναι αυτή που παρέχει γνώσεις για το ιστορικό περιβάλλον της ιδιαίτερης Πατρίδας μας και μας βοηθά να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας, τα έργα τους, τις ιστορικές μας ρίζες και τη γη που κατοικούμε.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος τη τοπικής ιστορίας είναι διαφωτιστικός και ερμηνευτικός, έτσι ώστε να έρθουν στην επιφάνεια αλήθεις και γνώσεις ξεχασμένες, να εξηγηθεί καλύτερα το παρόν και να σηματοδοτηθεί το μέλλον.

Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης η οποία συμπεριλαμβάνει αρμονικά την ενίσχυση και τη τόνωση της εθνικής συνείδησης, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζούμε. Ένας τόπος, μια κοινωνία πολιτών, ένα Έθνος οφείλει και πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του και να τιμά τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας μας.

Είναι γεγονός ότι στην Ιστορία του 1821 δεν έχει αποδοθεί η πραγματική ιστορική αλήθεια είτε λόγω απουσίας έρευνας είτε λόγω σκοπιμοτήτων κάποιων να εξάρουν τη συμβολή στον Αγώνα του 1821 του τόπου καταγωγής τους.

Ο σημερινός πολίτης της Βόχας αγνοεί το τι έγινε, πώς έγινε, γιατί έγινε, από ποιους έγινε και ποια σημασία είχε αυτό που έγινε το 1821. Η παρούσα ιστορική μελέτη επιχειρεί να καταγράψει και να παρουσιάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που στάθηκε εφικτό να εντοπιστούν, να συγκεντρωθούν, να ταξινομηθούν και να εξεταστούν για την περιοχή της Βόχας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά τη χρονική περίοδο 1821-1833, δηλαδή από την κήρυξη της Επανάστασης το 1821 μέχρι την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδος με τον ερχομό του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα, υιού του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α'.

Η μελέτη - έρευνα ωστόσο περιλαμβάνει δεδομένα που καλύπτουν και την περίοδο 1833-1881 (επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843, κατάλογος απογραφής γεωργών δήμου Κορίνθου 1856, εκλογικοί κατάλογοι 1881 κ.ά.).

Το ανά χείρας ιστορικό έργο παρέχει την ευκαιρία να παραδοθούν στη δημοσιότητα άγνωστα στοιχεία για τη Βόχα για τη υπό εξέταση χρονική περίοδο μέσα από πρωτογενές ιστορικό αρχειακό υλικό.

Επιπλέον, με την εργασία αυτή προστίθεται μία ακόμα σελίδα στην υπάρχουσα ελληνική βιβλιογραφία και προσφέρεται η δυνατότητα στον ερευνητή του μέλλοντος να εντρυφήσει περισσότερο στην πλούσια τοπική ιστορία της Βόχας και της Κεντρικής Κορινθίας γενικότερα. (Από τον πρόλογο των συγγραφέων)

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