ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

«Να το βάλετε το χρονόμετρο εκεί που ξέρετε» - Η νέα πραγματικότητα στο Δήμο Κορινθίων

Είναι φανερό ότι έχει επιλεγεί μία στρατηγική που οδηγεί στην απομόνωση και τον εκνευρισμό. Όλοι γνωρίζουν τον ευέξαπτο χαρακτήρα του πρώην δημάρχου και εκεί ποντάρουν για να τον εκθέσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Φανταζόμαστε ο ίδιος το ξέρει, αλλά προφανώς παρασύρεται και στο τέλος φαίνεται έκθετος.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ - “Βάλε το χρονόμετρο ..” - “Μίλα με το σακάκι μου”

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Πνευματικός ζητά επιπλέον χρόνο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για να αναγνώσει μία απόφαση. Ο χρόνος περνά. Ακολουθούν τα παρακάτω

Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ «Μας κάνατε παρατήρηση κ. Πρόεδρε γιατί βγαίνουμε έξω. Καταλάβατε; Γι αυτό το λόγο βγαίνουμε έξω. Έχουν περάσει πέντε λεπτά, έχω βάλει χρονόμετρο» (για το χρόνο ομιλίας του πρώην Δημάρχου και συνεργάτη).
ΑΛ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ «Να το βάλετε εκεί που ξέρετε το χρονόμετρο»

Δημιουργείται πανδαιμόνιο, το λόγο παίρνει ο κ. Γκεζερλής, Αντιδήμαρχος του κ. Νανόπουλου και παλαιός συνεργάτης (και) του πρώην Δημάρχου και ζητά από τον Πρόδρο να μην ξαναδοθεί ο λόγος στον πρώην Δήμαρχο.

Την ώρα που πήρε ξανά τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, ο κ. Γκεζερλής αποφάσισε να βγάλει το σακάκι του, να το βάλει στην καρέκλα και να αποχωρήσει από την αίθουσα, όταν απευθυνόμενος στον κ. Πνευματικό του είπε να συνομιλήσει με το σακάκι του!

Το περιστατικό δεν άφησε ασχολίαστο ο επικεφαλής της “Πορείας Ευθύνης”, ο οποίος είπε την ατάκα “εντάξει Γιάννη καταλαβαίνω και εμείς έχουμε κάνει μεροκάματα στη ζωή μας πολλά”.

ΒΙΝΤΕΟ - ΣΤΟ 6'53''

---

Τα παραπάνω επεισόδια που έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων και ξεκίνησαν με αφορμή τη διένεξη μεταξύ δύο πρώην συνεργατών, του πρώην Δημάρχου Αλ. Πνευματικού και του πρώην ποέδρου του ΚΕΠΑΠ Παν. Λαμπρινού μας έκαναν ακόμη πιο ξεκάθαρη την αυτοδιοικητική εικόνα στο Δήμο αλλά και τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα.  

Η Δημοτική Αρχή του Βασίλη Νανόπουλου αρχίζει να αισθάνεται μία αυτοπεποίθηση, παρά τα επικοινωνιακά λάθη (τόσο στην πρόσληψη της κας Καραμαλίκη όσο και στο “ντου” στον Ισθμό για τους μετανάστες) και ασχέτως του τι και πόσο έργο παράγει.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει, ίσως, από την σταδιακή απομόνωση του πρώην δημάρχου και από την εξ’ ανάγκης πρόσδεση στο άρμα της των περισσότερων εκ των υπολοίπων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ

Πρώτα, η παράταξη του κ. Σταυρέλη (3η στις εκλογές), φαίνεται ότι για τα καλά πλέον είναι ο βασικός πολιτικός “συνεταίρος” του κ. Νανόπουλου, αν και προσπάθεί να κρατήσει τα προσχήματα με διάφορους τρόπους. Παρατηρούνται διάφορα τρικ ώστε η παράταξη να εμφανίζεται ταυτόχρονα και ως συμπολίτευση και ως αντιπολίτευση.

