ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Σπύρος VS Μάρκου: Στις 2 Ιουνίου θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι στο Κιάτο

Στον δεύτερο γύρο λοιπόν των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν στο Κιατο στις 2 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι δύο κόσμοι, σε μία τελική σύγκρουση, που θα καθορίσει σε πάρα πολλά θέματα το μέλλον του δήμου, αλλά και την κατεύθυνση της κοινωνίας.

Στον δεύτερο γύρο λοιπόν των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν στο Κιατο στις 2 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι δύο κόσμοι, σε μία τελική σύγκρουση, που θα καθορίσει σε πάρα πολλά θέματα το μέλλον του δήμου, αλλά και την κατεύθυνση της κοινωνίας...

Ο νυν δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος -μαζί με το παλιό αυτοδιοικητικό στελεχιακό δυναμικό και τις παλιές νοοτροπίες, με τα έντονα λαϊκιστικά στοιχεία- θα εκπροσωπήσει τις γενιές που σιγά-σιγά φεύγουν -και πρέπει να φύγουν- απο το προσκήνιο, με ό,τι αυτές κουβαλούν.

Απέναντί του θα βρεθεί ο Μάρκος Λέγγας, με νέους ανθρώπους, άγουρους πολιτικά στην πλειοψηφία τους, με νέες ιδέες, νοοτροπία νικητή αλλά και οραματιστή.

Αυτός θα είναι ο εκπρόσωπος των γενιών που έρχονται με δύναμη από το αύριο και ζητούν την δική τους δικαίωση και ρόλο στην κοινωνία. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, θα δώσουν την αποφασιστική μάχη με φόντο, τον δήμο, τον δημότη αλλά και την πολιτική.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος είναι το τυπικό δείγμα του παλαιοπαράγοντα-καταφερτζή, που με οριακές κινήσεις και άπλετη χρήση της μικροπολιτικής, καταφέρνει να κρατά υψηλό το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτόν, αλλά την πόλη σε επίπεδα μιζέριας.

Ο Μάρκος Λέγγας, γέννημα-θρέμμα των επιχειρήσεων, της καινοτομίας και των οραματικών ιδεών, κάνει πολιτική μέσα από την προσωπική του διαδρομή, ονειρεύεται την πόλη, βιώσιμη και αειφόρα, ενώ για τους πολίτες έχει ένα σαφές μήνυμα συμμετοχικής λειτουργίας.

Τότε, στις 2 Ιουνίου, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ελεύθερα, χωρίς την διαμεσολάβηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, το πρόσωπο που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο δήμος δηλαδή το Κιάτο και τα χωριά, που εναγωνίως αναζητούν αναπτυξιακό ρόλο, σε ένα δήμο μεγάλων αντιφάσεων αλλά και σπουδαίων ιδιαιτεροτήτων.

Το πρόσωπο του δήμαρχου-καταφερτζή το δοκίμασαν -αλλά δοκιμάστηκε και αυτό φτάνοντας τα όριά του. Τίποτα καινούριο δεν έχει να προσθέσει στην επόμενη ημέρα, η οποία αναπόδραστα θα είναι ολόιδια με την χθεσινή και την σημερινή. Ο ίδιος τρόπος συμπεριφοράς, τα ίδια έργα, οι ίδιοι άνθρωποι, δοκιμασμένοι και κουρασμένοι και αυτοί...

Το πρόσωπο του δημάρχου-ανανεωτή θα είναι τότε μπροστά τους και θα αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση -για τους νέους ιδιαίτερα- που έχουν χαλαρή μεν σχέση με τα δημοτικά πράγματα, αλλά είναι πλημμυρισμένοι όνειρα και φιλοδοξίες.

Απο την μία πλευρά ένας δήμαρχος, απόλυτα συγκεντρωτικός, εξαιρετικά μονοσήμαντος και ταυτόχρονα λαϊκίζων. Από την άλλη η φιγούρα ενός επιτυχημένου μάνατζερ, που δεν γνώρισε την θαλπωρή του κρατισμού, αλλά αναμετρήθηκε με τα θηρία του ανταγωνισμού και πέτυχε μικρά και μεγάλα θαύματα προς όφελος εκατοντάδων συμπατριωτών του, καλλιεργητών.

Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο  κάτω από την σκιά μεγάλων προκλήσεων.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος για πρώτη φορά θα έχει απέναντι του έναν πολίτη της αγοράς και της οικονομίας.

Συνηθισμένος ο νυν δήμαρχος στην λογική του καλού διαχειριστή-λογιστή, που μετρά κονδύλια, φτιάχνει πίνακες με ευρώ αλλά χάνει την καθημερινότητα και αγνοεί τι ζητούν οι νέοι καιροί.

Θα αντέξει την μεγάλη αντεπίθεση ενός νέου εν δυνάμει δημάρχου, που αδιαφορεί για την διαχείριση των δωρεών του κράτους και ξέρει τον τρόπο, να κινήσει την αναπτυξιακή μηχανή του δήμου και να ενεργοποιήσει τις υγιείς κοινωνικά και οικονομικά δυνάμεις του δήμου Σικυωνίων;

Η λογιστική διαχείριση του δήμου θα αναμετρηθεί με τις μεγάλες δυνατότητες μίας περιοχής, που διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Στις 2 Ιουνίου το «χθες» θα τα βρει πολύ δύσκολα απέναντι στο «αύριο» που ήδη έχει ξεκινήσει. Και, κακά τα ψέματα: το χθες παρέχει ασφάλεια αλλά το αύριο είναι γεμάτο ευκαιρίες και ζωή και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Μάρκος Λέγγας.

ΚΟΡΥΦΗ