ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Πάτρα .... Άρματα και 30.000 καρναβαλιστές σε λίγη ώρα στην εκκίνηση

Με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης από τη χθεσινή νυχτερινή ποδαράτη, το ραντεβού ανανεώνεται για σήμερα το μεσημέρι, όπου το καρναβαλικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη

Με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης από τη χθεσινή νυχτερινή ποδαράτη, το ραντεβού ανανεώνεται για σήμερα το μεσημέρι, όπου το καρναβαλικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη. H μεγάλη παρέλαση της Κυριακής ξεκινά στις 2 και το thebest.gr θα μεταδώσει και σήμερα τον παλμό του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο Θανάσης Βισκαδουράκης και η Λίλα Μπακλέση θα είναι ξανά στις θέσεις τους.

Οι ηθοποιοί-παρουσιαστές του thebest.gr θα βρίσκονται στο ίδιο σημείο, οι έξι κάμερες κάλυψης της παρέλασης θα απλώνονται στο ημικύκλιο της Πλατείας Γεωργίου και οι επισκέπτες μας θα απολαύσουν μία τρίωρη μετάδοση του κορυφαίου γεγονότος του Πατρινού Καρναβαλιού 2014, προσφορά της εταιρίας τηλεπικοινωνιών WIND.

Είναι η ώρα της αποκορύφωσης, της απόλυτης κλιμάκωσης της νεανικής ορμής, της φαντασίας, του αυθορμητισμού και της εορταστικής διάθεσης. Η ώρα της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής όπου όλοι συντονίζονται σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς, η ώρα που οι δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν με πλατιά χαμόγελα, σατιρικά τερτίπια, πολύχρωμα ποτάμια καρναβαλιστών και απροσδόκητες σκηνές ζωής.

Το καρναβαλικό δαιμόνιο των πληρωμάτων χτύπησε και φέτος κόκκινο και άντλησε θέματα από την οικονομική κρίση και τα δεινά της, προσεγγίζοντας με αφοπλιστικό, σατιρικό, σκωπτικό, χιουμοριστικό και συχνά καυστικό και ανατρεπτικό τρόπο ποικίλες και διαφορετικές εκδοχές των όσων ζούμε. ενώ μια ευρύτατη θεματολογία κινητοποίησε πλήθος άλλων ευρηματικών ιδεών με αμίμητες φανερώσεις. Και βέβαια με στολές που για μια ακόμη φορά θα εντυπωσιάσουν και με εφόδιο το ανόθευτο καρναβαλικό αίμα που ρέει στις φλέβες των καρναβαλιστών.

Οι παρελάσεις ακολουθούν την οδό Κορίνθου και έχουν ως αφετηρία το ύψος της οδού Γούναρη. H ώρα για την παρέλαση της Κυριακής είναι στις 2μμ. και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κιλκίς.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν 125 πληρώματα, που αποτελούνται περίπου από 30.000 καρναβαλιστές. Αρκετά από τα πληρώματα θα συνοδεύονται από τις μικροκατασκευές, που δίνουν όπως πάντα έναν ιδιαίτερο τόνο και σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες και πολύχρωμες στολές αλλά και τα πρωτότυπα θέματα προσφέρουν μερικά από τα ωραιότερα στιγμιότυπα των παρελάσεων. Είκοσι τρία πληρώματα επίσης θα παρελάσουν με δικά τους άρματα στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.

Στην πρώτη γραμμή των παρελάσεων, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, κυριαρχούν τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων-σατιρικά και καλλιτεχνικά-, δίνοντας το σύνθημα για τη γιορτή. Δημιουργίες από το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων, μια ιδιότυπη βιοτεχνία καρναβαλικών αρμάτων με εξαιρετικούς και έμπειρους καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν με οδηγό τη φαντασία και την υψηλή δεξιοτεχνία.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-«Βασιλιάς Καρνάβαλος», σχεδιασμός: Αλέξης Ασημακόπουλος

-Βασίλισσα του χιονιού»

-«Ευρωπαϊκός Νότος»

-«Μόνο με μάγια θα σωθούμε»

-«Βοήθεια μας ληστεύουν»

-«Όλη η πόλη Καρναβάλι»

-Καλλιτεχνικό Άρμα

-«Τραγουδιστής Πρίγκιπας» από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Μουσικό Άρμα»

Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, εκτός των προηγούμενων, θα παρελάσουν και 2 σκαλωτά άρματα, τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών: «Πειρατικό Καράβι», «Κάστρο», «Τρένο», «Μονομαχία», «Μπάντα» και 3 άρματα του σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης όπου θα γλυκάνουν τους θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

-«Βασιλιάς Καρνάβαλος»

Ο φετινός Καρνάβαλος είναι ένας γελωτοποιός. Ένας τεράστιος γελωτοποιός που σατιρίζει το γέλιο πολλών καταστάσεων σε πολλά επίπεδα (κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά κλπ).

Ο γελωτοποιός είχε την πιο δύσκολη θέση δίπλα στον Βασιλιά τα παλαιότερα χρόνια γιατί έπρεπε να ανακουφίσει τον άρχοντα από τα προβλήματα και τα άγχη του. Έτσι και ο δικός μας Βασιλιάς Καρνάβαλος θα προσπαθήσει να δώσει λίγη χαρά και ξεγνοιασιά στους θεατές και καρναβαλιστές κάνοντάς τους να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητά τους με τα τόσα προβλήματα.

-«Βασίλισσα του Χιονιού»

Το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού. Το κεφάλι της Βασίλισσας του Χιονιού (εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι) πλαισιώνεται από τους «υποτακτικούς» της, οι οποίοι έχουν τη μορφή χιονανθρώπων. Το άλογό της σε κεντρική-δεσπόζουσα θέση «φιλοξενεί» τη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Ιωάννα Κυπραίου, η οποία θα χαιρετά θεατές και καρναβαλιστές μοιράζοντας χαμόγελα και φιλιά.

-«Ευρωπαϊκός Νότος»

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με μορφές μυρμηγκιών, δέσμιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτω από τον Ευρωπαϊκό Βορρά που σατιρίζεται με την Υδρόγειο.

-«Μόνο με μάγια θα σωθούμε»

Το Τζίνι, ο Μάγος και η Μάγισσα του Βουντού συνθέτουν μια… μαγική ατμόσφαιρα. Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, μόνο με μάγια θα σωθούμε.

-«Βοήθεια μας ληστεύουν»

Τερατόμορφοι τραπεζίτες αναποδογυρίζουν φουκαράδες πολίτες. Πίσω τους το σήμα κατατεθέν της χώρας, η Ακρόπολη.

-«Όλη η πόλη Καρναβάλι»

Καλλιτεχνικό άρμα με το κεφάλι ενός τράγου και πίσω μια χρυσή μάσκα

-Καλλιτεχνικό Άρμα

Το κεφάλι ενός παλαιού Καρνάβαλου πλαισιωμένο από μυθικά πλάσματα-νεράιδες.

ΚΟΡΥΦΗ