Για παράδειγμα, παρατηρείται να θέτει ερωτήματα ο κ. Σταυρέλης για διάφορα θέματα και σχεδόν άμεσα η δημοτική αρχή δίνει τις απαντήσεις της. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται η δημιουργική “κινητικότητα” του κ. Σταυρέλη αλλά και τα άμεσα “αντανακλαστικά” της δημοτικής αρχής. It takes two to tango.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η κινητοποίηση και η αντίδραση της δημοτικής αρχής για την έλευση περισσότερων μεταναστών στην Κόρινθο. Μία ημέρα πριν ο κ. Νανόπουλος πάει με τα σκουπιδιάρικα και τους αντιδημάρχους στον Ισθμό, ο κ. Σταυρέλης έδινε συνέντευξη στον “Ηλέκτρα” τονίζοντας ότι η έλευση περισσότερων μεταναστών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Την επομένη ο δήμαρχος πήγε για “φωτογράφηση” στον Ισθμό. Ασσίστ ο ένας, καλάθι ο άλλος. Το ίδιο παρατηρείται και σε άλλα θέματα.

Επίσης, ο κ. Σταυρέλης έχει αναλάβει και έναν άλλο ρόλο, ως φαίνεται. Αυτόν της κριτικής και της αντιπολίτευσης στην .. αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα στον κ. Πνευματικό.

Αντί, λοιπόν, να αναλώνεται ο κ. Νανόπουλος σε κόντρες με τον πρώην Δήμαρχο και να εισπράτει φθορά, αυτό το κάνει ο κ. Σταυρέλης, ασχέτως έαν οι εκλογές πέρασαν και η πρώην δημοτική αρχή έχει κριθεί ήδη. Δεν ξέρουμε αν αυτό γίνεται σε συνεννόηση, πάντως είναι σίγουρο ότι εξυπηρετεί τον δήμαρχο.

Παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμη καιρό ο κ. Σταυρέλης θα μπορεί να κρατά “δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη” χωρίς να του πέσουν, αυτό μένει να φανεί.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Η “απομόνωση” του Αλέκου είναι εμφανής εδώ και καιρό, αφού όχι μόνο έχει ξεμείνει από συμμάχους αλλά και τα στελέχη του δεν δείχνουν ικανά να προτάξουν τα “στήθη” τους με προσωπικές παρεμβάσεις.

Αναπόφευκτος ο εκνευρισμός με τον άχαρο ρόλο της αντιπολίτευσης, με την εικόνα του κ. Νανόπουλου στη θέση του Δημάρχου, με τους πρώην συνεργάτες να κάθονται απέναντι και ουσιαστικά να συμμαχούν με τον “εχθρό”, με τους μικρότερους συνδυασμούς που όχι μόνο έσπευσαν να συνταχθούν με τον “εχθρό” αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπερβάλλουν κιόλας ώστε να δικαιολογήσουν και το ρόλο τους. Εκνευρισμός γενικά.

Τα σημάδια δεν δείχνουν αυτό να μπορεί να αλλάξει τον επόμενο καιρό και είναι γνωστό ότι 4 χρόνια στην αντιπολίτευση είναι μία σκληρή πραγματικότητα.

Αν ο κ. Πνευματικός δεν βρει κάποιο αφήγημα, σύντομα, να το προτάξει ως “λάβαρο” της αντιπολίτευσης, η φθορά ενδέχεται να είναι και βασανιστική. Εκτός κι’ αν καταφέρει ο συνασπισμός που στηρίζει τη δημοτική αρχή να κάνει κάποιο “χοντρό” λάθος.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα συγκλήθηκε και η ομάδα της “Δύναμης Εξέλιξης” για να κάνει μια ανασκόπηση της κατάστασης αυτό το πρώτο τρίμηνο. Εκεί, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται σαφές ότι ο Πελοπίδας Καλλίρης δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει παρά τις υποχρεώσεις του στο Υπουργείο ως γενικός γραμματέας.

Το παραπάνω ίσως έρχεται και ως απάντηση σε κινήσεις που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό και θέλουν αρκετά στελέχη να ερίζουν για τη θέση του επικεφαλής της παράταξης στο ενδεχόμενο μιας αποχώρησης του κ. Καλλίρη.

Ήδη, πάντως, υπάρχει η περίπτωση του επιχειρηματία Γιώργου Πιέτρη ο οποίος φαίνεται να κινείται δραστήρια προς την ανάδειξη διαφόρων ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.

Το ενδιαφέρον δεν είναι ότι το κάνει. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν το κάνει καν κάτω από τη σημαία της παράταξης. Για παράδειγμα στην περίπτωση της αποχώρησης από το Δ.Σ. μετά το επεισόδιο Πνευματικού - Λαμπρινού, ανακοίνωση εξέδωσε τόσο ο ίδιος ο συνδυασμός όσο και ο κ. Πιέτρης προσωπικά.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι ένα ενδεχόμενο “δαχτυλίδι” θα εξασφάλιζε μία μεγαλύτερη πολιτική “βαρύτητα” (τουλάχιστον) σε όποιον το λάμβανε. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Καλλίρης δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει.  

