ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Μια μεγάλη “καυτή πατάτα” στα χέρια του νέου Δημάρχου Κορινθίων με το “καλημέρα”

Την πρώτη και μεγάλη “καυτή πατάτα” έχει να διαχειριστεί με το “καλημέρα” της δημαρχιακής του θητείας ο νέος Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, με την μεταφορά 800 μεταναστών από τα νησιά στο στρατόπεδο της Κορίνθου και οι οποίοι θα προστεθούν στους υπάρχοντες.

Την πρώτη και μεγάλη “καυτή πατάτα” έχει να διαχειριστεί με το “καλημέρα” της δημαρχιακής του θητείας ο νέος Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, με την μεταφορά 600 Αφγανών μεταναστών από τα νησιά στο στρατόπεδο της Κορίνθου και οι οποίοι θα προστεθούν στους υπάρχοντες.

Την ίδια “πατάτα” θα πρέπει να διαχειριστούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις , βέβαια, παίρνοντας σαφή θέση για το φλέγον ζήτημα. Δεν είναι μία ευθύνη του ενός, δηλ. του Β. Νανόπουλου, όσο κι αν η εξέλιξη θα βαρύνει κυρίως τον ίδιο.

Στο παρόν κείμενο δεν θα εξετάσουμε την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος αλλά καθαρά την πολιτική. Αυτό που συμπεραίνουμε βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις, είναι ένα μούδιασμα σε όλους, στον καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Ο Δήμαρχος, κ. Νανόπουλος, ναι μεν πήρε τις πρωτοβουλίες να διαμηνύσει στο Υπουργείο ότι το Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων είναι ενάντιο στην μεταφορά των μεταναστών αλλά φαίνεται ότι οι ενέργειες του να μην υπερβαίνουν κάποιες “κόκκινες γραμμές” αντίδρασης. Μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του νέου Δημάρχου (αλλά και της Κυβέρνησης) έχουν σίγουρα πιο εξτρεμιστικές απόψεις.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμαρχος μοιάζει να ελέγχει την κατάσταση (επικοινωνιακά τουλάχιστον), συνεπικουρούμενος τόσο από το Δ.Σ. όσο και από τη μεγάλη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ.. Θέση υπέρ της έλευσης των μεταναστών έχει πάρει ο Ιατρικός Σύλλογος και η Εκκλησία ενώ κατά τάσσεται η Ένωση Αστυνομικών και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. 

Αλλά και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις παρουσιάζουν έναν δισταγμό και δείχνουν να θέλουν να κερδίσουν χρόνο είτε για να δουν πως θα τρέξουν οι εξελίξεις ή να μην επωμιστούν εκλογικό κόστος με το “καλημέρα”.

Θεωρητικά η αντίδραση του Δήμου θα είναι με τη μορφή διαβημάτων, διαλόγου, ίσως και προσφυγών. Αυτά όμως ξέρετε πως πάνε στην πολιτική. Υπερισχύει ο ισχυρότερος οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αναμενόμενο.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Εφόσον, πάντως, το “μοιραίο” είναι αναπόφευκτο η καλύτερη δυνατή λύση για το Δήμο είναι να πιέσει για κάποια ανταλλάγματα όπως π.χ. την παραχώρηση σε κάποιο χρονικό διάστημα του στρατοπέδου, τη μη μεταφορά επιπλέον μεταναστών στο μέλλον, τη χρηματοδότηση από το κράτος για καλύτερη ενημέρωση αλλά και προετοιμασία για μία ήρεμη συμβίωση μέσα στην πόλη, μελέτη για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία κλπ.

Η λογική , πάντως, της αναπόφευκτης εξέλιξης που πρέπει να ακολουθηθεί από μία απλή και αναγκαία “χώνεψη” εκ της κοινωνίας δεν πιστεύουμε ότι ενδείκνυται. Το 2012 ο κ.Πνευματικός μπορούσε να πει ότι έχει απέναντι την Κυβέρνηση. Ο νέος Δήμαρχος (κύρίως, αλλά και το Δ.Σ.) τι θα ισχυριστεί;

Και τι θα συμβεί τώρα που η Χ.Α. είναι εκτός Βουλής; Ποιος θα εμφανιστεί στις επάλξεις για να απορροφήσει τους κραδασμούς από την (δίκαιη ή άδικη) αγανάκτηση του κόσμου (εάν υπάρξει); Με αυτά και μ’ αυτά ο νέος Δήμαρχος ίσως να πρέπει να ανησυχήσει αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις καθώς το “αναπόφευκτο” θα χρεωθεί στον ίδιο, έστω και σιωπηρά. Αυτό που θα μείνει είναι ότι “δεν το πάλεψε”. EKTΟΣ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.

Από πολιτική άποψη, πάντα, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που δεν φαίνονται προς ώρας. Μόλις εχθές ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου Τουρισμού ο κ. Τίμος Πιέτρης. Η πρώτη του ενέργεια είδαμε ήταν η ανάρτηση για την παραλαβή καθηκόντων.

Δεν είδαμε καμία δήλωση για το θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την τουριστική στρατηγική του Δήμου και με τον τομέα αρμοδιοτήτων του, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Θα σιωπήσει; Θα αποδώσει ευθύνες; Σε ποιον;

Μετά, υπάρχει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για μια ομαλή συμβίωση και με το δεδομένο του κατεπείγοντος αφού οι μετανάστες σύμφωνα με την ενημέρωση θα αφιχθούν σε δυο εβδομάδες;

Πως θα αποφευχθούν ενδεχόμενα “παρατράγουδα” είτε στην αρχή ή στη συνέχεια (αφού θα πρόκειται για “ανοιχτές δομές” δηλ. οι μετανάστες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελέυθερα στην πόλη). Είναι η Κόρινθος έτοιμη για κάτι τέτοιο;

Υπάρχει και μία τελευταία παράμετρος. Υπάρχει κάποια έρευνα που να έγινε μέσα σε αυτά τα χρόνια σχετικά με τον αριθμό μεταναστών που μπορούν να φιλοξενηθούν, πως μπορούν να απορροφηθούν από την τοπική κοινωνία και τις επιπτώσεις σε αυτήν αλλά και το πως αυτό θα συνταιριάξει με την ανάπτυξη της πόλης;

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ;

Στο ερώτημα δε “γιατί να έρθουν στην Κόρινθο και να μην πάνε σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη ή Ναύπλιο” η απάντηση είναι απλή αν και διαφορετική για κάθε περιοχή.

Η Καλαμάτα και το Ναύπλιο είναι τουριστικοί προορισμοί, άρα βγαίνουν εκτός. Η Τρίπολη είναι η πρωτεύ

ουσα της Περιφέρειας και έχει ισχυρό “λόμπυ”, αρκετό για να κρατά τέτοια προβλήματα μακριά της. Η δε Σπάρτη ήταν από τα “προπύργια” της Χ.Α. κατά το παρελθόν και είναι και μακριά από την Αθήνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Κόρινθος πέραν της κοντινής απόστασης με την Αθήνα τι άλλο είναι; Την απάντηση θα τι δώσετε μόνοι σας.

Ακολουυθούν οι δηλώσεις του κ. Νανόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη.

ΚΟΡΥΦΗ