Το Έργο Λιμένα και Οικισμού Λεχαίου (ΕΛΟΛ) αφορά την έρευνα, ανασκαφή και μελέτη των εδαφικών εγκαταστάσεων και του οικισμού του κύριου λιμένα της Κορίνθου, ενός από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Αρχαίας Μεσογείου.
Το ΕΛΟΛ είναι μια συνεργασία μεταξύ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γεώργιου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Διευθυντή της Εφορείας Κορίνθου, και του Δρ. Πολ Ντ. Σκόττον, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, Long Beach.
Η εργασία ξεκίνησε το 2014 με αεροφωτογραφική έρευνα του χώρου και την ολοκλήρωση ενός υψηλής ανάλυσης, τρισδιάστατου φωτογραμμετρικού μοντέλου του. Αυτό το μοντέλο, σε συνδυασμό με εικόνες από δορυφόρο και το Google Earth, παρείχε σημαντικά δεδομένα για τον σχεδιασμό της πρώτης φάσης ανασκαφής. Η ανασκαφή ξεκίνησε σε τρεις περιοχές το 2016 και συνεχίστηκε μέχρι το 2018.
Στην Περιοχή Α βρίσκεται μια στοά (πορτικός) με τουλάχιστον τρία δωμάτια που χρονολογούνται από τον δεύτερο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Ο σκοπός του κτιρίου είναι αβέβαιος, αλλά στην τελική του φάση, περίπου 5ος-6ος αιώνας μ.Χ., άποικοι είχαν εγκατασταθεί στουλάχιστον ένα από τα δωμάτια.
Η δομή στην Περιοχή Β έχει τουλάχιστον δύο φάσεις και χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία τροφίμων, την κατασκευή και τον θησαυρό των 117 νομισμάτων που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η Περιοχή Γ φιλοξενεί την πιο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.
Εκεί βρίσκεται μια μεγάλη ρωμαϊκή αστική βασιλική με δύο σημαντικές φάσεις, αυγουστιανή και νερονιανή/φλαβιανή.
Αυτή η αστική βασιλική είναι η τέταρτη που έχει βρεθεί στην Κόρινθο και στον λιμένα της, ένας αριθμός που υπερβαίνει μόνο τη Ρώμη.
Επιστημονικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη στους τομείς της γεωμορφολογίας, της αρχαιοβοτανικής, της ανάλυσης των ζώων και της γεωλογίας.
Η ανασκαφή βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη δεύτερη φάση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των προσπαθειών μέχρι σήμερα.