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος Κορινθίων “επεξεργάζεται 10 σενάρια ταυτόχρονα στο κεφάλι του” σύμφωνα με λεγόμενα αντιπάλων του. Φυσικά και κάνει λάθη αλλά το ζητούμενο είναι άλλο. Να μην φαίνονται ως τέτοια.

Για παράδειγμα στην περίπτωση της πρόσληψης της κας Καραμαλίκη (της οποίας το όνομα κρύφτηκε με αστεράκια στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, άσχετα αν αυτό ήταν νόμιμο) εκτέθηκαν όλοι μαζί αφού μία ημέρα πριν είχαν ανακοινώσει την κα Τσιορωτά, χωρίς εκεί να κρύβεται το όνομα της. Και δυο ημέρες μετά, το έκρυψαν και αυτό για να υπάρχει .. ομοιομορφία.

Παρά την ανακοίνωση (την πρώτη από το νέο Γραφείο Τύπου) ότι φταίνε οι “κακοί” δημοσιογράφοι που κρύβουν την αλήθεια, δεν είδαμε κανένα από τα “φιλικά” προς το Δήμαρχο ΜΜΕ, ούτε κάποιον άλλο παράγοντα να επιχειρηματολογεί για την άδικη επίθεση. Και αυτό κάτι λέει.

Ο Δήμαρχος Βασίλης, ξέρει ότι με τις 8 έδρες δεν πάει πουθενά μέσα στο Δ.Σ. Όμως, κάνει με επιτυχία αυτό που έκανε και ο Τατούλης. Εκμεταλεύται τις αδυναμίες του αντιπάλου ή της κατάστασης συνολικά αλλά και τις συγκυρίες.

Και με 4 χρόνια μπροστά πολλοί μπορεί να αισθάνονται αδύναμοι και άρα πολιτικά “εκμεταλεύσιμοι” για λίγο ή αρκετό καιρό. Και ο Βασίλης έχει αποδειχθεί “εξπέρ” στο χειρισμό καταστάσεων.

Έτσι εξηγούται, άνετα,

  • οι δυο αντιδημαρχίες στους δυο συνδυασμούς οι οποίοι συνεργάζονται μαζί του,
  • έτσι εξηγείται η παρέμβαση του για να περάσει ο προυπολογισμός του Επιμελητηρίου αλλά και
  • η "μετακόμιση" του Επιμελητηρίου στο Δήμο,
  • έτσι εξηγείται πως κάποιες φημολογούμενες συμφωνίες “έσπασαν”,
  • έτσι εξηγείται η επιλογή του κ. Σταυρέλη ως “στρατηγικού συμμάχου”,
  • έτσι εξηγείται το πως κάποιοι μπήκαν στη διοίκηση του Δήμου ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν εκτός,
  • έτσι εξηγείται η στάση προς τον κ. Σπ. Πανταζή και το μεταναστευτικό ΕΣΧΑΤΩΣ.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Είναι φανερό ότι έχει επιλεγεί μία στρατηγική που οδηγεί στην απομόνωση και τον εκνευρισμό. Όλοι γνωρίζουν τον ευέξαπτο χαρακτήρα του πρώην δημάρχου και εκεί ποντάρουν για να τον εκθέσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Φανταζόμαστε ο ίδιος το ξέρει, αλλά προφανώς παρασύρεται και στο τέλος μένει έκθετος.

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κυριαζής, ανάμεσα στα άλλα κριτήρια, έχει επιλεγεί (και) για να εκνευρίζει τον κ. Πνευματικό και προς το παρόν η πράξη δείχνει ότι το έχει καταφέρει.

Συνολικά, όμως, στο ρόλο του Προέδρου, δεν έχει πείσει. Φαίνεται να ψάχνει τα “πατήματά” του (διακόπτει συνέχεια, χαμογελά ειρωνικά, σχολιάζει την ώρα που μιλά κάποιος), να δίνει διαρκώς εξετάσεις για την αντιμετώπιση του Πνευματικού στον καθήμενο δίπλα του δήμαρχο.

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, αν θυμηθούμε και μερικές από τις συνεδριάσεις κατά τη θητεία του κ. Πνευματικού με πρόεδρο τον κ. Σταυρέλη, θα δούμε ότι παρόμοιες καταστάσεις συνέβαιναν και τότε. 

ΚΟΡΥΦΗ