ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Κτηματολόγιο:  Παράταση μέχρι τις 3 και 13 Μαϊου στην Κορινθία

Στην Κορινθία η παράταση ισχύει για τις περιοχές υπο κτηματογράφηση, όπως περιγράφονται μέσα στο άρθρο υπό στοιχεία Α) μέχρι τις 13 Μαϊου, ενώ για τις περιοχές υπό στοιχεία Β) η παράταση ισχύει μέχρι τις 3 Μαϊου

της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Δικηγόρου
http://pepistavropoulou.gr/kthmatologio-2019-korinthia/

Καλέστε μας για τηλ. ραντεβού στο 6932 581 381

Παράταση για τις αιτήσεις του κτηματολογίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Στην Κορινθία η παράταση έχει δοθεί για τους προκαποδιστριακούς δήμους /κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας του καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων, μέχρι τις  13 Μαϊου (βλ. κατωτέρω υπό στοιχεία Α), ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές από τον Δήμο Νεμέας, από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, από τον Δήμο Βέλου – Βόχας, από τον Δήμο Κορινθίων και από τον Δήμο Σικυωνίων, η παράταση έχει δοθεί μέχρι τις 3 Μαϊου (βλ. κατωτέρω υπό στοιχεία Β). 

Όσοι έχουν δικαίωμα επί ακινήτων που βρίσκονται στα όρια των κτηματογραφούμενων περιοχών καλούνται να υποβάλλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Με τον όρο «κτηματογράφηση» εννοούμε την διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση, δουλεία κ.λ.π.) που έχουν οι δικαιούχοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε μία περιοχή.

Στόχος είναι η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ η αποτύπωσή τους συνοδεύεται από σειρά περαιτέρω πληροφοριών (π.χ. αιτία και τρόπος κτήσης του δικαιώματος, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας δικαιούχου κ.λ.π.) για την ακριβέστερη δυνατή απεικόνισή τους.

Η υποβολή της δήλωσης οποιουδήποτε δικαιώματος επί ακινήτου (π.χ. πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λ.π. και ανεξαρτήτως ποσοστού) είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω της δικαστικής οδού.

Ειδικότερα για την Κορινθία η διαδικασία κτηματογράφησης εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς – με διαφορετικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων – και συγκεκριμένα:

Α) Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις παρακάτω περιοχές αρχίζει στις 12-11-2018 και λήγει στις 12-2-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 13-5-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στους (προκαποδιστριακούς Δήμους/Κοινότητες) Καλλικρατικούς Δήμους:

α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και

β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Β) Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις παρακάτω περιοχές αρχίζει στις 17-12-2018 και λήγει στις 18-03-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-06-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στους (προκαποδιστριακούς Δήμους/Κοινότητες) Καλλικρατικούς Δήμους:

α) Νεμέας

β) Από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

Ανω Τρικαλων, Δενδρου, Ελληνικου, Ζεμενου, Θαλερου, Θροφαριου, Καλλιθεας, Κατω Συνοικιας Τρικαλων, Κορφιωτισσης, Λαγκαδαιικων, Μαννας, Μεσης Συνοικιας Τρικαλων, Νεων Βρυσουλων, Ξανθοχωριου, Παναριτιου, Πελληνης, Πυργου, Ρεθιου, Ριζης, Σοφιανων και Στυλιων.

γ) Από τον Δήμο Βέλου – Βόχας οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

Ελληνοχωριου, Σουληναριου, Στιμαγκας και Χαλκειου.

δ) Από τον Δήμο Κορινθίων οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

Αγγελοκαστρου, Αγιονοριου, Αγιου Βασιλειου, Αγιου Ιωάννου, Αθικων, Γαλατακιου, Κατακαλιου, Κλενιας, Κορφου, Κουταλα, Σολωμου, Σοφικου, Στεφανιου και Χιλιομοδιου.

 

ε) Από τον Δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ο προ-καποδιστριακός ΟΤΑ:

Πισιων 

 

στ) Από τον Δήμο Σικυωνίων οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

Αρχαιας Φενεου, Ασπροκαμπου, Βελινης, Γκούρας, Γοννουσης, Δροσοπηγης (Μπασιου), Καισαριου, Καλιανων, Καστανιας, Κατω Ταρσου, Κεφαλαριου, Κλημεντιου, Κρυονεριου, Κυλληνης (Μπουζιου), Λαλιωτου, Λαυκας, Ματιου, Μεγαλου Βαλτου, Μεσινου, Μικρου Βαλτου, Μοσιας, Μποζικα, Πανοραματος, Παραδεισιου, Σουλιου, Στενου, Στυμφαλιας, Τιτανης, Φενεου και Ψαριου.

 

Το δικηγορικό γραφείο παρέχει πλήρεις και εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες για την υποβολή των δηλώσεων των ακινήτων και των δικαιωμάτων επ’ αυτών που έχουν οι δικαιούχοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε συνεργασία, εφόσον απαιτηθεί, με μηχανικούς, συμβολαιογράφους και λογιστές.

Η γνώση και η εμπειρία σε ζητήματα σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο εγγυάται την έγκαιρη, υπεύθυνη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποβολής των δηλώσεών σας.

Καλέστε μας και ενημερωθείτε.

Καλέστε μας για τηλ. ραντεβού στο 6932 581 381

ΚΟΡΥΦΗ