ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Στα ΟΡΙΑ για νίκη από την πρώτη Κυριακή ο Αννίβας Παπακυριάκος σε Βέλο-Βόχα

Αυτό που κατάφερε σε αυτή την προεκλογική καμπάνια είναι να διατηρήσει την ουσία του συνθήματος ως “η πιο σοβαρή και αξιόπιστη λύση στην περιοχή” ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί πολιτικά μαζί του ή όχι.

Έμειναν 4 ημέρες πλέον πριν τις εκλογές και στο Δήμο Βέλου-Βόχας , όπως και σε όλους τους υπόλοιπους, οι περιοδείες κάθε υποψήφιου Δημάρχου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία φορά σε όλους τους Δήμους που οι περιοδείες λαμβάνουν χώρα αφού οι εποχές που οι δημότες κατέκλυζαν τα καφενεία πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το αυτό παρατηρείται σε κάθε Δήμο της Κορινθίας και φυσικά και σε αυτή την περιοχή.

Ένα άλλο συμπέρασμα, επίσης σε πολλούς Δήμους της Κορινθίας, είναι ότι τάσεις και εντυπώσεις δημιουργούνται πλέον στο Facebook και όχι στα καφενεία ή τις γειτονιές. Η επικοινωνία αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική.. και στην Κορινθία.

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Μία πρώτη παρατήρηση από τις περιοδείες των υποψηφίων Δημάρχων στην περιοχή έχει να κάνει με την αμεσότητα τους. Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, προσέρχεται μεν με τις σημειώσεις του αλλά μιλά χωρίς κείμενο.

Στο Καλέτζι που παρολίγον να σημειωθούν κάποια παρατράγουδα στην αρχή της ομιλίας του, πραγματοποίησε έναν εμπνευσμένο λόγο που συγκίνησε αρκετό κόσμο και άλλαξε πλήρως τις εντυπώσεις.

Ο Δήμαρχος εξακολουθεί να πιστεύει σε έναν πιο άμεσο και ανθρώπινο τρόπο επικοινωνίας, μακριά από έτοιμους λόγους που μπορεί και να μην ταιριάζουν με το χαρακτήρα αυτού που τα διαβάζει αλλά και τα φτιασιδώματα κάποιου γραφίστα ώστε να παρουσιαστεί ως κάτι που δεν είναι στο Facebook.

Εξακολουθεί, δε, να πιστεύει σε μια πολιτική που δεν υπόσχεται θαύματα που δεν μπορούν να γίνουν και αυτό τελικά το καταλαβαίνει ο κόσμος.
Αυτές νομίζουμε ότι είναι κάποιες από τις διαφορές του από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων Δημάρχων.

Φυσικά και υπάρχει φθορά όπως σε κάθε Δήμαρχο δυο θητειών, φυσικά και υπάρχουν παράπονα και παραλείψεις, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει το “νοικοκύρεμα” σε έναν μικρό Δήμο που το 2010 βρισκόταν στους 10 πιο χρεωμένους σε όλη την Ελλάδα και μια διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών με τα πενιχρά μέσα που σε πολλές περιπτώσεις διαθέτει ο Δήμος.

Αυτό που κατάφερε σε αυτή την προεκλογική καμπάνια είναι να διατηρήσει την ουσία του συνθήματος ως “η πιο σοβαρή και αξιόπιστη λύση στην περιοχή” ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί πολιτικά μαζί του ή όχι.

Δεν πήγε σε συγκρούσεις και ακρότητες σε μια περιοχή που παραδοσιακά έχει μια ροπή στην “κλωτσοπατινάδα”. Δεν προκάλεσε, δεν έταξε “λαγούς” και δεν “τσίμπησε” στις επιθέσεις που δεχόταν από τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και μέσω Facebook. 

Η επανεκλογή του είναι η πιθανότερη Δημάρχου σε όλη την Κορινθία είτε στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ  

Από την άλλη πλευρά, παρακολουθήσαμε το Θανάση Μανάβη στο Βοχαικό όπου κινήθηκε στο γνώριμο μοτίβο που έχει εδραιώσει στο Facebook με μια κριτική ακόμη και για τις επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής. Για παράδειγμα το οικονομικό “νοικοκύρεμα” του Δήμου ο κ. Μανάβης το βλέπει ως “αχρείαστο μνημόνιο”.

Οι δε προτάσεις του είναι καλοδεχούμενες βέβαια αλλά σε πολλές περιπτώσεις  δεν εξηγεί πειστικά πως θα τις πραγματοποιήσει.  Για παράδειγμα στην περίπτωση της ύδρευσης παραπέμπει τις λύσεις σε συνεργασίες με όμορους Δήμους χωρίς να γνωρίζει καν ποιος θα εκλεγεί στο διπλανό Δήμο και αν θα υπάρχει διάθεση συνεργασίας.

Βέβαια, οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι δωρεάν, οπότε ο καθένας μπορεί να υποσχεθεί οτιδήποτε θέλει, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και πραγματικότητα.

Αλλά για να μην είμαστε και άδικοι απέναντι στον υποψήφιο θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την ηλικία κατάφερε να γίνει ένας πολιτικός παράγοντας της περιοχής και να έχει λόγο στα πράγματα, τη στιγμή που άλλοι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, ίσως και πιο αξιόλογοι (με πολιτικούς όρους πάντα) δεν “μέτρησαν” σωστά τα πράγματα και έχουν φύγει από το “κάδρο” σε λάθος ίσως και για τους ίδιους στιγμή.

Το ερώτημα “αρχηγός ή τίποτα”, πολλές φορές, δεν πρόκειται να δώσει σωστή απάντηση όταν δεν λαμβάνει υπόψιν τις συγκυρίες, τη συνολική εικόνα αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε προσωπικότητας.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ

Ο κ. Νίκος Τσίτουρας, από την άλλη πλευρά των διεκδικητών ίσως να μην είναι τόσο αδύναμος όσο επικοινωνιακά φαίνεται σε σχέση με τον κ. Μανάβη. Και αυτό το λέμε διότι αρχίζουν να δημιουργούνται εντυπώσεις όπως ότι ο κ. Μανάβης έχει πιάσει “ταβάνι” και οδεύει προς ένα “ξεφούσκωμα” όπως οτι ο κ. Τσίτουρας έχει ένα ψηφοδέλτιο με μια μεγαλύτερη συνοχή από αυτό του κ. Μανάβη.

Δεν θα είναι απίθανο να τον δούμε να κυνηγά τη δεύτερη θέση και γιατί όχι να την κατακτά. Και οι δυο πάντως αναμένεται να καταλήξουν σε μια αρκετά μακρινή απόσταση από τον κ. Παπακυριάκο είτε οι εκλογές κριθούν την πρωτη Κυριακή ή χρειαστεί να έχουμε και δεύτερο γύρο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Η προεκλογική περίοδος οδεύει στο τέλος της στη Βόχα και το Βέλο. Σίγουρα η περιοχή δεν είχε ξαναβιώσει την ένταση που φέρνει ένας επικοινωνιακός χαμός που μπορεί να είναι σύνηθες φαινόμενο π.χ. στην Κόρινθο ή κάποια μεγάλη πόλη αλλά όχι σε χωριά.

Πιστεύουμε ότι οι εκλογές αυτές στο Δήμο θα κάνουν καιρό να ξεχαστούν και η επόμενη ημέρα θα είναι μία συνέχεια των εκλογών αυτών. Όποιος το καταλάβει εγκαίρως θα μπορεί να μπει στα “πρόσωπα της επόμενης ημέρας” διαλέγοντας και το ρόλο του.  

ΚΟΡΥΦΗ